GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Hogyan határozza meg a Google a „minőségi tartalmat”, Te jól csinálod?
Minőségi SEO tartalom

Hogyan határozza meg a Google a „minőségi tartalmat”, Te jól csinálod?

Marketing szakértők kiemelik, hogy a minőségi tartalom alapú online tartalomstratégia fontos egy cég növekedése szempontjából. A hosszú távú marketing siker érdekében olyan tartalmat kell létrehozni, megosztani és terjeszteni, amely konvertálódik.

Mivel a tartalommarketing kulcsfontosságú az üzleti növekedés szempontjából, sok cég olyan tartalommarketing-stratégiát hoz létre, amely számos minőségi tartalom meghatározó tényezőn alapul, mint például a szószám, az olvashatóság és az általános érték, valamint az EAT (szakértelem, tekintélyesség és megbízhatóság) elve alapján.

John Mueller, a Google munkatársa szerint a minőségi tartalom fogalmát tágabb értelemben kell értelmezni, amely nem csak a cikkek szövegére vonatkozik, hanem az egész weboldal minőségére, beleértve az elrendezést és a tervezést is. A minőségi tartalom tehát a weboldal teljes minőségét jelenti, amely magában foglalja a keresőoptimalizálást (SEO) és az online tartalomstratégiát is.

Általában hogyan definiáljuk a „minőségi SEO tartalmat”: az EAT-elv.

A vállalkozások tulajdonosai és minőségi tartalomíró szakemberei évek óta azt a gondolatot hangsúlyozzák, hogy a tartalom minősége meghatározott szövegtulajdonságokon alapul. Ezen tulajdonságok leírják, hogy milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie a SEO tartalomnak, hogy jól teljesítsen a keresőmotorok eredményoldalain (SERP). Ezek tartalmazzák:

 • szószám,
 • olvashatóság,
 • helyesírás és nyelvtan,
 • felhasználói szándék kezelése és
 • cselekvőképesség.

Ennek alapján, a marketingszakemberek és minőségi tartalomíró szakemberek az EAT-elvre (szakértelem, tekintélyesség és megbízhatóság) fókuszálnak, mint elsődleges útmutatójukra a konvertáló tartalom létrehozásához. Az EAT azt jelenti, hogy a szakértelem, a tekintélyesség és a megbízhatóság három alapvető kritériumot jelent, amelyek a weboldal tartalmának megbízhatóságát és általános értékét értékelik.

Minőségi tartalom jelentése a Google szerint

A Google szerint a minőségi tartalom jelentése tágabb értelmezés, mint amit eddig gondoltunk. A Google nem csak a szöveget vizsgálja, hogy meghatározza egy adott domain tartalomírásának minőségi szintjét, hanem a tartalmat a felhasználói élmény (UX) összefüggésében vizsgálja, és a tartalom minőségét a honlap általános minősége alapján értékeli. John Mueller, a Google munkatársa rámutat, hogy a minőségi tartalom jelentése magában foglalja és meghaladja a szöveges tulajdonságokat és az EAT-elvet, a tartalom minőségét az adott weboldalhoz viszonyítva értékeli, beleértve a képeket, a betöltési sebességet, az elrendezést, az eredetiséget és a szerkezetet, vagyis a webhely összes technikai vonatkozását.

Miért számít a Google definíciója?

A Google definíciója fontos, mert meghatározza, hogyan értékeli a keresőmotor a tartalom minőségét. Az általa megadott kiterjesztett tartalomminőség-definíció alapján, a minőségi tartalom jelentése az online tartalomstratégia és az írás szempontjából is változik. A Google kiemeli, hogy a tartalom minőségét nem csak a szöveg alapján értékeli, hanem a weboldal általános minőségét és a felhasználói élményt is figyelembe veszi. Ennek eredményeként, a minőségi tartalomírás és a SEO kulcsszókutatás mellett, a webhelyeknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az UX-ra, és arra, hogyan jelenik meg a tartalom és hogyan kapcsolódik a felhasználóhoz. A Google által kiemelt technikai alapot biztosítva a tartalomhoz, a honlapok javíthatják a felhasználói élményt, valamint megfelelhetnek a Google irányelveinek és javíthatják a SERP-k teljesítményét.

Minőségi tartalom - keresőoptimalizálás

A jó minőségű tartalom jellemzői

John Mueller válasza rávilágított arra, hogy a tartalomnak különböző tényezőkből kell állnia ahhoz, hogy „minőségi tartalomnak” számítson. Íme néhány jellemző a jó minőségű tartalomra, amelyeket a Google definíciójának megfelelően azonosítottunk, hogy megmutassuk, hogyan írhat jó webhelytartalmat, amely jól teljesít a SERP-ken.

1. Válasz a keresési szándékra

A minőségi tartalomnak meg kell felelnie a keresési szándékra, hogy kielégítsd a felhasználók igényeit. Ennek érdekében fontos, hogy alapos kulcsszókutatást végezz, hogy megértsd, milyen keresési kifejezés mögött milyen meghúzódó szándék áll, és ennek megfelelően hozd létre a tartalmat. Például ha a felhasználó általános információkat keres egy témáról, akkor fontos, hogy az adott témával kapcsolatban adj információkat anélkül, hogy a termékedre összpontosítanál. Így megadad a szükséges információkat a felhasználó számára, és elkerülöd, hogy elnavigáljon az oldaladról.

2. Olvasható

A tartalomnak hosszától függetlenül olvashatónak kell lennie ahhoz, hogy vonzó legyen. Ez számos tényezőtől függ, többek között a használt szavak összetettségétől, a mondatok bőbeszédűségétől, a helyesírástól, a nyelvtantól és akár a szakszavak használatától is.

Íme néhány bevált módszer annak érdekében, hogy tartalmaid olvashatóbbá váljanak:

 • Bontsd a szöveget darabokra, hogy olvashatóbb legyen.
 • Használj megfelelő alcímeket az információk felosztásához.
 • Adj hozzá vizuális elemeket (képek, videók, infografikák) az állítások alátámasztására, és vezess be töréseket a szövegben.
 • Magyarázd meg álláspontod a lehető legtömörebben.
 • Kerüld az összetett szavakat.

3. Megfelelően formázott

A megfelelő formázás segíti az olvasókat abban, hogy gyorsan megtalálják az őket érdeklő információkat az oldalon. Az olvasók gyakran nem olvassák el a teljes cikket, hogy megtalálják a választ a kérdésükre. Emiatt inkább átfésülik a szöveget és különböző jelekre hagyatkoznak, hogy minél hamarabb megtalálják azt, amit keresnek. Ezért fontos, hogy a tartalom jól olvasható legyen és megfelelően formázva.

Egy jól formázott tartalom jellemzői közé tartozik:

 • Rendezett listák használata a fontos információk kiemelésére.
 • Felsorolásjelek használata a szöveg kiemelésére olyan esetekben, amikor a sorrend nem fontos.
 • Félkövér és nagybetűk kreatív használata a fontos szavak vagy mondatok hangsúlyozására.

4. Alaposan kutatott, utánajárt

Az EAT-elv továbbra is számít a minőségi tartalomírásban, és ez tükröződik az általad végzett kutatás mennyiségében is, mivel meglátszik az olvasóiddal megosztandó tudás mélységében. Ez segít bemutatni szakértelmed és tekintélyed a témában, miközben azt kommunikálod, hogy kétségtelenül megbízható információforrás vagy.

Ha egy adott témáról írsz, mindig feltétlenül hivatkozz hiteles forrásokra. Keress releváns adatokat, amelyek alátámaszthatják állításaid. Mindenekelőtt használj aktuális vagy naprakész tanulmányokat annak biztosítására, hogy csak pontos információkat adj meg. Ez akkor is számít, ha személyes tapasztalatokról írsz, vagy ha megosztod álláspontod egy témával kapcsolatban.

5. Felhasználói élményre optimalizálva

A tartalom minősége nem csak a szövegen múlik, ahogy fentebb is említettük. A tartalom megjelenése ugyanolyan fontos, mint az olvasás módja.
Ahogy az UX-írás szakértői fogalmaznak: A tartalomszolgáltatás ugyanolyan fontos, mint maga a tartalom.

Íme néhány módszer, amellyel megbizonyosodhatsz arról, hogy tartalmad UX-re (felhasználói élményre) van optimalizálva:

 • Vizuális súllyal és megfelelő elrendezéssel vezesd be a tartalom hierarchiáját.
 • Használj vonzó tipográfiát, hogy könnyen olvasható legyen.
 • Adj a szövegnek elegendő üres helyet a sorok között.
 • Javítsd az oldal betöltési sebességét.
 • Győződj meg arról, hogy tartalmad jól olvasható különböző eszközökön.

A felhasználói élményre fókuszáló minőségi tartalom előállításához számíts arra, hogy egy műszaki SEO ügynökség és egy SEO tartalomíró szolgáltatás egyaránt hozzájárulhat az értékteremtéshez.

Összefoglalva

A tartalom minősége nem csak magáról a szövegről és annak különféle tulajdonságairól szól. Ehelyett a Google a weboldal egészét vizsgálja annak megállapítására, hogy az általad megosztott tartalom valóban jó minőségű-e. Mivel a minőségi tartalom minden nagy konverziót eredményező digitális marketingstratégia kritikus összetevője, a honlap kialakítására és a felhasználói élményre való odafigyelés jelentősen javítja a SERP-k teljesítését.

Segítségre van szükséged a jó minőségű tartalom előnyeinek maximalizálásához? Az OfficeHelper segíthet! SEO ügynökség vagyunk, amely átfogó online marketing szolgáltatásokat kínál, amelyek közelebb visznek céljaidhoz. Tartalommarketing és SEO tartalomírási szolgáltatást is kínálunk, hogy segítsen a konvertáló tartalom kihasználásában, míg UX tervezési szolgáltatásaink javítják a SERP-k teljesítményét. Lépj kapcsolatba velünk még ma egy ingyenes konzultációért!

SEO minőség javítása