GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

  • Home
  • Biztonságos a WordPress?
WordPress biztonság

Biztonságos a WordPress?

A kiberbiztonság napjainkban fontos téma, ugyanis másodpercenként kb. 2800 támadás irányul weboldalakra, az online fenyegetések elleni védekezésre fordított kiadások 2025-re az előrejelzések szerint meghaladják majd az 1750 milliárd dollárt világszerte. Mivel ezek a támadások magánszemélyeket, kisvállalkozásokat és óriásvállalatokat egyaránt érintenek, teljesen jogos a kérdés: „Biztonságos a WordPress?”

A WordPress-t CMS-ként használó weboldalak a hackerek kedvenc célpontjai. 2019-ben a CMS-alapú webhelyek elleni sikeres kibertámadások 94%-a a WordPress alapú honlapokat célozta. Még ha figyelembe vesszük is a WordPress 65,1%-os részesedését a CMS-piacon, 10 támadásból kilenc még így is viszonylag magas. Ezek a statisztikák megkérdőjelezhetik, hogy jó ötlet-e a WordPress használata CMS-ként. Most biztosan elgondolkodsz azon, hogy a WordPress valóban biztonságos-e?

Röviden: igen. De szeretnénk egy kicsit mélyebbre ásni ebben a kérdésben, hogy megérthesd, mi teszi a WordPress-t sebezhetővé a biztonsági problémákkal szemben, hogyan kerülheted el őket, és végül magabiztosabbnak érezheted magad a WordPress választását illetően.

A WordPress biztonságos mindaddig, amíg a kiadók komolyan veszik a weboldalak biztonságát, és követik a bevált gyakorlatokat. A bevált gyakorlatok közé tartozik a biztonságos beépülő modulok és témák használata, a felelős bejelentkezési eljárások, a biztonsági bővítmények használata a weboldal felügyeletére, valamint a rendszeres frissítés.

Bontsuk fel a WordPress weboldalak biztonságát a fő összetevőkre: a WordPress magra (a WordPress alapvető funkcióit vezérlő forrásfájlok), bővítményekre és témákra. Így könnyebb lesz megérteni a WordPress biztonságának teljes egészét.

Biztonságos a WordPress mag?

Rövid válasz: Igen, a WordPress mag biztonságos, ha frissited a legújabb verzióra. Vannak azonban további lépések is, amelyeket megtehetsz annak érdekében, hogy megerősítsd a WordPress magját weboldaladon.

Hosszabb válasz: A témákkal és bővítményekkel ellentétben csak egy WordPress mag van, és azt egy világszínvonalú biztonsági csapat karbantartja. A WordPress nyomon követi szoftverének sebezhetőségét, és biztonsági frissítéseket ad ki az alapvető fájljaik javításához. Amikor a WordPress kiad egy frissítést, a lehető leghamarabb telepítsd azt, mivel az egyes frissítések által megoldott problémák nyilvánosak.

Ezenkívül további intézkedések is léreznek a WordPress működésének és biztonságának megőrzése érdekében. Ezek a következők:

  • A bejelentkezés védelme erős jelszavakkal. Érdemes megfontolni az olyan további funkciókat is, mint a kéttényezős hitelesítés és a bejelentkezési kísérletek korlátozására és a captchák hozzáadására szolgáló bővítmények.
  • Olyan WordPress biztonsági beépülő modul telepítése, amely folyamatosan képes ellenőrizni weboldaladon a rosszindulatú programokat, és rendszeres ellenőrzéseket futtat le honlapodon.
  • Az SSL engedélyezése, hogy a látogatók biztonságosan csatlakozhassanak oldaladhoz.
  • Weboldalad biztonságos tárhelyszolgáltatónál való tárolása.

Biztonságosak a WordPress bővítmények?

Rövid válasz: Nem mindig. Csak jó hírű, törvényes beépülő modulokat használj, és szükség esetén frissítsd azokat.

Hosszabb válasz: Ha az alapfájlok a WordPress szívét képezik, akkor a beépülő modulok tulajdonképpen minden más. Végtelenül testreszabhatóvá és rugalmassá teszik a WordPress-t. A probléma az, hogy harmadik felek bővítményeket készítenek, és nem mindegyik garantált, hogy azok megfelelően karbantarthatók vagy egyáltalán biztonságosak. Ennek eredményeként a bővítmények az egyik legnépszerűbb átjárók, amelyet a hackerek használnak a WordPress-alapú weboldalakra való belépéshez.

Ne érts félre, a beépülő modulok mindenhez szükségesek a WordPress magjának funkcióin túl. De legyél óvatos, honnan szerzed be a beépülő modulokat. Javasoljuk, hogy ragaszkodj a WordPress beépülő modulok katalógusához, és mérlegeld a népszerűséget, a karbantartás gyakoriságát és a felhasználói véleményeket a bővítmény kiválasztásakor.

Még egy jó hírű beépülő modul sem biztonságos, ha nem naprakész. Tehát a lehető leghamarabb telepítsd a bővítmények frissítéseit, és tájékozódj arról, hogy a fejlesztők mit javítanak és fejlesztenek.

Biztonságosak a WordPress témák?

Rövid válasz: Nem mindig. Használj olyan témát, amely megfelel a WordPress szabványainak, és szükség esetén frissítsd.

Hosszabb válasz: Sok témát harmadik felek készítenek, ezért a WordPress nem szabályozza vagy hagyja jóvá. Ne telepíts témát csak azért, mert tetszik a designja (megjelenése), bármennyire is csábító. A témának meg kell felelnie a WordPress kódra vonatkozó szabványainak is. Ennek biztosítására válaszd ki a témát a hivatalos WordPress témakönyvtárból.

De, ahogy korábban említettük, és még egyszer, és még egyszer leírjuk: Frissítés! Az elavult témák újabb egyszerű lehetőséget kínálnak weboldalad háttérrendszeréhez való jogosulatlan hozzáférésre.

Megbízható a WordPress?

Igen, a WordPress megbízható. De, mint minden internethez kapcsolódó dolognak, ennek is megvannak a maga sebezhetőségei, és a hackerek mindig keresni fogják a bejutást. Mindazonáltal a WordPress rendelkezik a legjobb infrastruktúrával, és alapvetően úgy készült, hogy ellenálljon a hackerek és rosszindulatú entitások támadásainak.

Az igazság a kiberbiztonságról

Még egy dolog, amit tudnod kell: egy ideális világban a kockázatok ismerete és a megfelelő rendszerek bevezetése kizárná a feltörés lehetőségét. De biztonságban lenni nem ugyanaz, mint immunisnak lenni.

A tökéletes biztonság lehetetlen, függetlenül attól, hogy melyik CMS mellett döntesz, a tartalom online tárolása mindig kockázatokkal jár. A legjobb, amit tehetsz, hogy csökkented a támadások kockázatát, és komolyan veszed a biztonságot.