GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • A WordPress karbantartási mód engedélyezése, letiltása és hibaelhárítása
Wordpress Weboldal Karbantartás

A WordPress karbantartási mód engedélyezése, letiltása és hibaelhárítása

A WordPress weboldal karbantartása számos feladatot foglal magában. Vannak apró módosítások, mint például a beépülő modul frissítése, a hibás hivatkozások keresése és javítása, valamint a spam megjegyzések törlése, amelyek nem igényelnek egy teljes állásidőt. Vannak azonban nagyobb javítások, például a weboldal újratervezése, vagy a szerverváltás, amelyek leállást igényelnek.

Ebben az esetben a weboldalt karbantartási üzemmódba állíthatod. Ez a legjobb módja annak, hogy tájékoztasd a látogatókat arról, hogy honlapod karbantartás alatt áll, és hogy milyen időtartamra számíthatnak, így jelentős változtatásokat hajthatsz végre a látogatói élmény lehető legkevesebb megszakítása mellett.

Vessünk egy pillantást a WordPress karbantartási módba helyezésének különböző módjaira.

Két lehetőség is a rendelkezésünkre áll a WordPress weboldal karbantartási módba helyezésére. Megteheted manuálisan is, ha kódot hozzá adsz a functions.php fájlhoz, vagy automatizálhatod egy bővítmény használatával.

Az alábbiakban lépésről lépésre végig járjuk a WordPress karbantartási mód manuális és plugin segítségével történő beállítását.

A WordPress manuális karbantartási módba állítása

Ha rendelkezel némi technikai tapasztalattal, és kényelmesen tudod szerkeszteni a témafájlokat, akkor manuálisan is beállíthatod a karbantartási módot a WordPressben. Íme a lépések:

Rövid távú (egy óránál rövidebb) leállás esetén nem feltétlenül szükséges készítened egy egyedi karbantartási képernyőt weboldaladnak.

Ebben az esetben használd a WordPress alapértelmezett karbantartási mód oldalát, hogy értesítsd a látogatóidat, hamarosan visszatérsz.

 1. Kattints a Megjelenés -> Témaszerkesztő elemre a WordPress irányítópultján.
 2. Kattints a Theme Functions vagy a function.php fájlra.
 3. Másold ki a meglévő fájl összes kódját, illeszd be egy új fájlba, majd mentsd el a másolatot az asztalra, vagy a gépeden valahova. Ez lesz a biztonsági másolatod.
 4. A témaszerkesztőben görgess le a functions.php fájl aljára, és másold ki és illessze be a következő kódrészletet:


function wp_maintenance_mode() {
if (!current_user_can(‘edit_themes’) || !is_user_logged_in()) {
wp_die(‘<h1>Karbantartás alatt</h1><br />A weboldal karbantartás alatt, látogasson vissza később ? ‘);
}
}
add_action(‘get_header’, ‘wp_maintenance_mode’);

 1. Kattints a Fájl frissítése gombra.
 2. Most nézd meg weboldaldat egy új böngészőablakban, hogy megbizonyosodj arról, hogy sikerült karbantartási módba helyezni oldalad. Így néz ki az alapértelmezett karbantartási mód oldal:

Látni fogod, hogy az alapértelmezett karbantartási mód oldal meglehetősen szigorú, vagyis egyszerű. Amennyiben weboldalad csak egy-két óráig lesz karbantartás alatt, akkor ez rendben van. Hosszabb karbantartási időszak esetén azonban érdemes lehet egy beépülő modult használni a karbantartási mód oldaladnak egyszerű létrehozásához és testreszabásához. Az alábbiakban elemezzük ezt a lehetőséget is.

Hogyan lehet a WordPress-t karbantartási módba helyezni egy bővítmény segítségével

Ha nem vagy elégedett a témafájlok szerkesztésével, használhatsz egy beépülő modult. Számos WordPress karbantartási mód plugin közül választhatsz. Az alábbiakban az ingyenes WP Maintenance Mode beépülő modul használatával járjuk végig a folyamatot, de függetlenül attól, hogy milyen bővítményt használsz ez a folyamat meglehetősen hasonló lesz.

 1. Telepítsd és aktiváld a WP Maintenance Mode bővítményt.
 2. Válasszd a Beállítások -> WP karbantartási mód menüpontot.
 3. Kattints a Design fülre a karbantartási mód oldal testreszabásához, amely megjelenik a felhasználók számára, amint felkeresik a weboldalad, amikor az éppen karbantartás alatt áll. Görgess le, és kattints a Save Settings (beállítások mentése) gombra.
 4. Kattints a Modules fülre, ha visszaszámlálót, e-mailes feliratkozási űrlapot, közösségi média linkeket és/vagy Google Analytics követőkódot szeretnél hozzáadni a karbantartási módban lévő weboldalad oldalához. Görgess le, és kattints a Save Settings (beállítások mentése)
 5. Kattintson a Manage Bot and GDPR fülre, ha chatbotot szeretnél beállítani, és hivatkozásokat (linkeket) szeretnél hozzáadni az adatvédelmi szabályzatához a karbantartási mód oldaladon. Görgess le, és kattints a Save Settings (beállítások mentése) gombra.
 6. Ha készen vagy, kattints a General (Általános) fülre, és állítsd az állapotot Activated (Aktív) értékre. Görgess le, és kattints a Save Settings (beállítások mentése) gombra.
 7. Most látogass el weboldaladra egy új böngészőablakban, hogy megbizonyosodj arról, hogy karbantartási módban van. Így néz ki a WP Maintenance Mode beépülő modullal épített alapértelmezett karbantartási mód oldala:

Ha nem vagy elégedett a WP Maintenance mód testreszabási lehetőségeivel, akkor kipróbálhatsz egy másik bővítményt, például a SeedProd-ot. A SeedProd számos karbantartási mód sablont kínál, amelyek testreszabásával létrehozhatsz egy karbantartási mód oldalt, amely illeszkedik a stílusodhoz, márkádhoz.

A WordPress karbantartási mód letiltása

Miután befejezted a frissítéseket és a karbantartási feladatokat, le kell tiltanod (ki kell kapcsolnod) a karbantartási módot. A folyamat egyszerű, függetlenül attól, hogyan engedélyezted ezt a módot.

Ha manuálisan állítottad be a weboldalad karbantartási módba, akkor egyszerűen vissza kell lépned a functions.php fájlhoz, és el kell távolítanod a hozzáadott kódot. Miután eltávolítottad a részletet (és csak azt), mentsd el a fájlt. Ezután látogass el weboldaladra egy új böngészőablakban, hogy megbizonyosodj arról, hogy az éles, és nincs többé karbantartási módban.

Ha egy beépülő modult (plugin) használtál a karbantartási mód bekapcsolásához, akkor a letiltása még egyszerűbb. Az alábbi lépések kifejezetten a WP Maintenance Mode beépülő modulra vonatkoznak, de a folyamat hasonló lesz, függetlenül attól, hogy milyen plugint használtál a karbantartási módhoz.

 1. Jelentkezz be a WordPress irányítópultjára.
 2. Kattints a Beállítások -> WP karbantartási mód elemre.
 3. Alapértelmezés szerint az General (Általános) lapnak nyitva kell lennie. Ha nem, kattints rá.
 4. Állítsd az állapotot Deaktivált értékre.
 5. Kattints a Save Settings (beállítások mentése) gombra

Ne felejtsd el felkeresni weboldalad egy új böngészőablakban, hogy megbizonyosodj arról, hogy az élő, és már nem karbantartási módban van.

A WordPress karbantartási mód nem működik

Ha követted a fenti folyamatok egyikét, és a WordPress karbantartási módja nem működik, akkor két valószínű oka lehet.

Az egyik az, hogy a böngésző gyorsítótárát nem törölték, így a karbantartási mód oldalad nem jelenik meg, amikor a látogatók megnyitják weboldalad.

A másik az, hogy a .maintenance fájl nem lett törölve, így weboldalad karbantartási módban ragadt. Mindkettőnek van egy viszonylag egyszerű megoldása.

Nézzük meg mindegyiket közelebbről:

 1. megoldás: Töröld a böngésző gyorsítótárát

Ha a karbantartási mód nem működik, lehetséges, hogy a látogatók a weboldal gyorsítótárazott verzióját látják (pl. weboldalad fájljainak egy ideiglenes tárolóhelyen tárolt statikus másolatait.) Előfordulhat, hogy ez nem tükrözi weboldalad legutóbbi frissítéseit vagy módosításait, például a karbantartási mód bekapcsolását. Ebben az esetben törölnöd kell a gyorsítótárat.

Szerencsére a WordPress gyorsítótárának törlése egyszerű a WordPress gyorsítótár-bővítményeinek, például a WP Rocketnek köszönhetően.

Például, ha telepítetted és aktiváltad a WP Rocketet, akkor egyszerűen kattints a Beállítások -> WP Rocket lehetőségre. A WP Rocket Dashboardon keresd meg a Gyors műveletek elemet, és kattints a Gyorsítótár törlése gombra.

Alternatív megoldásként a tárhelyszolgáltató egyszerű módot kínálhat a gyorsítótár törlésére közvetlenül a WordPress irányítópultján. Például a WP Engine az összes gyorsítótár törlése lehetőséget kínál gyors műveletként az adminisztrációs irányítópult plugin lapján.

A SiteGround és a LiquidWeb hasonlóan egyszerű lehetőségeket kínál a gyorsítótár néhány kattintással történő törlésére. 

 1. megoldás: Töröld a .Maintenance fájlt

Ha WordPress weboldalad beragadt a karbantartási módban, akkor törölnöd kell a .maintenance fájlt, hogy visszaállítsd a normál állapotot. Ehhez kövesd az alábbi lépéseket:

 1. Jelentkezz be weboldaladra FTP-kliensen keresztül. (Pl. TotalCommader)
 2. Menj a public_html mappába
 3. Nyitsd meg a wp-config.php fájlt
 4. Keressd meg a .maintenance fájlt és töröld le.

Ha nem találod a .maintenance fájlt, jelöld be a rejtett fájlok FTP-kliensben való megjelenítésének beállítását. Például a Filezillában kattints a Kiszolgáló -> Rejtett fájlok megjelenítésének kényszerítése lehetőségre.

 1. Most látogass el weboldaladra egy új böngészőablakban, hogy megbizonyosodj arról, hogy már nincs karbantartási módban.

A WordPress karbantartási mód bekapcsolása

Ha tájékoztatni szeretnéd a látogatókat arról, hogy weboldalad jelenleg karbantartás alatt áll, a WordPress-t karbantartási módba állíthatod. Az, hogy manuálisan vagy egy beépülő modullal (plugin) oldod meg a problémát, az az éppen végrehajtott frissítésektől, a várt idővonaltól és attól függ, hogy milyen lépésekre ösztönzöd a látogatókat időközben (például feliratkozzon fel az e-mail értesítésekre, vagy keresse fel közösségi média oldalaid).