GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Hogyan használhatjuk a tartalommarketinget SEO-ra? (12 pontban)
Hogyan használhatjuk a tartalommarketinget SEO-ra?

Hogyan használhatjuk a tartalommarketinget SEO-ra? (12 pontban)

1. Mi az a tartalommarketing?

Az online tartalommarketing olyan módszer, amelynek célja a látogatók érdeklődésének felkeltése és megtartása a weboldalunkon. Ez lehet blog bejegyzés, cikk, videó, infografika vagy bármi más. Az alapvető cél az, hogy az emberek valami értékeset kapjanak, amit a weboldalunkon keresztül tudunk megosztani velük.

2. Mi az a SEO?

A SEO a keresőoptimalizálás rövidítése. Ez egy olyan módszer, amelynek célja a weboldalunk helyezésének javítása a keresőmotorok találati listáján. Az SEO kulcsszavak használatával, megfelelő címsorokkal, meta leírásokkal és más technikákkal segíti a weboldalunkat abban, hogy magasabb helyezést érjen el a keresési találatokban.

3. Miért fontos a SEO?

A SEO fontossága abban rejlik, hogy az emberek általában csak az első oldalon található találatokat tekintik át a keresőmotorokban. Ha a weboldalunk a keresési eredmények alsó részére kerül, akkor valószínűleg nem lesz könnyen megtalálható a látogatók számára. A SEO lehetővé teszi, hogy magasabb rangot érjünk el a keresési eredményekben, ami pedig azt jelenti, hogy több ember talál ránk az interneten.

4. Hogyan segít a tartalommarketing az SEO-ban?

A tartalommarketing számos módon segíthet a SEO-ban. Itt van néhány példa:

 • Kulcsszavak használata: A tartalommarketing lehetővé teszi számunkra, hogy kulcsszavakat használjunk a weboldalunkon, amelyek segítenek abban, hogy a keresőmotorok megértsék, hogy a weboldalunk miről szól és mely témákhoz kapcsolódik. Ha például egy szakértői cikket írunk az étrend-kiegészítőkről, akkor használhatunk olyan kulcsszavakat, mint „étrend-kiegészítők”, „táplálékkiegészítők” vagy „vitaminok”, amelyek segítenek abban, hogy a keresőmotorok felismerjék a tartalmunk témáját.
 • Írjunk minőségi tartalmat: A keresőmotorok azt szeretik, ha a weboldalak minőségi tartalmat kínálnak a látogatóik számára. Ha tehát magas minőségű és releváns tartalmat kínálunk a látogatóinknak, akkor valószínűbb, hogy a keresőmotorok is pozitívan értékelik a weboldalunkat, és ez javíthatja az SEO-helyezésünket.
 • Hogyan építsük fel a tartalmunkat? Fontos, hogy a tartalommarketing során gondosan megtervezzük a tartalmunkat és azon dolgozzunk, hogy az a látogatóink számára könnyen érthető legyen. A tartalomnak egyértelműnek kell lennie és logikus sorrendben kell követnie egymást. Ha a tartalmunk könnyen érthető és logikusan felépített, akkor a látogatóink valószínűbben keresnek további információkat nálunk.
 • Tartalmunk terjedése a közösségi médiában: A tartalommarketing segítségével lehetőségünk van arra, hogy terjesszük a tartalmunkat a közösségi médiában. Ha a tartalmunk népszerű lesz a közösségi médiában, akkor valószínűbb, hogy több ember látogatja majd meg a weboldalunkat. Ha több ember látogatja meg a weboldalunkat, akkor valószínűbb, hogy magasabb helyezést érünk el a keresőtalálatokban.

5. Kulcsszavak használata

A kulcsszavak használata a keresőoptimalizálás (SEO) egyik alapvető eleme. Kulcsszavakat használunk arra, hogy segítsük a keresőmotorokat a weboldalunk tartalmának megértésében és annak relevanciájának felmérésében a keresőkben végzett keresésekhez képest.

A kulcsszó olyan szavakat vagy kifejezéseket jelent, amelyek kapcsolódnak weboldalunk tartalmához és amelyeket az emberek általában keresnek a keresőmotorokban. A kulcsszavak beillesztése a weboldalunkba, például az oldalcímekbe, a meta leírásokba és a tartalmi szövegekbe segít abban, hogy a keresőmotorok felismerjék az oldalunk relevanciáját az adott kulcsszavakkal kapcsolatos keresésekre.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a kulcsszavak használata nem jelentheti azt, hogy a weboldalunk tele van felesleges, öncélú kulcsszavakkal. A keresőmotorok intelligensebbek lettek az évek során, és képesek felismerni, ha egy weboldal túlzottan manipulatív módon próbálja növelni a találati listában elfoglalt helyét. A kulcsszavak tehát hatékonyan használhatóak a weboldalak optimalizálására, de csak akkor, ha a megfelelő módon alkalmazzuk őket.

6. Többféle tartalom típus

A tartalommarketing egy olyan stratégia, amelynek célja az online jelenlét és hatékonyság növelése, valamint a látogatók érdeklődésének felkeltése. Ennek elérése érdekében érdemes különböző típusú tartalmakat kínálni a látogatóknak, mivel az emberek különböző preferenciákkal és érdeklődési területekkel rendelkeznek.

A szöveges tartalmak, mint például a blogbejegyzések és cikkek, nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy részletesebben bemutassuk az adott témával kapcsolatos információkat, és az érveket. Az írott szöveg lehetőséget ad arra is, hogy kulcsszavakat használjunk, amelyek javíthatják az SEO helyezést, ami a weboldalunkra érkező organikus forgalom növekedéséhez vezethet.

A videók vagy infografikák könnyen befogadhatóak és emlékezetesebbek lehetnek, ezért sokkal hatékonyabbak, mint a hosszabb, szöveges tartalmak. Az ilyen típusú tartalmak segítségével interaktívabbá tehetjük a weboldalt, és sokkal izgalmasabbá varázsolhatjuk a látogatók számára az információk átadását.

Az audio tartalmak, mint például a podcastok, szintén egyre népszerűbbek, mivel lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy meghallgassák az információkat, miközben utaznak, sportolnak vagy dolgoznak. Ezenkívül, ha olyan témákat dolgozunk fel a podcastokban, amelyek az adott iparágban aktuálisak vagy fontosak, akkor nagyobb eséllyel kerülhetünk a célközönségünk figyelmének középpontjába.

Az interaktív tartalmak, mint például kvízek, játékok vagy kérdőívek, szintén nagyon hatékonyak lehetnek a látogatók elkötelezettségének növelése érdekében. Ezek az interaktív tartalmak lehetőséget adnak az aktív részvételre, és szórakoztató módon közvetítik az információkat.

Az egyes típusú tartalmak kombinálása lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető legszélesebb körben érjük el a célközönségünket, valamint növeljük az online jelenlétünket és hatékonyságunkat. Ha azonban nem áll módunkban mindegyik típusú tartalom előállítása, akkor érdemes azokra koncentrálni, amelyek a leginkább illeszkednek a célközönségünk érdeklődési területeihez és igényeihez. A tartalom típusa és mennyisége a célközönségünk preferenciáitól is függ, ezért fontos, hogy figyeljünk arra, hogy mely tartalmakat fogyasztják a leginkább az emberek.

A többféle tartalom típus alkalmazása nemcsak a látogatók figyelmének felkeltéséhez, hanem az SEO-helyezés javításához is hozzájárulhat. A különböző tartalom típusok elősegítik az oldalunkon való tartózkodás hosszát és az oldalak megtekintési számát is, amelyek fontos tényezők az SEO szempontjából.

A tartalommarketing nemcsak arról szól, hogy bemutassuk az információkat, hanem arról is, hogy az adott márka értékeit és üzenetét hatékonyan közvetítsük a látogatók számára. Ezért fontos, hogy a tartalmak minősége és relevanciája magas legyen, és tükrözze az adott márka értékeit és üzenetét. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, akkor a tartalommarketing hatékony eszköze lehet az online jelenlétünk növelésének és a célközönségünk elkötelezettségének fokozásának.

7. Társadalmi érték

A társadalmi értékkel rendelkező tartalmak nagyobb eséllyel kerülnek megosztásra az emberek között. Ennek oka az, hogy az ilyen tartalmak inspirálóak, fontosak és hasznosak lehetnek a szélesebb közönség számára.

Ha célunk az online jelenlétünk erősítése, akkor érdemes olyan tartalmakat kínálnunk a látogatóinknak, amelyeknek társadalmi értéke van. Például, ha a weboldalunkon szerepel egy jótékonysági eseményről szóló cikk, az segíthet megmutatni, hogy a vállalatunk érzékeny az adott problémákra, és hajlandó tenni értük. Ezzel a látogatók nagyobb valószínűséggel emlékeznek meg rólunk, és könnyebben ajánlják tovább a tartalmunkat másoknak is.

Az oktató jellegű infografikák szintén nagyszerű példák a társadalmi értékkel rendelkező tartalmakra. Ezek segítenek abban, hogy az emberek megértsék a bonyolultabb témákat, és könnyebben találjanak megoldást a mindennapi problémáikra. Ha az ilyen tartalmakat helyezzük előtérbe, akkor nem csak a látogatóink kapnak hasznos információkat, hanem az online jelenlétünk is erősödhet a tartalom megosztásával.

Fontos megjegyezni, hogy az emberek általában csak akkor osztanak meg tartalmakat, ha azok valódi értéket kínálnak számukra. Ezért a társadalmi értékkel rendelkező tartalmakat nem szabad csak azért készíteni, hogy növeljük a SEO-helyezésünket, hanem ténylegesen segítsük az embereket, és inspiráljuk őket a pozitív változásokra.

8. A látogatók érdeklődése

A tartalom létrehozásának kulcsfontosságú eleme az, hogy megértsük a célközönségünk érdeklődési körét és igényeit. Csak akkor tudunk olyan tartalmakat készíteni, amelyek valóban relevánsak és hasznosak számukra, ha tudjuk, milyen információkra van szükségük.

A látogatóink érdeklődési körének figyelembevétele nem csak a tartalom minőségére van hatással, hanem a látogatói élményre is. Ha a látogatóink könnyen megtalálják a számukra releváns információkat, akkor pozitív élményt kapnak, ami nagyobb valószínűséggel vezet visszatérő látogatókhoz. Ez pedig javíthatja a SEO-helyezésünket is, mivel a Google algoritmusai előnyben részesítik az olyan weboldalakat, amelyek magas visszatérő látogatói aránnyal rendelkeznek.

Az érdeklődési kör figyelembevétele a tartalom differenciálására is lehetőséget ad. Azaz, ha szűkíthetjük a célközönségünket, akkor olyan specifikus témákat is megcélozhatunk, amelyekkel a konkurenciánk nem foglalkoznak. Ez pedig egy versenyelőnyt jelenthet a tartalommarketing területén.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a látogatók érdeklődési körének figyelembevétele nem azt jelenti, hogy csak a keresletre kell reagálnunk. Az olyan tartalmak készítése, amelyek szórakoztatnak, inspirálnak vagy éppen oktatnak, de nem feltétlenül a látogatók azonnali igényeire válaszolnak, hosszú távon is hasznos lehet. Ezek a tartalmak elősegíthetik a márkánk ismertségét, hűségét és elkötelezettségét.

9. Célcsoport figyelembe vétele

A célközönségünk pontos ismerete nélkül nehéz hatékony tartalmakat készíteni. Ezért fontos, hogy a tartalommarketing stratégiánk részeként meghatározzuk, kik azok, akikhez szólunk, és milyen igényeik vannak. Ha a célcsoportunk igényeit és problémáit felismerjük, akkor hatékonyabban tudunk tartalmakat készíteni, amelyek megfelelnek a szükségleteiknek.

A célcsoportunk figyelembevétele azonban nem csak a tartalom minőségére, hanem az elérésére is hatással van. Ha olyan tartalmakat kínálunk a látogatóinknak, amelyek relevánsak számukra, akkor valószínűbb, hogy megtalálnak minket a keresőmotorokban, vagy éppen megosztják a tartalmunkat másokkal. Ez javíthatja az organikus forgalmunkat, amely pedig hosszú távon segíthet növelni az üzleti teljesítményünket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a célcsoportunk figyelembevétele nem jelenti azt, hogy csak azoknak a tartalmaknak kell megfelelnünk, amelyeket a célközönségünk keres. Ahhoz, hogy a látogatóink figyelmét felkeltjük és elkötelezzük őket a márkánk iránt, kreatív és eredeti tartalmakra is szükség van, amelyek a célcsoportunk érdeklődési körébe illeszkednek. Az olyan tartalmak, amelyek elgondolkodtatják, szórakoztatják vagy inspirálják a látogatóinkat, hosszú távon is hasznosak lehetnek az üzleti teljesítményünk szempontjából.

10. Alapvető SEO technikák

A tartalommarketing és a SEO összekapcsolása nemcsak a tartalmunk minőségére, hanem az alapvető SEO technikákra is vonatkozik.

Az alapvető SEO technikák olyan eszközök és módszerek, amelyek segítségével optimalizálhatjuk az oldalunkat, hogy jobb helyezést érjünk el a keresőmotorok találatai között. Ezek a technikák nem csak az oldal tartalmára vonatkoznak, hanem az oldal struktúrájára, sebességére és felépítésére is.

Az egyik fontos technika a meta címkék és meta leírások használata. Ezek a címkék az oldalunk kódjában találhatóak, és a keresőmotoroknak adják meg az információt az oldal tartalmáról és céljáról. Az optimalizált meta cím és leírás segít abban, hogy az olvasók és a keresőmotorok is megértsék, hogy miről szól az oldalunk, és miért releváns az adott keresési kulcsszóra.

A megfelelően strukturált URL-címek szintén fontosak az oldal SEO-helyezésének javítása érdekében. Az URL-címeknek rövideknek, érthetőeknek és relevánsaknak kell lenniük a tartalomhoz, valamint tartalmazniuk kell a kulcsszót is. A strukturált URL-címek nemcsak a keresőmotorok számára olvashatóbbak, de az olvasók számára is könnyen érthetőek.

Az oldalunk sebessége is kulcsfontosságú a SEO szempontjából. Az olvasók és a keresőmotorok is szeretik azokat az oldalakat, amelyek gyorsan betöltődnek. Az oldalunk sebességének javítása érdekében érdemes minimalizálni a képek és a videók méretét, valamint optimalizálni az oldalunk kódját.

Az olvasók egyre nagyobb számban használják a mobil eszközöket az internetezéshez, így fontos, hogy az oldalunk is mobilbarát legyen. Azok az oldalak, amelyek nem megfelelően jelennek meg mobil eszközökön, hátrányba kerülhetnek a keresőmotorok rangsorában.

Az alapvető SEO technikák tehát segítenek abban, hogy az oldalunk felépítése és felhasználói élménye is javuljon, ez pedig pozitívan hat a SEO-helyezésünkre is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a SEO folyamatos munka, és az alapvető technikák csak az első lépések a sikeres SEO-helyezés felé.

11. Linkek és hivatkozások

A SEO fontos része az is, hogy más weboldalakról mutassanak hivatkozást (linket) a saját oldalunkra, mert ez növeli az oldalunk hitelességét. Ha a tartalmunk minőségi és érdekes, akkor az emberek valószínűleg meg fogják osztani a saját weboldalukon vagy közösségi média platformjaikon, és ennek következtében több látogató jön majd az oldalunkra. Emellett, ha egy nagyobb és nevesebb weboldal hivatkozik az oldalunkra, az nagyon jót tesz az SEO-helyezésünknek.

Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden link egyenlő. A minőségi linkek és hivatkozások kulcsfontosságúak a SEO szempontjából. Ezek azok a linkek, amelyeket más, szintén magas minőségű weboldalak adnak nekünk, és a hivatkozások olyan tartalmakra mutatnak, amelyek valóban relevánsak az oldalunk témájával. A minőségi linkek és hivatkozások értéke magasabb, mint a kevésbé minőségi vagy irreleváns linkeké.

Azért, hogy minél több minőségi linket és hivatkozást kapjunk, érdemes megosztani a tartalmunkat más weboldalakon és kérni, hogy mások is osszák meg az oldalunkat, valamint hivatkozzanak rá. Ez azonban csak akkor működik, ha a tartalmunk valóban érdekes, hasznos és releváns a célközönségünk számára.

12. Emberre szabott tartalom

Az emberre szabott tartalom az egyik legfontosabb része a tartalommarketing és az SEO összekapcsolásának. Ez azt jelenti, hogy a tartalmunkat úgy kell megírni, hogy megfeleljen a látogatóink igényeinek, problémáinak és kérdéseinek. Ha a látogatóink találnak olyan tartalmat az oldalunkon, ami értékes és hasznos számukra, akkor valószínűbb, hogy visszatérnek és további tartalmakat fogyasztanak.

Az emberre szabott tartalom készítése során először is érdemes megismerni a célközönségünket, hogy pontosan tudjuk, milyen problémákkal és kérdésekkel küzdenek. Ezután lehetőség van arra, hogy olyan tartalmakat készítsünk, amelyek választ adnak ezekre a kérdésekre és segítenek megoldani a problémáikat. Az ilyen tartalmak lehetnek blogbejegyzések, cikkek, infografikák, videók vagy podcastok.

Az emberre szabott tartalom létrehozása során fontos, hogy olyan kulcsszavakat használjunk, amelyekkel a látogatóink keresnek a keresőmotorokban. Ha a tartalmunk a keresőmotorok által megfelelő kulcsszavakra optimalizált, akkor valószínűbb, hogy a látogatók megtalálják az oldalunkat a keresőmotorokban.

Az emberre szabott tartalom készítése nem csak azért fontos, mert növeli az SEO-helyezésünket, hanem azért is, mert javítja a látogatóink élményét az oldalunkon. Ha olyan tartalmat kínálunk a látogatóinknak, ami segít megoldani a problémáikat vagy kielégíti az érdeklődésüket, akkor valószínűbb, hogy visszatérő látogatókká válnak, és jobban kapcsolódnak az oldalunkhoz.

SEO és Tartalommarketing

Összefoglalás

A tartalommarketing és a SEO összekapcsolása fontos, mivel lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a látogatóink igényeit és problémáit, valamint hogy jobb minőségű tartalmakat kínáljunk nekik. A jó minőségű tartalom a látogatók által megosztott és hivatkozott lehet, ami javíthatja az SEO-helyezésünket. Emellett fontos, hogy figyelembe vegyük az alapvető SEO technikákat, az oldalunk betöltődési sebességét, mobilbarátságát, valamint hogy mások is hivatkozzanak az oldalunkra.

5 gyakori kérdés – Tartalommarketing és SEO

 • Mi az a tartalommarketing?

A tartalommarketing olyan módszer, amelynek célja az értékes és releváns tartalmak készítése és terjesztése a célközönségünknek annak érdekében, hogy az olvasóink érdeklődését felkeltsük, hűségüket megszerezzük és vásárlókat szerezzünk.

 • Mi az a SEO?

A SEO (Search Engine Optimization) olyan technikák összessége, amelyek segítségével az oldalunk a lehető legmagasabb helyezést érheti el a keresőmotorok találatai között a releváns keresőszavakra.

 • Mi a különbség a tartalommarketing és az SEO között?

A tartalommarketing a tartalmak készítésére és terjesztésére összpontosít annak érdekében, hogy az olvasóink érdeklődését felkeltsük és hűségüket megszerezzük. A SEO az oldal optimalizálására összpontosít annak érdekében, hogy az oldalunk a lehető legjobb helyezést érje el a keresőmotorok találatai között.

 • Miért fontos a tartalommarketing a SEO szempontjából?

A tartalommarketing és a SEO szorosan összefüggnek egymással. A minőségi tartalmak készítése és terjesztése nem csak az olvasók érdeklődését kelti fel, hanem az oldalunkra mutató hivatkozások és linkek számát is növelheti, amelyek javítják az oldalunk SEO-helyezését.

 • Mennyi időbe telik, amíg láthatóak az eredmények a tartalommarketing és a SEO esetén?

Az eredmények idővel láthatóvá válnak, de nem lehet pontosan meghatározni, hogy mennyi időbe telik. A minőségi tartalmak készítése és a keresőoptimalizálás folyamatos munkát igényel, és az eredmények lassan, de biztosan láthatóvá válnak.

Tartalommarketing és SEO