GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

  • Home
  • Mi az a webtárhely?
Weboldal webtárhely

Mi az a webtárhely?

Minden weboldal tárhelyszolgáltatást igényel. Ez általában azt jelenti, hogy egy webtárhely-szolgáltatóra támaszkodnak, hogy helyet biztosítson nekik a szerveren. Akár az első weboldalad indítod, akár egy kicsit több tapasztalattal rendelkezel, jó ötlet, ha weboldaltulajdonosként teljeskörűen tájékozott vagy a tárhelyek működéséről.

Ezért állítottuk össze ezt az útmutatót, hogy segítsen Neked jobban megérteni a webtárhely működését és annak alapvető összetevőit. Sőt, ha tudod, hogy milyen típusú tárhelycsomagok léteznek, sokkal könnyebb lesz kiválasztanod a megfelelőt.

Ebben a cikkben mindent megvizsgálunk, amit a tárhelyszolgáltatásokról tudnod kell. Segítünk abban is, hogy megalapozott döntést hozz honlapod tárhelytervével kapcsolatban.

Mi az a webtárhely (és miért van szükséged rá)?

Az interneten található összes weboldalnak szüksége van valamilyen tárhelyre. Bár lehetőség van saját szerver beállítására, ez meglehetősen hozzáértő (és gyakran költséges) feladat. Ezért fontos megérteni, hogy ahhoz, hogy weboldalad elérhetővé váljon az internetezők számára, tárhelyre lesz szükséged.

Amikor feliratkozol egy webtárhely szolgáltatásra, akkor fizetned kell, hogy helyet biztosítson a webszerveren a honlapod alkotó összes fájl tárolására. Ez magában foglalhatja a HTML (Hypertext Markup Language) fájlokat, képeket és egyéb parancsfájlokat.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a tárhely és a domain név nem ugyanaz. A domain név a webhely címe. Az olyan felhasználóbarát URL-ek, mint a www.officehelper.hu, valójában egy IP-címnek nevezett számkészlet előlapjai.

Az IP egy pontokkal elválasztott számsor, amely jelzi, hogy az interneten hol található a számítógép. Mivel azonban sokkal könnyebb megjegyezni az officehelper.hu weboldal domain nevét, mint az 78.24.186.235 címet, a domain név szükséges (de különálló) eleme honlapodnak.

A domain név regisztrálása egyszerű folyamat, különösen, ha a webtárhely egyben domain regisztrátor is.

Hogyan működik a webtárhely és mit csinálnak a hosting cégek

Ezen a ponton vessünk egy pillantást a webtárhely működésére. A későbbiekben megvizsgáljuk a tárhely különféle típusait, de kezdésként érdemes tudni, hogy egyes gazdagépek felhőtechnológiát biztosítanak, míg mások fizikai szervereket használnak, hogy helyet biztosítsanak a weboldal fájljainak.

Olyan webtárhelyre gondolhatsz, mint egy régimódi kártyakatalógusra a könyvtárban. A tényleges katalógus az összes fiókjával együtt a webtárhely. A benne tárolt kártyák weboldalad tartalma, amely szükség szerint módosítható és visszakereshető.

Minden fiókhoz tartozik egy azonosító is. A könyvtárban ezek betűk vagy számok, míg a webtárhely minden honlapot a domain neve alapján azonosít. A honlap eléréséhez a felhasználó beírja a domain nevét a böngészőbe. Ezzel megnyílik egy fiók a kártyakatalógusban (vagy gazdagépben), ahol megtekinthetik weboldalad tartalmát.

Tárhelyszolgáltatód kínálja a szükséges hardvert és szoftvert ahhoz, hogy weboldalad erőforrásait és adatait a szerverhez adhassa. Ez a szerver ezután csatlakozik az internethez. A tárhelyszolgáltató cégek egyéb hasznos funkciókat is kínálnak – gondoljunk csak a biztonsági eszközökre, a webhelykészítő erőforrásokra és az e-mail fiókokra –, amelyek segíthetnek egy nagyszerű honlap kezelésében.

4 különböző típusú webtárhely

Most, hogy már tudod, hogyan működik a webtárhely alapszinten, vessünk egy pillantást négy különféle tárhelymegoldásra, amelyek közül választhatsz. A webhelyedhez való tökéletes illeszkedés nagymértékben függ az egyéni igényeidtől és költségvetésedtől.

1. Megosztott tárhely

Amikor megvásárolod ezt a tárhelytípust, weboldalad megoszt egy szervert sok más weboldallal. Ha visszatérünk a kártyakatalógus példájához, a megosztott tárhelycsomag azt jelenti, hogy a többi felhasználóval egy fiókban vagy.

A megosztott tárhely nagyszerű költségvetés-barát lehetőség, ha még csak most kezded. Tartsd azonban szem előtt biztonsági és sávszélesség-igényed, és hasonlítsd össze azokat potenciális tárhelyszolgáltatód ajánlataival. Például a megosztott tárhelycsomagok szabnak-e korlátokat weboldalad forgalmára.

2. Virtuális privát szerverek (VPS)

Ez a fajta tárhely sok tekintetben hasonlít a megosztott tárhelyhez. Több honlap osztozik egyetlen fizikai vagy felhőkiszolgálón. Vannak azonban olyan virtuális elválasztók, amelyek leválasztják a szerverterületet és az erőforrásokat minden egyes weboldal számára.

Ez általában drágább, mint a megosztott tárhely, de kiváló lehetőség a kisebb e-kereskedelmi webhelyek számára, amelyek biztonságosabb környezetet szeretnének ügyfeleik számára. A VPS-tárhely emellett rendkívül jól méretezhető, és a növekedéssel több erőforrást lehet hozzárendelni webhelyedhez.

3. Dedikált tárhely

A dedikált tárhely általában egy fizikai szervert foglal magában, amelyen csak a Te weboldalad vagy weboldalaid találhatók. Ez azt jelenti, hogy senki más nem vásárolhat helyet az adott szerveren. Ez egy hasznos lehetőség azon ügynökségek számára, amelyek szolgáltatásaikkal együtt tárhelyszolgáltatást szeretnének kínálni, valamint azok, amelyek olyan nagy webhelyeket vagy hálózatokat üzemeltetnek, amelyek hatalmas forgalmat bonyolítanak le.

A dedikált tárhely azt jelenti, hogy nem kell megosztanod a helyet senki mással. A Te erőforrásaid a tieid. Fel kell készülnöd azonban arra, hogy az olyan gyakorlati munka, mint a szerver karbantartás nagy részét saját magadnak kell elvégezned. Ez egyben a legdrágább tárhelyszolgáltatás is, ezért általában a legjobb, ha kisebb csomaggal kezded, és csak szükség szerint frissíted erre a lehetőségre.

4. Felügyelt tárhely

A felügyelt tárhelyszolgáltatással extra támogatást kapsz a tárhelyszolgáltatódtól az alkalmazások naprakészen tartása és a biztonsági elemek frissítése terén a weboldaladon. Ha nincs időd vagy hozzáértésed a weboldalad karbantartásának önálló kezelésére, ez egy kiváló lehetőség.

A felügyelt tárhelycsomagok lehetnek megosztottak, VPS-ek vagy dedikáltak. Egyszerűen egy extra szolgáltatási réteget biztosítanak a szerverterületen és az erőforrásokon felül.

Hogyan válasszunk webhosztot

Most, hogy egy kicsit többet tudsz a különböző típusú tárhelyszolgáltatásokról és az általuk kínált szolgáltatásokról, ideje eldönteni, melyik webtárhely-csomag lesz a legmegfelelőbb számodra. Mivel nem minden gazdagép és tárhelycsomag egyenlő, érdemes alaposan áttekinteni az igényeid, mielőtt belevágnál.

Mielőtt regisztrálsz egy webtárhely-fiókra, tartsd szem előtt az alábbi szempontokat:

  • Döntsd el előre, hogy mennyi technikai támogatásra lesz szükséged.
  • Győződj meg arról, hogy olyan webtárhely-szolgáltatót válassz, amely képes megfelelni a piackutatásod alapján elvárt forgalomszintnek.
  • Határozzd meg, hogy szeretnél-e hosszú távú szerződést kötni vagy sem. 
  • Ha domain névre van szükséged, érdemes lehet olyan csomagot keresni, amely ingyenesen tartalmaz egyet. De legalább a tárhelyszolgáltató egyben domaineket is kínál.
  • A biztonság a webhely kezelésének szerves része, ezért érdemes megnézni, hogy a gazdagép tartalmaz-e ingyenes SSL-tanúsítványt a csomagjaihoz.

Bár a webtárhely későbbi cseréje nem lehetetlen, nem olyasmi, amit gyakran szeretnél megtenni. Mivel a webtárhely elengedhetetlen része a weboldal elindításának, a döntés kellő súlya kulcsfontosságú.

 

Webtárhely szerver