GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

  • Home
  • Hogyan működnek a weboldalak?
Weboldal működése

Hogyan működnek a weboldalak?

Mára már a technológiát természetesnek vesszük, ahogy azt is, hogy bármikor hozzáférünk az internethez és a napi rutinjainkhoz használt weboldalakhoz.
A weboldalak tényleges működésének megértése azonban számos lehetséges előnnyel jár.

Mi, itt, az officehelper.hu-n azt szeretnénk, hogy minden szükséges információ birtokában legyél az üzleti és webes projektjeiddel kapcsolatos kritikus döntések meghozatalához.

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a terminológiát, amelyeket ismerned szükséges, ha átfogóbb ismereteket szeretnél szerezni a honlapok működéséről. Áttekintjük a weboldal létrehozásának és az internetre helyezésnek fő lépéseit is.

7 legfontosabb megértendő kifejezés a weboldalakkal kapcsolatban

Egy weboldal felkeresése egyszerű műveletnek tűnhet. A színfalak mögött azonban rengeteg tevékenység zajlik. Nézzünk meg néhány olyan kifejezést és fogalmat, amelyek segíthetnek megvilágítani ezt a folyamatot.

 1. Weboldal

A legegyszerűbb, hogy egy weboldal valójában csak egy szöveges fájl. Ez egy olyan utasításkészlet, amely szabályokat tartalmaz az oldal stílusára és formázására, amelyet a látogatók láthatnak. Ezen túlmenően ez a fájl az a hely, ahol a webhelyről további fontos információkat tárolnak.

Például a weboldal dokumentuma általában az, ahol a weboldalfejlesztők „meta” információkat adnak meg. Ez tartalmazhatja az oldal nevét, az ott található tartalom típusát és így tovább. Az olyan keresőmotorok, mint a Google, ezekre a részletekre támaszkodnak, amikor összeállítják a keresési eredményekben látható elmosódásokat.

A későbbiekben részletesebben foglalkozunk egy egyszerű honlap létrehozásával. Egyelőre meg kell értenünk, hogy a weboldal olyan információkból épül fel, amelyek a HTML (Hypertext Markup Language) címkével vannak ellátva. Tehát a következőképpen határozzuk meg ezt a kifejezést.

2. HTML

A HTML a weboldalak létrehozásához használt jelölőnyelv. Felfoghatod úgy, mint a weboldal állványzatát. Különféle „címkék” használatával részletezi az oldal szerkezetét és stílusát. Ezeket mindig a „nagyobb, mint” (<) és a „kisebb, mint” (>) szimbólumok közé helyezzük.

Annak ellenére, hogy számos programozási nyelv létezik, a HTML alapvető fontosságú. Az interneten rengeteg oktatóanyagot találsz a HTML nyelvről, ha mélyebben el szeretnél benne mélyülni.

 3. Webböngésző

A webböngésző egy olyan szoftveralkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy egy weboldalt az „előoldalról” tekintsünk meg. A HTML-dokumentum szabályai és szerkezete határozza meg az oldal megjelenését, de az eredmények némileg változhatnak, mivel az egyes böngészők kódolása eltérő.

Számos népszerű webböngésző közül választhatsz: Chrome, Safari, Internet Explorer stb. Bár mindegyik ugyanazt a funkciót látja el, elméletileg megvannak a saját egyedi funkcióik is. Ezenkívül nem minden böngésző jeleníti meg egyformán a HTML-kódot.

Bizonyos szempontból a böngésző olyan, mint egy szakács, akinek el kell olvasnia egy receptet (HTML), ezután a kamrába (a szerverbe) megy, hogy beszerezze a szükséges összetevőket. Végül mindezt az információt egy gyönyörű étellé alakítja (a felhasználó számára megjelenített weboldal).

 4. Webszerver

A szerverek a hardver azon fizikai részei, amelyek adatokat tárolnak bármiről, ami az interneten látható. Lényegében egy speciális számítógéptípusról van szó, amely egyedi szoftverekkel van feltöltve.

Amikor egy webböngésző a korábbi hasonlatunk szerint „a spájzba” megy, akkor kommunikál a szerverrel, és kéri a weboldal megjelenítéséhez szükséges információkat és adatokat. Ezután az adatok felhasználásával betölti azt a weboldalt, amelyre a látogató rákattintott.

Például, ha egy weboldal képet tartalmaz, a HTML-kódja megmondja a böngészőnek, hogy hová kerüljön a kép, és hogyan kell formázni. Ráadásul tudatja a böngészővel is, hogy a szerveren hol tárolják a képet, amit meg kell jeleníteni.

A böngésző lekéri ezt a képet a szervertől. Ha minden a tervek szerint halad, és nem történik hiba, a kép átkerül a böngészőbe és megfelelően jelenik meg.

 5. Webtárhely

Amikor létrehozol egy honlapot, a HTML-kódot és az összes kapcsolódó fileokat (például képeket, videók, pdf, stb.) tartalmazó fájlokat valahol el kell tárolni. Ha csak a saját számítógépedre mented őket, akkor a weboldal nem lesz látható a nyilvánosság számára.

Ahhoz, hogy webhelyed az egész világ számára elérhetővé tedd, regisztrálnod kell egy webtárhely szolgáltatásra. Ez azt jelenti, hogy fizetned kell egy tárhelyszolgáltatónak az interneten keresztül elérhető szerveren lévő helyért, ahol a weboldalad összes fájlja tárolva lesz.

Amikor tárhelyszolgáltatót választasz, érdemes szem előtt tartanod néhány kulcsfontosságú tényezőt annak függvényében, hogy milyen weboldalt szeretnél, webáruházat, portfóliót vagy blogot.
Néhány tipp, amire figyelned kellhet webtárhely szolgáltatás igénybevétele előtt:
– Mekkora a weboldal mérete?
– Mekkora forgalomra számítasz havonta a weboldalon?
– Mennyibe kerül a tárhely?

 6. Internet szolgáltató

Az internetszolgáltatók (ISP) segítségével férünk hozzá az internethez. Az internetszolgáltató alapvetően az információs szupersztráda felhajtója, segítségével hozzáférhetsz az internethez kapcsolódó hálózatokhoz, viszont a hozzáférésért díjat számol fel.

Az internetszolgáltató létfontosságú, mint Neked, mint weboldalad felhasználói számára. Szükséged lesz egy internetszolgáltatóra, hogy fájlokat tölthess fel weboldalad tárhelyszerverére. Ahogyan a látogatóknak is internetszolgáltatóra van szükségük ahhoz, hogy csatlakozzanak az internethez, és megtalálják honlapod.

 7. Domain Name Server (DNS)

Még egy fontos megértendő fogalom a Domain Name System (DNS). Minden honlapnak rendelkeznie kell domain névvel (pl. officehelper.hu). Ami lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megtalálják weboldalad az interneten. Általában olyan domain nevet választanak az emberek, amely illeszkedik üzleti céljaikhoz és márkaidentitásukhoz.

Szerencsére a domain név regisztrációja és a weboldalhoz való csatlakoztatása egyszerű, főleg ha a domaint és a tárhelyet ugyanattól a szolgáltatótól rendeled meg.

Weboldal forráskódjának megtekintése

Most, hogy ismered a nyelvhasználat egy részét, beszéljünk arról, hogyan tekintheted meg egy weboldal forráskódját. Ezt bármikor megteheted, annak érdekében, hogy elhárítsd a saját weboldaladdal kapcsolatos problémákat, vagy információkat gyűjts egy másik honlapról online.

Például, ha nem vagy elégedett azzal, hogy weboldalad bizonyos elemei hogyan jelennek meg a keresőmotorok eredményei között, érdemes lehet gyorsan megnézni a megfelelő kódot egy böngészőben. A funkció végrehajtásának módja az operációs rendszertől és a böngészőtől függően némileg eltér.

Ha például a Google Chrome-ot Mac számítógépen használsz, az Option + Command + U billentyűparancsot használhatod a megtekintett weboldal forráskódjának megjelenítéséhez, még ugyanezt Windows operációs rendszerben és Google Chromeban, Firefoxban az F12-es billentyűvel teheted meg.

Bármilyen módszert is használsz, a böngészőben megjelenik egy lap, amely sok HTML-kódot tartalmaz. Itt tudod megnézni a weboldalak már korábban említett HTML-címkéit, például az oldal metacímkéit is.

Egyszerű weboldal létrehozása egyszerű szöveggel

Ha komolyan gondolkodsz a programozáson vagy a HTML-en, érdemes egy HTML-szerkesztőt használnod. Az induláshoz azonban csak egy egyszerű Jegyzettömbre van szükséged a számítógépen, vagy a TextEdit programra, ha Mac számítógépet használsz.

A Jegyzettömbben (notepad) megírhatod saját HTML-kódjaid, vagy az interneten találhatsz rengeteg példa kódot, amit csak át kell írnod, vagy behelyettesítened.

Ha elégedett vagy a kóddal, el kell mentened a dokumentumot a számítógépedre .html fájlként.

Ezután a kedvenc webböngésződben nyisd meg a Fájl > Fájl megnyitása menüpontot, válasszd ki az imént létrehozott dokumentumot, és nyisd meg. Most hoztál létre egy weboldalt! Valójában nem érhető el online, de ez egy nagyszerű módja annak, hogy elkezd a kísérletezést és az alapok elsajátítását.

Weboldalad online elérése

A „helyi” webhely csak a Te számítógépén található, és csak Te láthatod. Azonban legtöbbször azt szeretnéd, ha weboldalad elérhető lenne a világ minden tájáról érkező látogatók számára. Ezt szem előtt tartva, zárásként vessünk egy pillantást arra, mire lesz szükséged ahhoz, hogy weboldalad online legyen.

Ahhoz, hogy weboldalad online is elinduljon:

  • Regisztrálnod kell egy webtárhelyet. Ahogy korábban említettük, kulcsfontosságú a rendelkezésre álló különféle tárhelytípusok megértése.
  • Választanod kell egy domain nevet. Sok tárhelyszolgáltató egyben domain név regisztrátor is. Figyelj arra, hogy gondosan válaszd ki a domain neved, mielőtt elkötelezed magad egy mellett.
  • Használj egy tartalomkezelő rendszert (CMS). Számos platform használható weboldalak készítésére, de javasoljuk a WordPress használatát. A weboldaltulajdonosok ezzel a hatékony tartalomkezelő rendszerrel mindenféle honlapot kezelhetnek: például kisvállalkozási webhelyeket, szabadúszó portfóliókat, fotóblogokat és webáruházakat is. Bármilyen típusú online jelenlétre van szükséged, a WordPressel biztosan kialakítható.

Mind ezek követően készen állsz arra, hogy vonzó tartalmat hozz létre, és elkezdj látogatókat vonzani weboldaladra.

Weboldal működés