GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • A WordPress újratelepítése: 5 különböző módszer igényeidnek megfelelően
WordPress újratelepítése

A WordPress újratelepítése: 5 különböző módszer igényeidnek megfelelően

Ha problémáid akadnak a WordPress weboldaladdal, az egyik lehetséges megoldás a WordPress újratelepítése, hogy megbizonyosodj arról, hogy a problémát nem korrupt, megfertőződött fájlok okozzák. Ha jól végzed az újratelepítést, akkor tiszta, alap WordPress-fájlokkal fogsz rendelkezni anélkül, hogy befolyásolnád a meglévő tartalmad. Vagy ha teljesen újrakezdenéd WordPress weboldaladat üres lapról, akkor is érdemes lehet a meglévő WordPress honlapot teljesen újratelepíteni a WordPress egy friss példányával, hogy a nulláról kezdhesd.

Teljesen újra szeretnéd telepíteni a WordPress-t, vagy csak a WordPress alapszoftverét szeretnéd újratelepíteni anélkül, hogy a meglévő tartalmat befolyásolnád, ebben a bejegyzésben mind a két változattal foglalkozunk.

Az egyetlen dolog, amit kérünk, hogy készíts biztonsági másolatot, mielőtt bármelyik módszert követnéd. Annak ellenére, hogy az első két módszer célja, hogy segítsen újratelepíteni a WordPress-t tartalom vesztés nélkül, mindig jó ötlet egy friss biztonsági másolatot készíteni arra az esetre, ha valami baj történne!

A WordPress újratelepítése a meglévő tartalom megőrzése mellett

A következő három módszer bemutatja, hogyan telepítheted újra a WordPress alapszoftverét anélkül, hogy az alábbiakat érintenéd:

 • Tartalom
 • Témák
 • Beépülő modulok

Kicsit technikaibb szinten ez azt jelenti, hogy a fenti módszerek egyike sem lesz hatással a WordPress weboldalad:

 • Adatbázisára
 • wp-config.php fájlára
 • wp-content mappájára

Mindegyik módszer csak a WordPress alapvető szoftverét telepíti újra.

A WordPress alapszoftver automatikus újratelepítése az irányítópultról

Ha csak az alap WordPress-fájlokat szeretnéd újratelepíteni, akkor azt közvetlenül a WordPress vezérlőpultjáról is megteheted (ha nem férsz hozzá a WordPress irányítópultjához, akkor ugorj a következő szakaszra, ahol megtudhatod, hogyan teheted meg ugyanezt FTP-n keresztül!).

Ez a módszer meglepően egyszerű! A WordPress vezérlőpultján válaszd a Vezérlőpult→ Frissítések lehetőséget az oldalsávon. Ezután kattintson az „Újratelepítés” gombra.

WordPress újratelepítése vezérlőpultból
WordPress újratelepítése vezérlőpultból

Ha rákattintasz az „Újratelepítés” gombra, a WordPress automatikusan letölti és újratelepíti a WordPress legújabb verzióját. Lényegében itt csak manuálisan újra futtatnod a normál frissítési folyamatot, amelyet a WordPress hajt végre, amikor frissíted a WordPress-t a vezérlőpultról.

Eltarthat néhány másodpercig, de a folyamat befejeztével telepítődnie kellett a WordPress egy friss példányának.

A WordPress alapszoftver újratelepítése FTP-n keresztül

Ha egy hiba miatt nem férsz hozzá a WordPress vezérlőpultjához (vagy egyszerűen inkább FTP-n keresztül szeretnél dolgozni), akkor FTP-n keresztül is végrehajthatsz egy hasonló folyamatot. Ebben az esetben manuálisan másolod azt, amit a WordPress egyébként megtenne Neked a fenti részben.

A folyamat így nézne ki dióhéjban:

 • Töltsed le a WordPress legújabb verzióját
 • Bontsd ki a ZIP fájlt
 • Tölts fel mindent, kivéve a /wp-content/ mappát

Nézzünk át egy kicsit részletesebben minden lépést…

Először látogass el a WordPress.org oldalra, és töltsd le a WordPress legújabb verzióját.

WordPress letöltése
WordPress legújabb példányának letöltése

A letöltés befejezése után csomagold ki a ZIP-fájl teljes tartalmát a számítógépedre. Ezután töröld a wp-content mappát.

wp-content mappa törlése
wp-content mappa törlése

Ha ezzel megvagy, csatlakozz a szerverhez FTP-n keresztül, és töltsd fel a fennmaradó fájlokat abba a mappába, ahová eredetileg telepítetted a WordPress-t. Általában ez a gyökérmappa, amelynek neve valami ilyesmi: public vagy public_html.

Amikor elkezded feltölteni a fájlokat, az FTP-programnak egy üzenetet kell küldenie, amely szerint a célfájl már létezik. Amikor ez megtörténik, feltétlenül válaszd a „Felülírás” lehetőséget.

Mivel már előzőleg törölted a wp-content mappát, ez felülírja az összes alap WordPress-fájlt anélkül, hogy bármilyen témát vagy bővítményt érintenél. A feltöltés befejeztével rendelkezned kell a WordPress alapfájljainak frissen telepített példányával, és remélhetőleg minden zökkenőmentesen fog működni.

A WordPress Core újratelepítése WP-CLI-n keresztül

A WordPress magját a WP-CLI segítségével is újratelepítheted. A WP-CLI egy parancssori eszköz a WordPress telepítésének sok-sok aspektusának kezelésére. Hozzáadhatsz/eltávolíthatsz felhasználókat, bejegyzéseket, kategóriákat, tesztadatokat szúrhatsz be, kereshetsz és cserélhetsz az adatbázisban, és még sok egyéb dolgot megtehetsz vele.. A következő parancs letölti a WordPress magját az alapértelmezett témák és bővítmények nélkül.

wp core download –skip-content –force

A WordPress teljes eltávolítása és újratelepítése

Fontos: Ha követed ezt a módszert, elveszíted az összes meglévő tartalmad. ez a rész a WordPress eltávolításával és egy friss, 100%-ban üres példány telepítésével foglalkozik.

Ez a módszer nem őrzi meg a meglévő tartalmad. Ne kövesd, hacsak nem szeretnéd teljesen eltüntetni meglévő WordPress weboldalad. Alapvetően a következőkre lesz szükséged:

 • Töröld az összes meglévő WordPress-fájlt
 • Telepítsd a WordPress új példányát a kívánt módszerrel

Ha ez egyértelműnek hangzik, az azért van, mert az! Az összes meglévő fájl törléséhez csatlakozhatsz weboldaladhoz FTP-n keresztül, vagy ha a szerver cPanel-t használ, a cPanel fájlkezelőn keresztül.

Válaszd ki az összes fájlt abban a mappában, ahová a WordPress-t telepítetted, és töröld őket.

WordPress törlése
WordPress törlése

A tisztaság érdekében érdemes lehet törölni a WordPress-weboldaladhoz használt meglévő adatbázist is, bár akkor is használhatsz friss adatbázist, ha kihagyod a meglévő adatbázis törlését. Ha a szerver cPanel-t használ, törölheted meglévő adatbázisát a cPanel MySQL – adatbázisok menüpontból.

WordPress adatbázis törlése cPanelben
WordPress adatbázis törlése cPanelben

Ellenkező esetben a phpMyAdmin segítségével törölheted az adatbázist:

Töröld az adatbázist a phpMyAdminban
Töröld az adatbázist a phpMyAdminban

Miután kitisztítottad a meglévő WordPress-fájlokat, mindössze annyit kell tenned, hogy telepítsd a WordPress egy friss példányát, ahogyan azt egy vadonatúj weboldal esetében is tennéd. A szerveredtől függően ezeket teheted:

Miután befejezted a WordPress új példányának telepítését, teljesen üres lapról kezdheted meg új weboldalad felépítését.

A WordPress témák és bővítmények újratelepítése

Míg a fenti módszerek kifejezetten a WordPress alapszoftverére vonatkoztak, előfordulhat, hogy olyan helyzetekbe ütközöl, amikor bizonyos témákat vagy bővítményeket kell újra telepítened a weboldaladon. Szerencsére ez is nagyon egyszerű. Íme a legbiztonságosabb módja ennek:

Először csatlakozz weboldaladhoz FTP-n keresztül, és lépj a wp-content mappába. Ezután attól függően, hogy egy témát vagy egy beépülő modult szeretnél újratelepíteni, navigálj a”themes” (témák, vagy sablonok) vagy „plugins” (pluginok, bővítmények, vagybeépülő modulok) mappádba.

Keresd meg az újratelepíteni kívánt bővítmény vagy téma mappáját. Ezután nevezzd át a mappát, és az eredeti fájlnév végéhez fűzze hozzá a „_old” értéket.

Nevezzd at a kivant bovitmeny vagy tema mappajat
Nevezd át a kívánt bővítmény vagy téma mappáját

Ezen a ponton a szokásos módon telepítheted a téma vagy a bővítmény új példányát. Ugyanúgy kell működnie, mint korábban, és meg kell őriznie az összes korábbi beállítást és konfigurációt.

Miután ellenőrizted, hogy minden megfelelően működik az újratelepített verzióval, visszatérhetsz az FTP-programhoz, és törölheted a régi mappát (mostmár _old névvel a végén).

Összefoglalva

A WordPress újratelepítése meglehetősen egyszerű. Ha csak a WordPress alapszoftverét szeretnéd újratelepíteni, ezt megteheted a következők egyikével:

 • A beépített WordPress frissítési funkció használatával
 • A WordPress legújabb példányának újbóli feltöltésével a kiszolgálóra, a wp-content mappa és a wp-config-sample.php fájl kivételével.

Ha pedig teljesen elölről szeretnéd kezdeni, akkor mindössze annyit kell tenned, hogy törlöd a meglévőket:

 • Fájlok
 • Adatbázis

Majd telepíted a WordPress egy friss példányát a kívánt módszerrel.

Végül egy adott téma vagy beépülő modul újratelepítéséhez mindössze annyit kell tenned, hogy átnevezd a meglévő mappát FTP-n keresztül, és a szokásos módon telepíted a friss fileokat.