Weboldal karbantartása – a Te ellenőrző listád a weboldalad minőségének biztosításához

 • Home
 • Weboldal karbantartás: amit tudnod kell a weboldal minőségének biztosításához

Segítségre lenne szükséged?

Teljes körű online marketing és weboldal fejlesztés

Lépj kapcsolatba velünk most!

Hirdetéskezelés

Weboldal karbantartás: amit tudnod kell a weboldal minőségének biztosításához

Csupán körülbelül 50 ezredmásodperc (vagy 0,05 másodperc) kell ahhoz, hogy a felhasználó véleményt formáljon weboldaladról. Tehát, ha weboldalad nem töltődik be megfelelően, elavult információkat, vagy kínos hibákat tartalmaz, a kár messzemenő, sőt maradandó is lehet.

Ha a látogatóid elégedetlenek az általuk tapasztalt weboldal élménnyel, nem valószínű, hogy visszatérnek. Valójában egy Gomez-jelentés kimutatta, hogy az online fogyasztók 88%-a azt mondja, hogy kevésbé valószínű, hogy egyetlen negatív élmény után is visszatér egy weboldalra.

Ezért elengedhetetlen a weboldal karbantartása. Ha proaktívan azonosítod a honlapod teljesítményét befolyásoló problémákat, elkerülheted, hogy a felhasználók egy rossz élmény, fals információ miatt elhagyja weboldalad és negatív képet alakítson ki vállalkozásodról. Egy fontos oldalon lévő egyetlen meghibásodott link megsemmisítheti annak esélyét, hogy a látogatót vevővé alakítsd egy lomha szerver megnövelheti a visszafordulási arányt, és a weboldal lejjebb kerülhet a keresési rangsorban, az elírások pedig ronthatják a látogató professzionalizmusának megítélését.
Olvasd tovább, hogy megtudd, miért fontos a következetes, automatizált weboldal karbantartás, és ismered meg, milyen kulcsfontosságú problémákat kell figyelemmel kísérned, hogy weboldalad mindig megfeleljen a felhasználói elvárásoknak.

Mi az a weboldal karbantartás?

A weboldal karbantartása a webhely rutinszerű ellenőrzése, hogy nincsenek-e olyan problémák, amelyek negatívan befolyásolják annak teljesítményét és rossz felhasználói élményt biztosítanak.

Ezek a kérdések és feladatok a következők:
– Törött linkek
– Elírások
– Rossz olvashatóság
– A honlap lassú sebessége
– Biztonsági sebezhetőségek
– Tartalmi frissesség
– SEO hibák
– Konverziós akadályok
– Fájlok biztonsági mentése
– Szoftverek és bővítmények frissítése

A rendszeres karbantartás ütemezése biztosítja, hogy weboldalad mindig működőképes, naprakész és biztonságos legyen. Az egészséges weboldal jobb felhasználói élményt, megnövekedett internetes forgalmat és magasabb keresőmotor-rangsorolást jelent.

A weboldal karbantartásának két módja van:

 1. Manuálisan
 2. Automatizált weboldal karbantartási szolgáltatás használata

Függetlenül a cég méretétől és jellegétől, a weboldal karbantartása üzleti szempontból kritikus feladat.
Weboldalad márkád mindig látható digitális arca, ezért mindig zökkenőmentesen kell működnie.

Mik azok a weboldal karbantartási szolgáltatások?

Azon vállalkozások számára, amelyek nagy, több száz vagy akár több ezer oldalas weboldalakkal rendelkeznek, a manuális weboldal karbantartás túl időigényes és bonyolult ahhoz, hogy reális megoldás legyen.

Végül is ahhoz, hogy honlapod csúcsminőségű állapotban maradjon, szinte folyamatos ellenőrzésekre és javításokra van szükség. A célnak megfelelő weboldal karbantartó eszköz használata megkönnyíti ennek a folyamatnak a kezelését. A weboldal karbantartási szolgáltatások csökkentik a webhely legjobb formában tartásához szükséges időt és erőfeszítést, így a weboldal kezelők fontosabb elemzési feladatokra és digitális marketingstratégiák kidolgozására összpontosíthatnak.

A weboldal karbantartása számos szolgáltatást foglal magában, a rutinszerű weboldal ellenőrzésektől és karbantartástól a tartalomoptimalizáláson át a biztonsági auditokig. Ezek a szolgáltatások mélyebb betekintést nyújtanak abba, hogyan javíthatod weboldalad teljesítményét szélesebb körű üzleti céljaidnak elérése érdekében.

Miért érdemes előnyben részesíteni a weboldal karbantartását?

A weboldal folyamatos karbantartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy szélesebb körű üzleti céljaid elérhesd. Függetlenül attól, hogy weboldalad újonnan indult, vagy nemrégiben újratervezett, mindig van hova fejlődni. A weboldal rutinszerű karbantartásának elmulasztása nemcsak a hírnévrontó hibák észrevétlenségét eredményezi, hanem az ügyfelek vagy potenciális ügyfelek elvesztését is, ha negatív weboldal felhasználói élményt kapnak.

Négy ok, amiért érdemes a webhely rendszeres karbantartását üzleti prioritássá tenni:

Márkaépítés

Digitális jelenléted vállalkozásod szerves részét képezi, és hozzájárul a márka általános imázsához. A potenciális ügyfél első benyomása a cégről, egy jól működő, felhasználóbarát weboldal növeli a márka hírnevét, míg egy rosszul karbantartott weboldal hibás hivatkozásokkal, elavult információkkal és a márkamegfelelőségi irányelveknek nem megfelelő tartalommal valószínűleg elküldi őket, visszamegy a keresőmotorok eredményoldalaira és a versenytársaidhoz.

Jobb SEO

Minden vállalkozás a Google élére szeretne kerülni. Szerencsére a jól karbantartott weboldalak további előnyt jelentenek a keresőmotorok rangsorolásában. Az olyan tényezők, mint a hibás linkek, a rossz navigálhatóság vagy az elcsépelt tartalom, ronthatják az oldal rangsorolását. A hibák gyors észlelésével és javításával weboldalad nem fogják megbüntetni a keresőmotorok, és a SEO eredményed is nő.

A konverziós akadályok kezelése

A jó felhasználói élmény megteremtése a weboldalon nemcsak abban segít, hogy elkerüld az ügyfelek elvesztését, hanem potenciális ügyfeleket is konvertálhatsz, és értékes konverziókat vagy eladásokat generálhatsz. Valami olyan triviális és könnyen figyelmen kívül hagyható dolog, mint egy hibás kapcsolatfelvételi űrlap vagy egy elrontott telefonszám egy fontos oldalon az üzletedbe kerülhet. A rendszeres karbantartás biztosítja, hogy weboldalad mindig megfeleljen a látogatók elvárásainak.

Távolítsd el a biztonsági réseket

A rendszeresen karbantartott weboldal biztonságosabb. A weboldalak karbantartása nagyban segít megelőzni a weboldalakat érő rosszindulatú támadásokat olyan biztonsági réseken keresztül, mint az elavult szkriptek, beépülő modulok vagy a hiányzó CMS-javítások és biztonsági rések. Kerüld el, hogy vállalkozásod hackerek célpontja legyen, és weboldalad közbeszéd tárgya legyen azáltal, hogy rendszeresen ellenőrzöd weboldalad biztonsági réseit.

Weboldal karbantartási ellenőrzőlista

A weboldalak manapság soha nincsenek „készen”, folyamatos karbantartást igényelnek, hogy a lehető legjobban teljesítsenek. Számos különböző elem járul hozzá a weboldalad teljesítményéhez, de a legfontosabbak közül néhány, amelyet folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiemelkedő weboldal felhasználói élmény érdekében:

 1. Tartsd naprakészen CMS-ed, szkriptjeid, beépülő moduljaid és egyéb CMS-bővítményeid

Az elavult biztonsági javítások és szoftverek a hackerek legjobb barátja. A biztonságos weboldal fenntartása érdekében nagyon fontos, hogy mindig a CMS legfrissebb verzióját használd. Ez biztosítja, hogy a legújabb biztonsági javítások, beépülő modulok és szkriptek időben települjenek weboldaladra, és megakadályozza, hogy honlapod a kibertámadások könnyű célpontjává váljon.

 1. Javítsd ki a hibás hivatkozásokat

A pozitív vásárlói élmény egyik legnagyobb akadálya az, ha egy hibás hivatkozásba ütköznek, különösen a legfelső szintű oldalakon. A törött linkek amellett, hogy megszakítják a felhasználói utat, ronthatják a keresőoptimalizálási rangsorolást is, ezért fontos, hogy ezeket a lehető leghamarabb azonosítsd és javítsd. A törött link keresők megtalálják a zsákutcákat a weboldaladon, és segítenek kijavítani azokat, mielőtt a látogatók észrevennék őket.

 1. Távolítsd el a nem biztonságos domainekre mutató hivatkozásokat

A nem biztonságos domainekre mutató hivatkozások miatt weboldalad megbízhatatlannak tűnik, ami viszont rontja a márka hírnevét. Látogatód (és saját) biztonságodnak szavatolása érdekében lehetőség szerint kövesd nyomon és töröld a nem biztonságos domaineket honlapodról. Ez a művelet megakadályozza, hogy látogatóid adathalászatnak, rosszindulatú programnak vagy más nem kívánt szoftvernek legyenek kitéve.

 1. Növeld olvashatóságod

A felhasználók a webes tartalmat másként olvassák, mint a nyomtatott tartalmat, és gyorsan távoznak, ha a tartalom túl sűrű. Ahhoz, hogy a látogató elköteleződhessen és vásároljon, a weboldalnak olyan nyelvet kell beszélnie, amellyel a közönséged azonosulni tud.

 1. Javítsd elírásokat

A gépelési és nyelvtani hibák rosszul tükrözik vállalkozásod, és a visszafordulási arány az egekbe szökik. Az elírások felkutatása és kijavítása biztosítja, hogy honlapod (és márkád) mindig professzionális és hiteles legyen.

 1. Készíts teljes biztonsági másolatot a weboldaladról

Okos dolog, ha felkészülünk a legrosszabb forgatókönyvre, a weboldal tartalmának teljes elvesztésére, és a semmiből való újjáépítésre. A kód (CSS, témák, bővítmények, JavaScript és egyéb fájlok) és tartalom (médiafájlok, szöveg stb.) rendszeres biztonsági mentése csökkenti a domain problémák, internetes támadások, természeti katasztrófák vagy véletlen törlés által okozott adatvesztés kockázatát. Az összes fájl biztonsági mentése történhet manuálisan vagy egy automatizált szolgáltatáson keresztül. Nagyobb weboldalaknál elengedhetetlen a gyakori biztonsági mentés, míg a kisebb oldalak havi rendszerességgel is készíthetnek biztonsági másolatot a tartalomról.

 1. Frissítsd tartalmad

A weboldal soha nem lehet statikus. Az elavult tartalom rosszul tükrözi vállalkozásod, ami negatív felhasználói élményhez vezet. A weboldal karbantartása során figyelni kell a régi vagy irreleváns tartalmat, így könnyen cserélhető vagy frissíthető releváns, naprakész, a látogatói elvárásoknak megfelelő információkkal. Ráadásul a keresőmotorok előnyben részesítik a friss tartalmat: minél többet frissíti a tartalmat, valószínűleg jobb lesz a helyezés is.

 1. Keresd és javítsd a SEO hibákat

Weboldalad minden oldalának indexelhetőnek kell lennie a keresőmotorok számára, és meg kell felelnie a SEO irányelveinek. A weboldalak rendszeres karbantartása biztosítja, hogy oldalaid, mind az újak, mind a régiek igazodjanak a folyamatosan fejlődő organikus keresési bevált gyakorlatokhoz és az algoritmusok változásaihoz, és feljebb kerüljenek a keresési rangsorban.

 1. Gyorsítsd fel weboldalad

A gyors weboldal elengedhetetlen. A legtöbb látogató néhány másodperces betöltési idő után elhagyja a weboldalt. Ráadásul az oldalbetöltési sebesség a keresőmotorok rangsorolásának egyik fő tényezője, a Google a forgalmat a gyors mobilböngészést biztosító honlapok felé tereli. Ha weboldalad nem elég gyors, az hatással lesz az eredményre. Teljesítsd a látogatók elvárásait azáltal, hogy weboldalad néhány másodpercen belül interaktívvá válik.

Mennyibe kerülnek a weboldal karbantartási szolgáltatások?

A professzionális weboldal karbantartási szolgáltatásokért való fizetéssel időt, pénzt és erőforrásokat takaríthatsz meg, mivel:
Olyan szakértőkkel fogsz dolgozni, akik alaposan ismerik a weboldal karbantartás bevált gyakorlatait.
A weboldalon elvégzendő rutin ellenőrzések nagy része automatizálható, így megkímélheted a manuális elvégzéstől tartó erőfeszítést.
A weboldal karbantartási szolgáltatások jóval költséghatékonyabbak, mintha egy belsős munkatársat vennének fel a weboldal kezeléséhez.
Folyamatosan személyre szabhatod weboldalad karbantartási szolgáltatásaid üzleti céljaidnak megfelelően.

weboldal karbantartás
weboldal karbantartás