GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

  • Home
  • Weboldal fajták, weboldal típusok
Weboldal típusok

Weboldal fajták, weboldal típusok

Rengeteg típusú weboldal létezik a „normális” honlapoktól kezdve az egyoldalas landing pagen, bemutatkozó oldalon át a hírportálokig, blogokig és webáruházakig. A weboldal fajtáját a céljánál, vagyis már honlap szerkesztésnél megadjuk, ugyanis a weboldal funkciói és célja nagyban meghatározza az egész weboldal designját, arculatát és elemeit.

Bemutatkozó weboldal

Mondjuk ki, mára már alapelvárás, hogy egy cégnek legyen egy saját honlapja, legalábbis minimum egy bemutatkozó oldala. A mai világban a weboldal a legfontosabb marketing eszköz, hiszen egy honlap a vállalkozásunk bemutatkozása, sok esetben a weboldalunkkal találkoznak elsőnek a potenciális vásárlóink, vagy ha látják cégünket az utcán, vagy hallanak felőlünk biztosak lehetünk benne, hogy elsőnek a honlapunkat ellenőrzik le, ezért nagyon fontos egy szép, jól kialakított, felhasználóbarát weboldal. A bemutatkozó weboldalon általában  a vállalkozás adatai, szolgáltatásai, termékei, elérhetőségei, fontosabb információk, képgaléria esetleg online időpontfoglaló felület található. Mint minden weboldalnál, a bemutatkozó weboldalaknál is elvárt hogy reszponzív, azaz mobilbarát legyen.

Üzleti weboldal

Az üzleti weboldal lényegében a bemutatkozó honlapnál sokkal részletesebb oldal, rengeteg információ található rajta a vállalkozásról hírekkel, részletes termék leírások képekkel, a cég története és küldetés tudata részletesebben, elérhetőségek, kollégák, esetleg online chat. Ezek a típusú weboldalak általában több aloldallal rendelkeznek.

Webáruház

A webáruház termékek online kereskedelmére szolgál, ahol akár bankkártyával is lehet fizetni egy termék, vagy szolgáltatás után. Ezekre a weboldalakra is jellemző a sok szöveges és képes tartalom, illetve a több aloldal.  Manapság a webáruházak száma és keresete látványosan nőtt.

Landing weboldal

A landing oldalak tipikusan Google Ads, Facebook hirdetés vagy hírlevélhez készülnek. Ez egy különálló weboldal, melynek célja a konverzió elérése, azaz egy szolgáltatás vagy termék eladása. Nem szerepelnek rajta menüpontok amivel el lehetne navigálni az oldalról más aloldalra, ezek az oldalak valamilyen cselekvésre buzdítanak ami lehet vásárlás a honlapon keresztül, vagy hírlevél feliratkozás.

Portfólió weboldal

A portfólió weboldalakra jellemző, hogy kevés a szöveges tartalom, viszont rengeteg nagyméretű és jóminőségű kép van rajta. Ezeket a weboldal típusokat általában profi fotósok, modellek, designerek használják.

Webportál, hírportál weboldalak

A webportálon egy napilaphoz hasonlóan friss hírek vagy cikkek jelennek meg egy adott témában.

Blog

Rengetegféle témájú blog létezik a személyes blogoktól kezdve autós, informatikai blogokon át a főzős vagy üzleti blogokig. A céges blogolás is egyre népszerűbb, mert a vállalkozások felismerték a blogolásban lévő lehetőségeket. Általában a vállalkozások egy külön blog felületet hoznak létre weboldalukon belül ahol megoszthatják hasznos információkat, híreiket, PR cikkeiket, és a keresőoptimlalizálást is segítik a bloggolással.

 

Weboldal fajták
Weboldal típusok