GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

  • Home
  • WordPress biztonsági mentése távolról – Lépésről lépésre útmutató
WordPress biztonsági mentés

WordPress biztonsági mentése távolról – Lépésről lépésre útmutató

Az online jelenlét ma már szinte elengedhetetlen a vállalkozások számára, és a weboldalak fontos szerepet játszanak ebben. Azonban nemcsak a tartalomra, hanem a biztonságra is oda kell figyelni. A WordPress távoli biztonsági mentésének megtanulása az egyik legfontosabb teendő, hiszen senki sem akarja elveszíteni az összes kemény munkáját, főleg ha nincs mód arra, hogy visszaszerezze.

A biztonsági mentési megoldás beállítása minden webhelytulajdonos számára kötelező, azonban sokan nem gondolnak arra, hogy hol tárolják biztonságosan weboldaluk másolatait. A merevlemezek meghibásodhatnak, a szerverek leállhatnak, a számítógépeket ellophatják, vagy más módon elérhetetlenné válhatnak. Ugyanígy a WordPress biztonsági mentése is veszélyben lehet, ha a legrosszabb történik.

Ezért ajánlott a WordPress biztonsági mentését egy felhőtárhelyre vagy más weblapon kívüli helyre menteni. Ez egy sokkal jobb megoldás, és lehetőséget ad arra, hogy biztonságban tudjuk az adatokat. Ez a cikk lépésről lépésre mutatja be, hogyan készíthetünk biztonsági másolatot a WordPress weboldalunkról, és számos beépülő modul-lehetőséget és szolgáltatást, amelyek segítenek a WordPress biztonsági mentések felhőben történő létrehozásában.

WordPress biztonsági mentése távolról – így teheted meg egyszerűen

Az UpdraftPlus példáján keresztül mutatjuk be, hogyan készíthetsz biztonsági másolatot weboldaladról egy távoli helyre. Már az ingyenes verzióval is lehetőséged van erre a beépülő modullal, míg más lehetőségekhez (melyekről részletesen később írunk) prémium verzió szükséges. Az UpdraftPlus azonban egyszerűvé és gyorsan kezelhetővé teszi a folyamatot.

1. Telepítsd a bővítményt

Az első lépés természetesen a biztonsági mentési megoldás telepítése.
A Bővítmények -> Új hozzádása (fent) menüpontra kattints, majd a keresőmezőbe írni be az UpdraftPlus bővítmény nevét.

Miután megjelenik a keresési eredmények között, kattints a „Telepítés most” gombra a letöltéshez. Amint befejeződött a plugin letöltése és telepítése, kattints az „Aktiválás” gombra.

UndraftPlus WordPress biztonsági mentés bővítmény telepítése
UndraftPlus WordPress biztonsági mentés bővítmény telepítése

2. Távoli tárhely beállítása

Miután telepítetted a bővítményt, a következő lépés a távoli tárhely beállítása.
Ehhez lépj a Beállítások -> UpdraftPlus biztonsági mentések menüpontra.
Itt beállíthatod, hogy hova és mikor készítsen biztonsági másolatot honlapodról.

Az UpdraftPlus számos lehetőséget kínál a távoli tároláshoz, beleértve a Dropbox-ot, az FTP-t, az e-mailt, a Google Drive-ot és a Microsoft OneDrive-ot. Ebben az útmutatóban a Dropboxot használjuk, mivel ingyenes alapfiókot kínál 2 GB tárhellyel, ami tökéletes a WordPress biztonsági mentéseinek tárolására.

Először kattints a Dropbox ikonra, majd görgess lefelé a változtatások elmentéséhez. Ezután a felugró ablakban kattints a „Link fiók” gombra, és add meg a Dropbox hitelesítő adataid, ha még nem jelentkeztél be. Ezután engedélyezned kell az UpdraftPlus számára a fiókhoz való hozzáférést az „Engedélyezés” gomb megnyomásával.

Végeztül kattints a „Beállítás befejezése” gombra a beállítások mentéséhez.
Gratulálunk, ezzel sikeresen beállítottad a távoli tárhelyet!

updraftplus-biztonsági mentés beállítása
Updraftplus-biztonsági mentés beállítása

3. Végezd el a biztonsági mentést

Miután befejezted a beállításokat, ideje biztonsági mentést készítened weboldaladról.
Ez nagyon egyszerű: lépj az UpdraftPlus beállításainak első lapjára, majd kattints a „Biztonsági mentés most” nagy kék gombra.

Ezután válaszd ki az összes jelölőnégyzetet, hogy az adatbázist és a webhelyfájlokat is tartalmazza, majd engedélyezd az UpdraftPlus-nak, hogy el küldhesse a mentést a távoli tárhelyre.

Kattints még egyszer a „Biztonsági mentés most” gombra az alsó részen, hogy elindítsd a biztonsági mentés folyamatát. Az állapotjelző sávon tudod követni a folyamatot.

A weblap méretétől függően ez eltarthat egy ideig. Érdemes a mentés előtte kitakarítani a WordPress weboldalunkat, amivel időt takaríthatunk meg, mivel kisebbé válik, és így könnyebben menthető.

Miután a mentés befejeződött, lépj vissza a Dropbox-fiókodba. Ott egy új „Apps” mappát kell találnod, amely tartalmazza a mentett fájlokat, egy másik UpdraftPlus.com nevű könyvtárban.

Biztonsági mentés készítése
Biztonsági mentés készítése

Állíts be egy automatikus biztonsági mentés ütemezést

A kézi biztonsági mentésekre hagyatkozni azonban nem a legmegbízhatóbb módszer, mert könnyű elfelejteni ezeket a manuális mentéseket, amelyek elmaradásával elvesztheted az összes fontos adatod. Az automatikus biztonsági mentés ütemezés beállítása segíthet elkerülni ezt a problémát.

Az UpdraftPlus beépülő modul szerencsére lehetővé teszi ezt a funkciót.
Az előzőekben már láthattuk, hogy hol található a Beállítások lapon ez a lehetőség.

A legördülő menük segítségével választhatod ki, hogy a bővítmény milyen gyakran készítsen biztonsági mentést a weboldal fájljairól és adatbázisáról. A lehetőségek között szerepelhet 4, 8 vagy 12 óránként, naponta, hetente, kéthetente vagy havonta egyszer.

A megfelelő időintervallum kiválasztása a honlap típusától függ. Egy nagyon aktív, sok látogatót vonzó weboldalnak gyakrabban kell biztonsági mentést készítenie, mint a kevésbé aktívaknak.

A beállítások részben további lehetőségek állnak rendelkezésre a mentési folyamat testre szabására. Itt kiválaszthatod az is, hogy hány biztonsági mentést kell megőriznie a rendszernek.

Az alábbiakban további lehetőségeket találhatsz arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön ki a biztonsági mentésből. Lehetőséged van arra is, hogy az UpdraftPlus e-mail értesítést a sikerest küldjön Neked a biztonsági mentésekről. Végül a Szakértői beállítások alatt további testreszabási lehetőségek találhatók, például a hibakeresési mód bekapcsolása, az archívumok méretének beállítása, a helyi biztonsági mentési fájlok törlése vagy megtartása, és az SSL-beállítások szabályozása.

Wordpress biztonsági mentési ütemezésének beállítása az Updraftplusban
WordPress biztonsági mentési ütemezésének beállítása az Updraftplusban

Hogyan lehet távolról visszaállítani a weboldalt?

Ha rendszeresen készítesz biztonsági másolatokat a WordPress weboldaladról, akkor szerencsére távolról is vissza tudod állítani a mentett verziót. Az UpdraftPlus lehetővé teszi ezt a folyamatot.

Ha például teljesen összeomlott a weblap és vissza kell állítanod a mentett verziót, akkor létrehozhatsz egy friss WordPress oldalt, majd telepítheted az UpdraftPlus bővítményt. Ezután csatlakozz a Dropboxhoz (vagy a választott távoli biztonsági mentési helyhez), mint korábban. Ezután csak kattintants a „Visszaállítás” gombra.

A következő menüben, ha a lista üres, jelöld be a „Távoli tárhely újrakeresése” lehetőséget. Ezután a lista automatikusan feltöltődik a meglévő távoli biztonsági mentésekkel. A jobb oldalon található „Visszaállítás” gombra kattintva megkezdheted az összetevők helyreállítását.

Ezután a visszaállítási folyamat magától megtörténik.

Távoli WordPress biztonsági mentés visszaállítása Updraftplusban
Távoli WordPress biztonsági mentés visszaállítása Updraftplusban

Prémium funkciók

Az UpdraftPlus alapvető funkciói már elegendőek lehetnek a WordPress távoli biztonsági mentéséhez, de a prémium verzió további lehetőségeket kínál, amelyek még hasznosabbá tehetik a folyamatot:

  • Finomhangolható biztonsági mentési ütemezés (pl. biztonsági másolat készítése alacsony forgalmú időszakban éjszaka)
  • Fájlok és adatbázis táblák kizárása/befoglalása
  • Almappák létrehozása Dropboxban, hogy távol tarthasd a biztonsági másolatokat a különböző honlapoktól
  • Biztonsági mentés készítése a WordPress Multisite szolgáltatásról, és mentése több távoli helyen
  • Tárhely a Updraft Vault-ban vagy a Cloudban
  • Titkosított adatbázisok titkosítása
  • WordPress weblapok klónozásának és migrálásának lehetősége távoli biztonsági mentésekkel

Ezek közül sok opció külön-külön is megvásárolható, vagy az UpdraftPlus Premium szolgáltatásban együtt is elérhető, 70 dollártól kezdődő áron. Az ingyenes verzió is elegendő azonban az alapvető védelemhez.

Egyéb bővítmények a WordPress weboldal távolról történő biztonsági mentésére

Természetesen a fent részletezett UpdraftPlus nem az egyetlen módja a WordPress biztonsági mentésének külső helyszínekre. Más beépülő modulok is képesek erre.

Duplikátor

Ez a bővítmény szerintünk az egyik legjobb a WordPress weboldalak migrálásához, és biztonsági mentési megoldásként is használható.

A távoli helyekre ütemezett biztonsági mentésekhez azonban meg kell vásárolni a prémium verziót, amely 39 USD-tól indul egy év biztonsági mentésért és támogatásért. Ha a minőség megegyezik az ingyenes beépülő moduléval, megéri a befektetést.

BackWPup

Egy másik ingyenes lehetőség, ami hasonló szolgáltatásokat nyújt távoli biztonsági mentésekhez.
Ez a beépülő modul megkönnyíti az automatikus ütemezés beállítását. Ezenkívül optimalizálhatja, ellenőrizheti és javíthatja az adatbázist.

A pro verzió elsőbbségi támogatást, a Google Drive-ra való biztonsági mentés lehetőségét és egyéb funkciókat tartalmaz.

BackupBuddy

Végül itt van a VaultPress, amely napi vagy valós idejű felhőalapú biztonsági mentést kínál honlapokhoz. A szolgáltatást a Jetpack tartalmazza, azonban használatához előfizetés szükséges.

A tervek havi 3,50 USD-tól kezdődnek, de a valós idejű távoli biztonsági mentésekhez a Professional csomagra van szükség, amely 29 USD/hó vagy 299 USD/év. Ezenkívül telepítened kell a Jetpack beépülő modult, és be kell szerezned egy WordPress.com-fiókot. Ennek ellenére a befektetés megérheti az igényeidtől és honlapodtól függően.

WordPress távoli biztonsági mentések röviden

A biztonsági mentési megoldás elengedhetetlen része minden WordPress honlapnak. Ha nincs biztonsági másolatod, akkor nagyon magas a kockázata annak, hogy elveszíted weboldalad tartalmát, és nem lesz módja a helyreállításnak.
A WordPress távoli biztonsági mentése különösen előnyös lehetőség, mivel a webhely másolatait a felhőben tárolhatod, így kisebb az esélye annak, hogy valami történik velük, és a biztonsági másolatot világszerte bárhonnan elérheted.
Ebben a cikkben bemutattuk, hogyan készíthetsz távoli biztonsági mentést a WordPress-ről az UpdraftPlus segítségével. Az ingyenes bővítmény nagyszerű alap távoli biztonsági mentési lehetőség a WordPress weboldalnak. Az UpdraftPlus prémium opciói további lehetőségeket kínálnak a felhasználóknak.
Ha más megoldásokat keresel, akkor ebben a bejegyzésben néhányat találhatsz. Bármelyiket is választod, fontos, hogy rendelkezz biztonsági mentéssel.