GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Minden, amit a weboldal karbantartásáról tudni kell
weboldal karbantartás

Minden, amit a weboldal karbantartásáról tudni kell

Az internet folyamatosan fejlődő természete azt eredményezi, hogy ha bármennyi időre is felhagyod weboldalad frissítését, az elavulttá válik. A weboldal karbantartási csomaggal egyszerű lépést tartanod a dolgokkal, itt van minden, amit tudnod érdemes.

Ha időt, erőfeszítést és pénzt fordítottál egy vadonatúj weboldalra vagy alkalmazásra, könnyen azt gondolhatod, hogy minden készen van.

Minden a rendelkezésedre áll, amire vágytál, fantasztikusan néz ki, és már meg is kezdheted a munkát, hogy több és jobb ügyfeleket szerezhess.

De, ezzel szemben az igazság az, hogy elkeserítő módon az internet új határokat feszegető és folyamatosan fejlődő képessége miatt, ha hosszabb időre elhagyod weboldalad és nem foglalkozol vele, elavulttá válik.

Sokszor lehet, hogy ez nem nagy baj. Néha azonban komoly biztonsági problémákat vagy nem működő funkciót okozhat.

Weboldalad naprakészen tartása rendszeres karbantartással valójában meglehetősen egyszerű. A legtöbb digitális ügynökség olyan csomagokat kínál, amelyek megőrzik a webterméked gyönyörű megjelenését, kiváló működését, és talán még tovább is fejlesztik azt a jövőben.

Mit jelent a weboldal karbantartás?

A weboldal karbantartás sok különböző dolgot lefedhet, de röviden ez az alapvető karbantartás, amely naprakészen tartja a honlapodat és a platformot vagy CMS-t, amelyen fut.

Egy gyors webhely karbantartási ellenőrzőlista a következőket tartalmazza:

 • CMS frissítések, beleértve:
  • Biztonsági javítások
  • Beépülő modulok frissítése
  • Kijavítani mindent, ami esetleg leállt a frissítések következtében
 • Böngészők közötti tesztelés annak biztosítására, hogy a weboldal új és frissített böngészőkben is működjön
 • Eszközkompatibilitás annak biztosítása érdekében, hogy a weboldal minden támogatott eszközön működjön, beleértve az új kiadásokat is
 • Szerveroldali frissítések, beleértve a rendszeres biztonsági mentéseket
 • Támogatás, beleértve a CMS használatához nyújtott segítséget
 • Hibajavítás, ami nagyon fontos lehet összetett vagy funkcionális webalkalmazások esetén
 • Garantált válaszidő a kérdésekre

A weboldal karbantartási csomagok gyakran további szolgáltatásokat is tartalmaznak, például tárhelyköltségeket, további tervezési, fejlesztési vagy marketingszolgáltatásokat, valamint a munkaidőn kívüli támogatást.

Miért fontos a weboldal karbantartása?

A weboldal rendszeres havi karbantartása biztosítja, hogy honlapod naprakész, biztonságosan használható és kiválóan működjön. A rendszeres karbantartás elmulasztása sebezhetővé teheti weboldalad a feltörésekkel, hibákkal és a böngésző inkompatibilitásával szemben.

A webhely karbantartási szolgáltatás első számú oka a biztonság és a SEO. Ez különösen igaz, ha nyílt forráskódú platformot, például WordPresst használsz.

Mivel ez egy nagyon széles körben használt platform, több ezer és ezer témával és beépülő modullal, különösen érzékeny a biztonsági problémákra. Még a dedikált biztonsági beépülő moduljaikat is rendszeresen frissíteni kell a biztonság megőrzése érdekében.

Ha nem használsz nyílt forráskódú platformot, akkor is valószínű, hogy weboldalad egy vagy több elérhető nyílt forráskódú könyvtárat, beépülő modult vagy keretrendszert használ, például jQuery, Bootstrap, Foundation.

Általában az a legjobb, ha a fejlesztő elvégzi helyetted ezeket a frissítéseket, mivel ezek gyakran befolyásolják a honlap kialakítását vagy funkcionalitását, különösen, ha a weboldalad személyre szabott.

A használhatóság egy másik nagy gond, különösen a funkcionálisabb webhelyek esetében. Ha rendelkezel webáruházzal, foglalási naptárral vagy webalkalmazással, nagy a valószínűsége annak, hogy időnként felbukkannak kisebb hibák, hibás hivatkozások és problémák. Ami a hozzáférhetőségre is hatással lehet.

Ha a weboldalt karbantartó szolgáltatóval üzemelteted, általában szerveroldali frissítéseket és biztonsági másolatokat is biztosít a honlapról a védelem érdekében.

Ez azt jelenti, hogy ha bármi meghibásodik a szerverrel vagy magával a honlappal, képesek lesznek visszaállítani a biztonsági másolatot, és a lehető legzökkenőmentesebben működni.

Számos weboldal karbantartási szerződés további munkát is lehetővé tesz webes termékeid és üzleti növekedésed érdekében. Ez lehet a weboldal további szolgáltatásai vagy funkciói, a honlap konverziós arányának javítása, vagy akár folyamatos SEO és marketingszolgáltatások formájában.

Az utolsó nagy ok, amiért alaposan át kell gondolnod a webes karbantartási szolgáltatás megszerzését, az elsőbbség. Azoknak az ügyfeleknek, akik folyamatos karbantartási szerződést kötöttek fejlesztőikkel vagy digitális ügynökségükkel, garantált átfutási idővel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a problémáik elsőbbséget élveznek azokkal az ügyfelekkel szemben, akik eseti alapon kérnek változtatásokat.

Vagyis, ha sürgős problémád van a weboldaladon, de nincs érvényben szolgáltatási szerződés, akkor valószínűleg a sor végén leszel.

Milyen weboldal karbantartási szolgáltatás a megfelelő számomra?

Számos különböző szintű weboldal támogatás szolgáltatás áll rendelkezésre, és fontos, hogy a vállalkozásodnak és a weboldal típusnak megfelelőt válaszd ki.

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, hogy segítsen meghozni a helyes döntést:

 • Kritikus a weboldalam üzleti tevékenysége?
 • Várhatok a munkaidőig a problémák megoldásával?
 • A honlapom olyan nyílt forráskódú platformon van, mint a WordPress?
 • Van egy egyszerű, információ alapú weboldalam?
 • A weboldalam problémáival pénzt vagy ügyfeleket veszíthetnek?
 • Szükségem lesz rendszeres további tervezési, fejlesztési vagy marketingmunkára az oldalamon?

Ha van egy kicsi, egyszerű weboldalad CMS nélkül (vagy egyéni CMS-re épül), és szeretnéd jelenteni a problémákat amikor szembe kerülsz vele, vagy éppen egy egyszeri továbbfejlesztést tervezel, akkor óradíjas támogatási szerződés lehet a legmegfelelőbb számodra.

Ez azt jelentené, hogy nincs senki, aki rendszeresen ellenőrzi weboldalad frissítések vagy problémák miatt, és ha javításra szoruló dolgokat észlelsz, felveszed a kapcsolatot a weboldal karbantartójával, és árajánlatot kérsz az adott munkákra.

Ha honlapod nyílt forráskódú platformon található, például a WordPress-en, akkor ajánlatos alap weboldal karbantartási szolgáltatást igénybe venned, még akkor is, ha az csak a lényeges frissítéseket szolgálja.

Az alap karbantartási szerződés értelmében digitális ügynökséged rendszeres ellenőrzéseket és frissítéseket végez, általában havonta.

Egyedi CMS-t használó weboldalak esetén ez nagyszerű a böngészőfrissítések és az eszközök kompatibilitása nyomon követésére. De ha WordPress weboldalad van, vagy másik nyílt forráskódú platformot használsz, ez a szolgáltatás elengedhetetlen a rendszer- és bővítményfrissítések naprakészen tartásához.

Ezek közül sok biztonsági javítás lesz, mivel a nyílt forráskódú platformok sokkal sebezhetőbbek a feltörésekkel és támadásokkal szemben, ezért a rendszeres karbantartási szolgáltatás valóban szükséges.

Ha honlapod egy kicsit összetettebb, például, ha e-kereskedelmi, foglalási vagy egyéb funkciókkal rendelkezik, akkor az alap támogatásnál valamivel többre lehet szükséged.

A böngésző-, CMS- és eszközfrissítések rendszeres karbantartása helyett érdemes lehet ügynökséged számára időt szánni további funkciók fejlesztésére, új oldalak vagy nyomtatványok tervezésére, vagy akár a marketingre is.

Ez hihetetlenül értékes lehet, ha összetettebb weboldalad van, vagy szoftvert nyújtasz szolgáltatásként. Lehetővé teszi a funkciók, bővítmények javítását és hozzáigazítását a felhasználói élmény javítása érdekében, felhasználva a kijelölt tervezési/fejlesztési időt.

Egyéni weboldal karbantartási szerződést igényelhetsz, ahol minden lényeges frissítést kezelnek, de az ügynökséged is külön időt szán további munkára.

A weboldal karbantartás legmagasabb szintjét egyéni weboldal karbantartási szerződéssel érheted el. Ez azoknak az ügyfeleknek szól, akiknek weboldala üzleti szempontból kritikus, ez alatt azt értjük, hogy a weboldal elérhetőségének vagy funkcionalitásának elvesztése kritikus kockázatot jelent a vállalkozás számára.

A weboldalak túlnyomó többségénél nincs szükség ilyen szintű támogatásra, de egyesek számára elengedhetetlen.

Az egyéb weboldal karbantartási szolgáltatásoknál a lekérdezéseket és problémákat munkaidőben intézzük. De ha teljes támogat igényelsz, akkor a munkaidőn kívül is lesz támogatásod.

Vannak olyan ügyfelek, akiknél előfordulhat, hogy a hét minden napján, 24 órában rendelkezésre kell állni.

Weboldal karbantartás szolgáltatás