GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Mi az a bounce rate és miért fontos?
Mi az a bounce rate?

Mi az a bounce rate és miért fontos?

A bounce rate egy olyan fogalom a webanalitikában, amely azt jelzi, hogy az oldalra látogatók hány százaléka hagyja el az oldalt az első oldalletöltés után. Az oldaltulajdonosok számára fontos mutató, mivel segít megérteni, hogyan interakcióznak a felhasználók az oldallal. Ebben a cikkben áttekintjük, mi az a bounce rate, hogyan számolják ki és miért fontos.

A bounce rate megértése

Definíció

A bounce rate azoknak a látogatóknak az aránya, akik az első oldalletöltés után azonnal elhagyják az oldalt. Más szóval, azoknak a látogatóknak az aránya, akik nem interakcióznak az oldallal az első oldalletöltés után.

Számítás

A bounce rate kiszámítása a lapok megtekintésének számát osztja az egyes látogatók számával, majd százalékos arányba állítja. Például, ha egy oldalnak 1000 látogatója van, és közülük 500 egyetlen oldalt nézett meg, akkor a bounce rate 50%.

A bounce rate típusai

Két típusa van a bounce rate-nek:

 1. Lágy bounce rate – Akkor fordul elő, amikor a felhasználó az első oldalletöltés után azonnal elhagyja az oldalt, de sok időt tölt a lapon. Ez arra utalhat, hogy a felhasználó megtalálta az információt, amelyre keresett.
 2. Kemény bounce rate – Akkor fordul elő, amikor a felhasználó az első oldalletöltés után azonnal elhagyja az oldalt, és nagyon kevés időt tölt a lapon. Ez arra utalhat, hogy a felhasználó nem találta meg az információt, amelyre keresett.

A bounce rate-t befolyásoló tényezők

Számos tényező befolyásolja a bounce rate-et, többek között:

 1. Weboldal tervezése és navigációja – Egy rosszul tervezett weboldal és zavaró navigáció növelheti a bounce rate-et, mivel a felhasználók nem találják meg, amit keresnek.
 2. Weboldal sebessége – Egy lassú weboldal növelheti a bounce rate-et, mivel a felhasználók türelmetlenek lehetnek és elhagyhatják az oldalt.
 3. Weboldal tartalma – Rosszul megírt vagy lényegtelen tartalom növelheti a bounce rate-et, mivel a felhasználók nem találták meg amit kerestek.

A bounce rate fontossága

A bounce rate fontossága abban rejlik, hogy segít megérteni, hogyan viselkednek a felhasználók az oldalon. Ha magas a bounce rate, az azt jelenti, hogy a felhasználók nagy része nem találja meg az információt, amit keres, vagy nem érdekli az oldal tartalma. Ezért fontos, hogy a weboldal tulajdonosai csökkentsék a bounce rate-et, hogy növeljék a felhasználói interakciót és az oldal céljainak elérését.

Hogyan csökkenthető a bounce rate-et?

A bounce rate csökkentése érdekében az alábbi lépéseket ajánljuk:

 1. Weboldal tervezése és navigációja – A weboldal tervezése és navigációja egyszerű és felhasználóbarát legyen. A felhasználók könnyen megtalálhassák, amit keresnek, és ne legyenek zavaró elemek az oldalon.
 2. Weboldal sebessége – A weboldal sebessége nagyon fontos, mert a felhasználók türelmetlenek lehetnek. A weboldal sebességének optimalizálása érdekében javasoljuk a képek optimalizálását és a cache használatát.
 3. Weboldal tartalma – A weboldal tartalma legyen releváns és érdekes a felhasználók számára. A tartalomnak jól strukturáltnak és könnyen olvashatónak kell lennie.
 4. Tesztelés – Fontos, hogy rendszeresen teszteljük a weboldalt és figyeljük a bounce rate-et. Ez segíthet megtalálni a problémákat, amelyek növelhetik a bounce rate-et.

Következtetés

A bounce rate fontos mutató a weboldal tulajdonosai számára, mert segít megérteni, hogy hogyan interakcióznak a felhasználók az oldallal. Ha magas a bounce rate, akkor érdemes a fenti lépéseket követni a csökkentése érdekében.

Gyakori kérdések – Bounce rate

 1. Mi a jó bounce rate?
  • A jó bounce rate általában 40% alatt van, de ez változhat az oldal típusától és céljaitól függően.
 2. Hogyan javítható a bounce rate?
  • A bounce rate csökkentése érdekében érdemes javítani a weboldal tervezését és navigációját, optimalizálni a weboldal sebességét, és releváns és érdekes tartalmat készíteni.
 3. Mi okozhat magas bounce rate-et?
  • Magas bounce rate-et okozhatnak rosszul tervezett weboldalak, lassú weboldalak, nem releváns vagy érdektelen tartalmak, nem megfelelő célközönség, vagy hibás weboldal elemek.
 4. Milyen eszközöket lehet használni a bounce rate mérésére?
  • A bounce rate mérésére használható eszközök közé tartoznak a Google Analytics, a piwik, és más webanalitikai eszközök.
 5. Hogyan lehet ellenőrizni a bounce rate-et a Google Analytics segítségével?
  • A Google Analytics-ben a „Visitors Flow” vagy a „Bounce Rate” jelzők segítségével lehet ellenőrizni a bounce rate-et. Ezen kívül a Google Analytics-ben létrehozhatók a bounce rate-et mutató jelentések és diagramok.
bounce rate