GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

  • Home
  • Érdekesség: Mikor és hogyan kezdődött a keresőoptimalizálás története?
Keresőoptimalizálás története

Érdekesség: Mikor és hogyan kezdődött a keresőoptimalizálás története?

A publikus internet az 1980-as évek végén indult útjára, viszont ekkor még nem volt szükség a weboldalak rendszerezésére, olyan kevés weboldalak léteztek az interneten. Az első keresőmotor 1990-ben jelenet meg, amit Archie névre kereszteltek, majd ezt a keresőalgoritmust fejlesztették folyamatosan, amíg eljutottunk a ma is ismert keresőmotorig.

Az 1990-es évek közepére az internet és a weboldalak olyan elterjedtek lettek, hogy ezzel együtt elterjedt a keresőoptimalizálás is. Már az első időkben is fontosnak tartották a weboldal tulajdonosok, hogy Ők szerepeljenek az első találaton, de legalábbis az első találati oldalon ott legyenek. Mivel manapság, 30 évvel később az internet még jobban elterjedt, hiszen ma már szinte minden háztartásban van internet és/vagy mobilinternet, és már minden vállalkozásnak, sőt egyre több magánszemélynek is van weboldala, így mostanra a keresőoptimalizálás is fontosabb lett mint valaha.

A korai weboldal keresőoptimalizálás (1990-es évek) még egy eléggé egyszerű folyamat volt, a weboldal címét indexeltetni kellett a keresőmotorokkal, majd várni hogy elkészüljön az indexelés. Az indexáló keresőmotor figyelembe vette a weboldalon található összes linket és kulcsszavakat.

Viszont, maga a „keresőoptimalizálás” mint szó, először csak az 1997-ben jelent meg. Kezdetben ez még egyszerűen manipulálható volt, amit a keresőoldalak szakemberei is felismertek és folyamatosan frissítették algoritmusaikat, így megjelent a Backrub keresőmotor, ami már matematikai algoritmus alapján működött. Innentől kezdve a weboldalak keresőoptimalizálása drasztikusan fejlődött, majd a Google elkezdte személyessé tenni a találati listáit is 2005-től.

Manapság már a keresőoptimalizálás egy igen csak összetett és időigényes folyamat, ami több részre oszlik, és ahhoz hogy sikereket érjünk el minden szegmensére úgyanúgy figyelmet kell fordítsunk.

Manapság három fő része van egy weboldal keresőoptimalizálásának:

  • technikai SEO
  • tartalmi optimalizálás
  • linképítés.
SEO története