GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Mi az a WordPress? Útmutató kezdőknek
WordPress weboldal szerkesztés

Mi az a WordPress? Útmutató kezdőknek

Egy új weboldal készítése ijesztő feladat. Szeretnél olyat készíteni, amit ügyfelei imádni fognak, de nem szeretnéd, hogy a telepítés több hónapig tartson, vagy olyan technikai legyen, hogy minden egyes példányfrissítéshez fejlesztőre legyen szükséged.

Valószínűleg találkoztál már a WordPress-el, mint lehetséges megoldással. De, ha fogalmad sincs, mi az a WordPress, vagy hogyan segítheti vállalkozásod ne aggódjon, ez a kezdőknek szóló útmutató mindent megtanít, amit tudnod kell.

Mi az a WordPress?

A WordPress egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS). Egy népszerű eszköz a kódolási tapasztalattal nem rendelkező egyének számára, akik weboldalakat és blogokat szeretnének készíteni. A szoftver nem kerül semmibe. Bárki ingyenesen telepítheti, használhatja és módosíthatja.

Mire használható a WordPress?

Kezdetben a WordPress-t főleg blogok létrehozására használták, viszont nagyon gyorsan fejlődött napjainkig és mára már bármilyen weboldalt létrehozhatsz vele. Hobbi- vagy életmódblogokat, professzionális portfóliókat, üzleti weboldalakat, e-kereskedelmi üzleteket (webáruház), mobilalkalmazásokat és tagsági oldalakat is készíthetsz.

Hobbi vagy életmódblogok

A WordPress blogterületről való származásának köszönhetően az erre a célra szolgáló funkciói gazdagok, többek között:

 • A bejegyzések és az oldalak megkülönböztetésének képessége
 • Robusztus WYSIWYG szerkesztő az egyszerű bejegyzések létrehozásához
 • Bejegyzések, címkék és kategóriák gazdag tartalomszervezési rendszer létrehozása
 • Lehetőségek a felhasználók számára, hogy megjegyzéseket írhassanak, amit egyszerűen moderálhatsz

Miután telepítetted a WordPresst, a legfontosabb, hogy olyan témát válassz, amely vonzó számodra, és azzal, amit el szeretnél érni a blogoddal. Vannak olyan témák, amelyekben helyet kapnak a hírek, magazinok és csempézett elrendezések (és még sok más is).

Ezután minden olyan funkcióhoz hozzáadhatsz bővítményeket, amely nem tartozik a témához, például a közösségi megosztási gombok.

Szakmai portfóliók

Számos témát találhatsz a professzionális portfóliókhoz, így a WordPress nagyszerű választás személyes márkádnak bemutatásához. Az „Oldalak” funkció használható a kezdőlaphoz, a Névjegy oldalhoz, a kapcsolatfelvételi oldalhoz stb., míg a „Bejegyzések” funkció a kiemelni kívánt konkrét részekhez legyen szó képről, szövegről, hangról vagy videóról.

Választhatsz egy témát beépített galériával, vagy telepíthetsz beépülő modulokat portfólió-körhintákhoz vagy csúszkákhoz.

Üzleti weboldalak

Egy üzleti weboldalnak még több futásteljesítményt kell kihoznia a WordPressből, sok esetben több oldallal és bejegyzésekkel kell rendelkeznie, mint egy átlagos személyes blognak vagy weboldalnak, valamint további funkciókra is van szüksége. Hatékony beépített CMS-képességeinek és a megoldások iterációját folytató nyílt forráskódú közösségnek köszönhetően azonban a WordPress kiválóan megfelel ezeknek az igényeknek.

Kiválaszthatod azt a webhelytémát, amely a legmegfelelőbb ahhoz, amit elérni szeretnél, majd testreszabhatod azt a márkádnak, elképzelésednek megfelelően. Az olyan oldalkészítők, mint az Elementor és a Divi, még egyszerűbbé teszik az elrendezési folyamatot.

A SEO-hoz , a lead-rögzítéshez , az analitikához és egyebekhez szükséges beépülő modulokkal integrálhatod és bővítheted vállalkozásod a WordPress használatával.

Webáruházak (E-kereskedelmi üzletek)

A WordPress különösen alkalmas online webáruházak létrehozására. Az e-kereskedelmi beépülő modulokkal, például a WooCommerce-vel, a háttérben kezelheted a termékeket, a fizetéseket és a szállítást, miközben látogatóid élvezetes vásárlási élményben részesülnek az előlapon.

Mobil alkalmazások

Egyes felhasználók számára sokkal kényelmesebb lehet, ha mobilalkalmazáson keresztül érik el weboldalad funkcióit, nem pedig eszközük böngészőjén. Az alkalmazásfejlesztés költséges lehet, de a WordPress beépülő modulok gond nélkül alkalmazássá varázsolhatják weboldalad.

Tagsági oldalak

Ha bevételt szeretnél szerezni erőfeszítéseidből azáltal, hogy a prémium tartalmat csak tagokra korlátozod, a WordPress támogatja a tagsági weboldalak létrehozására szolgáló beépülő modulokat. Kezelheted a kifizetéseket, beállíthatod a tagsági szinteket, és figyelemmel kísérheted a regisztrációkat.

Miért érdemes a WordPress-t használni?

A WordPress sok blogger és vállalkozás kedvelt platformja. Valójában az összes online weboldal több mint 40%-a használja a WordPresst. Íme néhány ok, amiért a WordPress olyan népszerű:

 1. A WordPress nyílt forráskódú.

A WordPress egy nyílt forráskódú platform. Ez azt jelenti, hogy bárki módosíthatja a forráskódot és újraterjesztheti a szoftvert. Úgy tervezték, hogy az emberek ötleteikkel hozzájáruljanak a platform fejlesztéséhez. Van egy nyílt forráskódú közösség, amely segít a WordPress még jobbá tételében.

 1. A WordPress könnyen használható kezdők számára.

A WordPress használatához nem szükséges számítástechnikai végzettség. Valójában nem műszaki emberek számára készült. A felhasználói felület intuitív és barátságos. Ha új dizájnt szeretnél hozzáadni weboldaladhoz, egyszerűen letölthetsz egy témát. Ha új funkciót, például kapcsolatfelvételi űrlapot szeretnél hozzáadni, csak telepíts egy bővítményt. A korábban órákig tartó webfejlesztési feladatok percek alatt elvégezhetők.

 1. A WordPress SEO-barát.

Nem elég csupán egy WordPress-weboldalt készíteni. Azt szeretnéd, ha az emberek a keresőoptimalizálás révén megtalálnák és felkeresnék honlapodat. A SEO beépülő modulokkal, például a Yoast SEO-val, belső linkelési javaslatokkal és metaleíró sablonokkal javíthatod a helyezésed.

 1. A WordPress minden médiatípust támogat.

A WordPress nem korlátoz egyetlen fontosabb médiatípust sem. Így a weboldaladon bármilyen szöveg, kép és videó kombinációt használhatsz. A fogyasztók figyelméért versengő piacon jó tudni, hogy a platform kreatív szabadságot biztosít.

 1. A WordPress biztonságos.

A biztonság komoly gondot jelent a vállalkozások számára. Mivel évente sok az adatszivárgás, biztosan Te is nyugalmat szeretnél, hogy adataid (és ügyfeleid adatai) védelemben részesüljenek. Mindaddig, amíg a beépülő modulokat naprakészen, a jelszavakat pedig biztonságban tartod, a WordPress az egyik legbiztonságosabb CMS-platform. A platform számos funkciót kínál honlapod védelmére, például a tétlen felhasználók kijelentkezését és a kéttényezős hitelesítés hozzáadását.

 1. A WordPress használata ingyenes.

A WordPress teljesen ingyenes. Nem kerül semmibe a szoftver használata. A weboldal online elérhetővé tételéért azonban fizetned kell egy tárhelyszolgáltatónak.

Mikor indult a WordPress?

2003-ban a WordPress-t Matt Mullenweg, egy akkori főiskolai hallgató hozta létre. Az eredetileg Michel Valdrighi által épített b2/cafelog nevű korábbi projekt újraindításaként indult. Matt lehetőséget látott egy weboldal funkcionalitásának javítására anélkül, hogy módosítaná annak alapvető forráskódját. És megszületett a WordPress.

A WordPress 1.0 jelentősége

Matt kifejlesztette a b2 új ágát a SourceForge-on az eredeti koncepció elágazásával. Barátai segítségével elkészített egy másik verziót, és a WordPress nevet kapta.

Több iterációval később a WordPress 1.0 2004-ben megjelent a nyilvánosság számára. „Davis” kódnevet kapta, mert Matt csodálta a jazzművészeket, például Miles Davist. A mai platformhoz hasonlóan ez a verzió több kategóriát is tartalmazott a weboldal tartalmának csoportosítására és a megjegyzések moderálására.

A WordPress felemelkedése

A WordPress azután nyert teret, hogy egy versenytárs megváltoztatta az árstruktúráját. A felhasználók elkezdtek alternatív megoldásokat keresni, mint például a WordPress. Miután felmondott a munkahelyén, Matt megalapította saját Automattic cégét. 1,10 millió dollárt gyűjtött össze az A sorozatban több befektetőtől, köztük a True Venturestől, a Radar Partnerstől és a Polaris Venturestől.

A mai WordPress

A WordPress ma már fejlesztők, tervezők és bloggerek növekvő közössége. 2017-ben a WordPress újratervezte felhasználói élményét egy új, Gutenberg nevű szerkesztővel. A legújabb verzió, a WordPress 5.0 (Bebo) új és továbbfejlesztett témákat tartalmaz. A fő iparágak továbbra is látják a platform értékét.

WordPress weboldal
WordPress weboldal