GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Hogyan tervezzünk profi weboldalt kezdőként 2023-ban?
Weboldal tervezés 2023-ban

Hogyan tervezzünk profi weboldalt kezdőként 2023-ban?

A digitális korban egyre fontosabbá válik egy vállalkozás vagy egyéni vállalkozó online jelenléte. Az online jelenlét lehetőséget biztosít a vállalkozások számára, hogy bővítsék a célközönségüket, megismertessék a szolgáltatásaikat és növeljék az eladásaikat. Egy profi weboldal az online jelenlét alapja, és a weboldal tervezése lehetővé teszi, hogy az ügyfelek könnyedén megtalálják a vállalkozásunkat és az általunk kínált szolgáltatásokat. Azonban a weboldal készítése sok ember számára ijesztő feladatnak tűnhet, különösen akkor, ha kezdőként áll neki. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet egy profi weboldalt létrehozni kezdőként 2023-ban.

Hogyan készítsünk profi weboldalt kezdőként 2023-ban?

1. Határozzuk meg az igényeket és a célokat

Az igények és célok felmérése az első lépés ahhoz, hogy hatékony és sikeres weboldalt hozzunk létre. Ehhez érdemes először megvizsgálni, hogy kik azok az emberek, akiket a weboldalunk megcéloz. A célközönség meghatározása segít abban, hogy a weboldal tartalma és dizájnja a célközönség igényeire szabható legyen.

Ezek után jöhet a célok meghatározása. Gondoljuk át, hogy miért készítjük a weboldalt, milyen célokat szeretnénk elérni vele. Ezek a célok lehetnek általánosak, üzleti célkitűzések, mint például az értékesítés növelése, márkakép építése vagy a vevőkör bővítése. De lehetnek specifikusak is, például egy új termék bemutatása, egy rendezvény népszerűsítése vagy egy online oktatási kurzus eladása.

Ha megvan az ügyfélprofil és a célok, akkor azokat át kell ültetni egy konkrét weboldal tervezésébe. Egy ilyen terv elkészítése elősegíti a kívánt eredmények elérését és a felesleges költségek elkerülését, hiszen a weboldal kivitelezésekor nem kell újra és újra dolgozni azon, hogy mit is szeretnénk elérni vele.

2. Válasszunk megfelelő webtárhely szolgáltatót

A webtárhely szolgáltató kiválasztása kulcsfontosságú a weboldalunk sikere szempontjából. A webtárhely szolgáltató feladata, hogy a weboldalunkat tárolja és elérhetővé tegye az interneten. Ezért fontos, hogy a választott szolgáltató biztosítsa a megfelelő szolgáltatásokat és a megfelelő infrastruktúrát a weboldalunk zavartalan működéséhez.

A webtárhely szolgáltató kiválasztása során érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

 1. Stabilitás és megbízhatóság: A szolgáltató rendelkezzen megbízható és stabil infrastruktúrával, amely biztosítja a weboldalunk zavartalan működését és elérhetőségét.
 2. Biztonság: A szolgáltatónak biztonsági intézkedéseket kell biztosítania, például tűzfalakat, biztonsági mentéseket, SSL tanúsítványokat és más védelmi mechanizmusokat.
 3. Teljesítmény: A szolgáltató által nyújtott teljesítmény fontos szempont, hogy a weboldalunk gyorsan betöltődjön és a látogatók ne legyenek türelmetlenek. A magasabb teljesítmény jellemzően magasabb árakkal jár, ezért érdemes figyelembe venni a költségeket is.
 4. Felhasználóbarát felület: A szolgáltató által biztosított felhasználóbarát felület fontos, mert ez lehetővé teszi a webtárhelyünkön lévő fájlok és adatok könnyű kezelését, a szükséges beállítások végrehajtását és az egyszerű hibaelhárítást.
 5. Ügyfélszolgálat: A szolgáltató által biztosított ügyfélszolgálat fontos szempont lehet, különösen akkor, ha a kezdőknek segítségre van szüksége. Az ügyfélszolgálat legyen elérhető és segítőkész.

Ha megfelelő webtárhely szolgáltatót választunk, akkor az biztosítja a weboldalunk stabilitását, biztonságát, elérhetőségét, teljesítményét és könnyű kezelhetőségét.

3. Válasszunk domain nevet

A domain név egyedülálló azonosítója a weboldalunknak a világhálón. A domain név megválasztása kulcsfontosságú a weboldalunk sikerének szempontjából, hiszen ez az azonosító, amelyen keresztül a látogatók megtalálják és hozzáférnek a weboldalunkhoz. A megfelelő domain név kiválasztása segít a weboldalunk könnyű megjegyezhetőségében, könnyű megtalálásában és azonosításában.

A domain név kiválasztásánál érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:

 1. Egyedülállóság: A domain névnek egyedinek kell lennie, vagyis nem lehet hasonló más weboldal domain nevéhez. Egyedi domain név kiválasztásával biztosítjuk, hogy a weboldalunk könnyen azonosítható és megkülönböztethető lesz.
 2. Megjegyezhetőség: A domain névnek könnyen megjegyezhetőnek kell lennie, hogy a látogatók könnyen visszatérjenek a weboldalunkra.
 3. Relevancia: A domain névnek relevánsnak kell lennie a weboldalunk tartalmához és céljához. Például, ha egy online boltunk van, akkor olyan domain nevet válasszunk, ami kapcsolódik a termékeinkhez vagy szolgáltatásainkhoz.
 4. TLD (Top-Level Domain): A TLD az utolsó része a domain névnek, például a „.com”, „.org”, „.hu”. A TLD kiválasztása szintén fontos szempont lehet, hiszen ez határozza meg a weboldalunk jellegét és felhasználási területét. A „.com” TLD általában a legnépszerűbb és leginkább használt, míg más TLD-k speciálisabb felhasználási területekre utalnak, például a „.edu” a felsőoktatási intézményekre utal.
 5. Hosszúság: A domain név ne legyen túl hosszú, mert ez nehezebbé teszi a megjegyzését és az írását, valamint a látogatók könnyen elírhatják.

A megfelelő domain név kiválasztása nagyon fontos, mert az hozzájárul a weboldalunk sikeréhez és könnyen felismerhetővé teszi azt a világhálón.

4. Válasszunk sablont vagy tervezzük meg a weboldalt

A weboldal megtervezése során dönthetünk arról, hogy kész sablonok közül választunk, vagy saját tervezésű weboldalt hozunk létre. A sablonok kiválasztása általában gyorsabb és könnyebb lehet, különösen ha nincs sok tapasztalatunk a tervezés területén, és gyorsan szeretnénk elindítani az oldalt. Számos weboldal platform, mint például a WordPress, a Squarespace vagy a Wix, kínál széles választékot kész sablonokból, amelyeket testreszabhatunk a saját igényeink szerint.

Ha viszont egyedi megjelenést szeretnénk az oldalunknak, akkor az egyedi tervezésű weboldal lehet a legjobb választás. Az egyedi tervezésű weboldalak esetében általában egy grafikus tervező vagy egy webfejlesztő dolgozik velünk együtt, hogy megtervezze és elkészítse az oldalt. Az egyedi tervezésű weboldal előnye, hogy a mi elképzeléseinkhez és igényeinkhez igazodik, és nem kell kompromisszumot kötnünk azáltal, hogy egy sablonhoz igazodunk.

Fontos megjegyezni, hogy bármelyik megoldást is választjuk, az oldalunk tartalma és funkciói döntő fontosságúak a látogatók számára, és ezeknek megfelelően kell terveznünk az oldalt.

5. Készítsük el a tartalmat

Az ötödik lépés a weboldal tartalmának elkészítése. A tartalomnak relevánsnak, érdekesnek, informatívnak és az ügyfelek igényeinek megfelelőnek kell lennie. A tartalom a következő elemeket kell tartalmazza:

 1. Rövid bemutatkozás: A weboldal első oldalának tartalmaznia kell egy rövid bemutatkozást, amelyben bemutatjuk a vállalkozásunkat és a szolgáltatásokat, amelyeket kínálunk. Fontos, hogy röviden és tömören fogalmazzuk meg, hogy az olvasók rövid idő alatt megismerhessék az alapvető információkat.
 2. Termékek és szolgáltatások: A weboldalunkon részletes információkat kell adnunk a termékekről és szolgáltatásokról, amelyeket kínálunk. A termékek és szolgáltatások leírásánál a következőket kell figyelembe venni: A termék/szolgáltatás előnyei, a termék/szolgáltatás ára, az elérhető változatok és opciók, a vásárlás menete, stb.
 3. Kapcsolat: A weboldalon feltétlenül meg kell adnunk az elérhetőségeinket, hogy az ügyfelek könnyedén felvegyék velünk a kapcsolatot. Fontos, hogy az elérhetőségeink (telefonszám, e-mail cím, postacím, stb.) könnyen megtalálhatóak legyenek a weboldalon, hogy az ügyfelek bármikor fel tudják velünk venni a kapcsolatot.
 4. Gyakran ismételt kérdések: A weboldalon érdemes létrehozni egy olyan részt, ahol az ügyfelek gyakran feltett kérdésekre (GYIK) válaszokat találhatnak. Ez segít csökkenteni az ügyfélszolgálat terhelését és segít az ügyfeleknek gyorsan megtalálni a választ a kérdéseikre.
 5. Blog: A blog segítségével több információt oszthatunk meg az ügyfelekkel és növelhetjük az átlagos látogatási időt a weboldalon. A blog bejegyzéseknek a vállalkozásunk tevékenységéhez és a termékeinkhez kapcsolódó témákról kell szólniuk, és az olvasók számára hasznos információkat kell tartalmazniuk.

Fontos, hogy a weboldal tartalma és szerkezete könnyen áttekinthető és használható legyen az olvasók számára.

6. Használjunk megfelelő SEO technikákat

A SEO (Search Engine Optimization) olyan folyamat, amelynek célja, hogy növelje egy weboldal láthatóságát és megtalálhatóságát a keresőmotorok találati listáján. Az emberek általában az első oldalon megjelenített találatokat tekintik meg, így a magasabb helyezés az esélyt növeli arra, hogy több látogató jöjjön a weboldalra. A megfelelő kulcsszókutatás segítségével megtalálhatjuk azokat a kulcsszavakat, amelyekre a látogatók valószínűleg keresnek a keresőmotorokban.

Fontos azonban, hogy a kulcsszavakat természetesen illesszük be a tartalomba, és ne erőltessük a kulcsszó többszöri használatát ugyanabban a mondatban vagy bekezdésben. Viszont ne csak a kulcsszavakra összpontosítsunk, hanem igyekezzünk minőségi tartalmat létrehozni, amely valóban releváns az olvasók számára.

A megfelelő SEO technikák használatával növelhetjük a weboldalunk látogatottságát és javíthatjuk a keresőmotorokban való helyezésünket. Ehhez fontos azonban, hogy időt szánjunk a kulcsszókutatásra és azok természetes beillesztésére a tartalomba, valamint a tartalom minőségére és relevanciájára is figyelmet fordítsunk.

7. Teszteljük a weboldalt

A weboldal tesztelése elengedhetetlen lépés a végleges változat előtt. A tesztelés során érdemes átvizsgálni a weboldal minden részletét, ellenőrizni a linkeket, a navigációt, a formokat, az interaktív elemeket és az összes oldal funkcionalitását. Fontos, hogy a tesztelés különböző eszközökön történjen, például asztali és mobil eszközökön, különböző böngészőkön, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a weboldal minden felületen megfelelően működik.

Ha tesztelés közben hibát vagy problémát találunk, azonnal javítsuk azt, hogy a weboldal megfelelően működjön. A tesztelés után érdemes elkérni mások véleményét is, akik általában olyan dolgokra hívják fel a figyelmet, amiket mi nem vettünk észre. Ha minden rendben van, akkor a weboldalt közzé lehet tenni és nyilvánosságra lehet hozni. Azonban az sem árt, ha időről időre frissítjük és optimalizáljuk a weboldalt, hogy mindig megfeleljen az újabb trendeknek és igényeknek.

GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések weboldal készítéssel kapcsolatban)

 1. Kell-e programozási tudás a weboldal készítéséhez?
  • Bár a programozási tudás hasznos lehet a weboldal készítése során, nem feltétlenül szükséges. Sok weboldal építő platform elérhető, amelyek segítségével könnyedén elkészíthetjük a weboldalunkat anélkül, hogy kódot kellene írnunk.
 2. Hogyan válasszuk ki a megfelelő dizájnt a weboldalunkhoz?
  • A megfelelő dizájnt az ügyfelek igényeihez kell igazítani. A weboldalunknak összhangban kell lennie a márka arculatával és könnyen navigálhatónak kell lennie.
 3. Mit jelent a SEO, és hogyan lehet felhasználni a weboldalunkra?
  • A SEO a keresőoptimalizálás rövidítése. A megfelelő kulcsszókutatás és a kulcsszavak beillesztése a tartalomba segíthet növelni a weboldalunk látogatottságát.
 4. Hogyan lehet tesztelni a weboldalt?
  • A weboldal tesztelése során meg kell vizsgálni a weboldal működését és az esetleges hibákat kijavítani. Számos tesztelő eszköz elérhető, amelyek segítségével ellenőrizhetjük a weboldalunkat.
 5. Mikor kell frissíteni a weboldalt?
  • A weboldalak folyamatos fejlődése miatt fontos, hogy időnként frissítsük és optimalizáljuk a weboldalunkat. A legjobb, ha az új tartalom és funkciók hozzáadása előtt alaposan teszteljük a weboldalunkat.
 6. Milyen fontos a weboldal sebessége?
  • A weboldal sebessége kulcsfontosságú az online élmény javítása érdekében. A lassú oldalak rossz felhasználói élményt nyújtanak, ami negatívan befolyásolja a látogatók érdeklődését és visszatérési arányát.
 7. Hogyan lehet javítani a weboldal sebességét?
  • A weboldal sebességének javítása érdekében több megoldás is rendelkezésre áll, mint például a képek optimalizálása, a tartalom gyorsítótárba helyezése és a felesleges pluginek eltávolítása.
 8. Mit jelent a reszponzív dizájn, és miért fontos?
  • A reszponzív dizájn a weboldal tervezési módszere, amely lehetővé teszi, hogy a weboldal megjelenése alkalmazkodjon a felhasználó által használt készülékhez. Ez fontos a felhasználói élmény javítása és a látogatók megtartása szempontjából.
 9. Mit kell tartalmaznia a weboldalunknak?
  • A weboldalunknak tartalmaznia kell az alapvető információkat az üzletünkről, az elérhetőségeinket, a szolgáltatásainkat, a termékeinket, a gyakran ismételt kérdéseket és válaszokat, valamint az általános üzleti feltételeket.
 10. Hogyan lehet növelni a weboldalunk konverzióit?
  • A weboldal konverziójának növelése érdekében javítani kell a felhasználói élményt, a látogatók megtartását és a szolgáltatások átfogó ismertetését. Az ajánlatokat és a hívásokat is hatékonyan kell megjeleníteni az oldalon.
 11. Milyen áron lehet elkészíteni egy profi weboldalt?
  • Az ár a weboldal tervezésének bonyolultságától és az elvárt funkcióktól függ. A legtöbb esetben egyéni árajánlatot adnak az ügyfeleknek a weboldal tervezése és fejlesztése során.

A weboldal készítése valóban kihívásokkal járhat, de a megfelelő eszközök és tippek segítségével bárki elkészítheti a saját weboldalát. A profi weboldal segíthet növelni az online jelenlétünket, javítani a felhasználói élményt és növelni az üzleti lehetőségeinket. Tartsuk szem előtt az alapvető tervezési szabályokat, és ne feledjük, hogy a weboldalunk az üzletünk digitális arca lehet.

Összefoglalva, a profi weboldal elkészítése nem nehéz, ha az ember követi a megfelelő lépéseket. Először is, határozzuk meg az igényeinket, és válasszuk ki a megfelelő platformot és tervezőt. Tervezzük meg a weboldalunkat, és gondoskodjunk arról, hogy a tartalom szemléletes és könnyen érthető legyen. Ne felejtsük el optimalizálni a weboldalunkat, és teszteljük a sebességét, valamint a reszponzív dizájnt. Az alapvető információk és az üzleti feltételek megfelelő közzététele szintén fontos. Végül pedig, tartsuk szem előtt a látogatók felhasználói élményét és a konverziós lehetőségeket.

Ha követjük ezeket a tippeket, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a saját profi weboldalunkat elkészíthetjük, és ez segíthet abban, hogy a vállalkozásunk online jelenléte növekedjen.