GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

  • Home
  • Webdesign kontra weboldal fejlesztés
webdesign

Webdesign kontra weboldal fejlesztés

Minden vállalkozásnak szüksége van egy megfelelő weboldalra. De hol kezdj hozzá? Még a legnagyobb és legsikeresebb márkák is szembesültek egykor a céges weboldal létrehozásának kérdésével, ők is átmentek ennek a témának a nehézségein.
De Neked már nem lesz ilyen problémád, ha elolvasod ezt a blog bejegyzést!
Mi a különbség a webdesign és a weboldal fejlesztés között? Kell nekem mindkettő? Ebben a cikkben megpróbáljunk választ adni kérdésedre.

Mi az a weboldal tervezés?

Ez a weboldal vizuális formája. Általában kifejezi a márka identitását, a vállalati értékeket és a vállalati színpalettát. A felhasználók a weboldal tervezésén keresztül alakítják ki első benyomásukat és a márkáról alkotott véleményüket.

A webdizájnban a szakértők gyakran több kulcselemet azonosítanak:

1. Tartalom

Ez minden weboldal szíve, és az elsődleges oka annak, hogy a felhasználó felkeresi a weboldalt. Ügyfeleid tartalomért jönnek, ezért add is meg nekik. Egyszerűen hangzik, ha kimondjuk, de a gyakorlatban keményen kell dolgoznod, hogy az oldal tartalma egyszerre legyen lenyűgöző, kereshető, informatív és vonzó.

2. Vizuálitás

Ez egy csomagolóanyag a tartalomhoz. Minden a színekről, képekről és elrendezésekről szól. Még a legérdekesebb szövegek és képek is veszítenek értékükből, ha egy csúnya weboldalra teszik fel őket idegesítő animációkkal. A látványtervet alaposan át kell gondolni, és a megfelelő szósszal tálalni. Ne felejtsd el, hogy a webdesign segítségével közvetíted a márka értékeit és esztétikáját.

3. Használhatóság

Weboldaladnak kialakítása legyen egy lépéssel a látogató kívánságai előtt. Az információnak világos szerkezetűnek és intuitív navigációval kell rendelkeznie. Ezenkívül fontold meg a weboldal adaptálását az asztali számítógépen kívüli eszközökhöz is. Ez kényelmessé tenné a weboldal megtekintését különböző közönségszegmensek számára. A fogyasztóról való gondoskodás a weboldal kényelmén keresztül fokozott márkahűséggé válik.

4. Elérhetőség

Az internet használóknak könnyedén meg kell tudni találnia honlapodat. Annak érdekében, hogy megnyerd a versenyt a versenytársakkal szemben a keresőmotorokban elfoglalt magas helyért való küzdelemben, figyelj a SEO (Search Engine Optimization) mutatóidra. Győződj meg arról, hogy weboldalad a lehető legtöbb követelménynek megfelel az összes típusú algoritmusnak.

Mi az a weboldal fejlesztés?

Ez a weboldal szerkezetének felépítésének folyamata, úgymond a weboldal belsejében. Minden folyamat és művelet, amelyet a felhasználó a weboldalon végrehajthat, a fejlesztők által előre meghatározott algoritmusok. Technikailag a kódolás vagy programozás teszi lehetővé a honlap működését.

Háromféle weboldalfejlesztés létezik:

Front-end fejlesztés

Ez a rész felelős az weboldal elülső oldaláért. A front-end fejlesztés fő célja a vizuális ötletek átvitele egy tervezési projektből a honlap ténylegesen működő részeire. Ez úgy történik, hogy egy sor programot írnak a szükséges elemek felépítésére, divatos megjelenésre és interaktivitásra. Erre a célra a fejlesztők általában olyan szolgáltatásokat használnak, mint a HTML, CSS és JavaScript.

Back-end fejlesztés

Ez az oldal belső világa. Minden adata itt tárolódik. Ez a blokk magában foglalja a márka igényeinek elemzését és a megfelelő megoldások megvalósítását az oldalon lévők számára. Ehhez három kulcselemet használnak: egy szervert, amely a weboldalt tárolja, egy alkalmazást a futtatáshoz, és egy adatbázist az adatok tárolására.

Full-stack fejlesztés

Ahogy a névből sejthető, ez a fajta fejlesztés ötvözi a két korábbit. A Full Stack fejlesztő a weboldal létrehozásának és karbantartásának teljes ciklusában vesz részt. Ez a szakember ismeri a webhelyaktivitás minden szintjét.

Hol találkozik a tervezés a fejlesztéssel?

Sokan tévesen azt hiszik, hogy spórolhatnak a webdesignon, és csak a fejlesztést rendelik meg alapértelmezett megjelenéssel. Ez egy tévhit. A webdizájn és -fejlesztés együtt létezik, és kiegészíti egymást. Egy minőségi weboldal, amely megfelel a legújabb trendeknek ezen a területen, csak akkor fog működni, ha mindkét terület szakemberei vállalják a feladatot: a tervezést és a fejlesztést.

Ez a két szerepkör függ egymástól, és legalább egy kicsit kölcsönhatásban vannak a weboldal készítés teljes folyamata során. Ennek a folyamatnak azonban van egy része, amikor a tervező és a fejlesztő együttműködése kulcsfontosságú, ez a tervezéstől a fejlesztésig történő átadás. Ez az a pillanat a weboldalkészítési tervben, ahol két fontos szakasz fonódik össze: a felhasználói felület tervezése és megvalósítása.

A fejlesztési átadási szakasz az a pont, amikor a tervező utasításainak a lehető legpontosabban el kell jutniuk a fejlesztőcsapathoz. Ha minden a tervek szerint halad, a kód gyorsan meg lesz írva, és minden szükséges funkciót tartalmazni fog.

Következtetés

Reméljük, hogy ezzel a kis leírásával sikerült kicsit tisztábbá tenni a weboldal tervezés és fejlesztés lényegét. Most már biztosan tudod, hogy ez két elválaszthatatlan folyamat egy ideális, informatív, pixel-tökéletes weboldal felé, amely tükrözi márkád értékeit és vizuális jellemzőit.

Egy másik fontos pontosítás, hogy a csapatok akkor érik el a legjobb eredményeket, ha a tervezők és a fejlesztők tökéletesen együttműködnek egymással. Éppen ezért javasoljuk, hogy fordítsanak figyelmet azokra a cégekre, amelyek a weboldal készítéshez teljes körű szolgáltatást nyújtanak az ötlettől a megvalósításig, mint pl az OfficeHelper Digitális Ügynökség.

Webdesign - weboldal fejlesztés
Webdesign – weboldal fejlesztés