GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Weboldal készítése: Hogyan lehet hatékonyan használni a Google Analytics-et?
Google Analytics használata weboldal készítésre és keresőoptimalizálásra

Weboldal készítése: Hogyan lehet hatékonyan használni a Google Analytics-et?

A weboldalak tulajdonosainak és üzemeltetőinek alapvető fontosságú, hogy megértsék a látogatók viselkedését és igényeit. A Google Analytics egy kiváló eszköz ezen információk gyűjtésére és elemzésére, amely lehetővé teszi a weboldalak folyamatos optimalizálását és fejlesztését.
Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet hatékonyan használni a Google Analytics-et.

A Google Analytics alapjai

A Google Analytics beállítása

Mielőtt elkezdhetnénk használni a Google Analytics-et, először be kell állítanunk a szolgáltatást. Elsőnek is regisztrálni kell egy Google-fiókot, majd a Google Analytics oldalán létrehozni egy új fiókot. Ezt követően a Google Analytics kódját be kell illeszteni a weboldal forráskódjába, hogy a szolgáltatás követni tudja a weboldal látogatóit. Arra figyeljünk, hogy minden egyes oldalon rajta legyen a követőkód, hogy pontos adatokat kaphassunk.

A Google Analytics felülete

A Google Analytics felülete egy kezelőfelületet kínál, ahol a felhasználók megtekinthetik és elemzhetik a weboldal látogatóival kapcsolatos adatokat. A felületen többféle jelentést lehet megtekinteni, például a látogatók demográfiai, földrajzi és viselkedési adatairól, a tartalom népszerűségéről és hatékonyságáról, valamint a forgalom forrásairól és hivatkozásairól.

A Google Analytics használata weboldalaknál

Látogatók elemzése

Demográfiai adatok

A demográfiai adatok elemzésének célja a látogatók jellemzőinek pontosabb megértése. A Google Analytics segítségével információt nyerhetünk a weboldalunkra látogatók korosztályáról, neméről, érdeklődési köréről és anyanyelvéről. Ezek az adatok rendkívül hasznosak a célcsoportunk szélesebb körű megismerése érdekében.

A demográfiai adatok segítségével könnyebben felismerhetjük a közönségünk érdeklődési területeit, ami alapján olyan tartalmat készíthetünk, amely vonzó a látogatóink számára. Például, ha megállapítjuk, hogy főként 25-34 évesek látogatják weboldalunkat, érdemes olyan tartalmat létrehozni, amely ennek a korosztálynak a preferenciáihoz igazodik.

Továbbá, a nemek aránya alapján is testre szabhatjuk a tartalmat és a marketinget. Ha például többségében nők látogatják az oldalt, akkor a marketingkampányok és a vizuális elemek is ezt a célcsoportot szólíthatják meg célzottabban.

Az érdeklődési kör információ is hasznos a tartalomtervezés során. Ha például megállapítjuk, hogy a látogatók nagy része érdeklődik a technológia és az innováció iránt, akkor érdemes több ilyen témájú tartalmat létrehozni.

A nyelvi adatok segítségével pedig célzottan kommunikálhatunk a látogatóinkkal. Ha a látogatók többsége egy adott nyelvet beszél, akkor érdemes arra fókuszálni a tartalom és a kommunikáció terén. Ezen felül, ha más nyelvű látogatók is gyakran felkeresik az oldalt, érdemes megfontolni a weboldal többnyelvűvé tételét.

Földrajzi adatok

A földrajzi adatok elemzése lehetővé teszi, hogy megtudjuk, mely országokból, régiókból és városokból érkeznek a látogatók weboldalunkra. Ez az információ értékes adatokat szolgáltat a célpiacok meghatározásában és a marketingkampányok tervezésében.

A földrajzi adatok alapján könnyen kiszűrhetők azok a területek, ahol a weboldalunk népszerű és azok, ahol további erőfeszítéseket kell tennünk a látogatók számának növelése érdekében. A regionális látogatók elemzésével olyan hirdetéseket tervezhetünk, amelyek célzottan szólnak az adott területeken élőkhöz, és a tartalmat is hozzáigazíthatjuk az egyes régiók jellegzetességeihez és igényeihez.

A földrajzi adatok hasznosak lehetnek például a helyi promóciók és akciók tervezésekor is. Ha egy adott régióban magas a látogatószám, érdemes lehet különleges ajánlatokkal vagy kedvezményekkel megcélozni ezt a piacot.

Továbbá, a földrajzi adatok segíthetnek abban, hogy többnyelvű tartalmat készítsünk a weboldalunkra. Ha például azt tapasztaljuk, hogy egy adott országból jelentős számú látogató érkezik, akkor érdemes megfontolni az oldalnak ezen ország nyelvére történő lefordítását, hogy még vonzóbbá tegyük a látogatók számára.

Viselkedési adatok

A viselkedési adatok elemzése során megismerhetjük a látogatók tevékenységeit és interakcióit a weboldalunkon. Ezek az adatok lehetővé teszik, hogy megtudjuk, mely oldalakat keresik fel a látogatók, milyen sorrendben, mennyi időt töltenek az egyes oldalakon, és hogyan navigálnak a különböző menüpontok között.

Az ilyen jellegű információk segítségével a weboldal tulajdonosai és fejlesztői a következőket tehetik:

 1. Felhasználói élmény javítása: A viselkedési adatok alapján feltárhatjuk, melyik oldalakon töltik a legtöbb időt a látogatók, vagy melyek azok, amelyekről gyorsan elnavigálnak. Ennek tudatában módosíthatjuk a tartalmat vagy a felhasználói felületet, hogy a látogatók számára még vonzóbb legyen az oldal.
 2. Weboldal struktúrájának optimalizálása: Az adatokból kiderül, hogy melyik menüpontok a legnépszerűbbek, és hogy a látogatók milyen sorrendben érkeznek az oldalakra. Ennek megfelelően átszervezhetjük a menüpontokat és a weboldal struktúráját, hogy az intuitívabb és könnyebben navigálható legyen.
 3. Konverziós arány növelése: A viselkedési adatok segítségével megtudhatjuk, hogy a látogatók milyen lépésekkel jutnak el egy céloldalra vagy egy vásárlási folyamat végére. Ha ezek az útvonalak nem optimálisak, módosíthatjuk őket annak érdekében, hogy a látogatók számára könnyebb legyen a konverzióhoz vezető út megtétele.
 4. Csökkenő kilépési arány: A viselkedési adatok alapján megállapítható, hogy mely oldalakról távoznak leggyakrabban a látogatók. Ha ezeket az oldalakat optimalizáljuk és javítjuk, akkor a látogatók hosszabb ideig maradhatnak az oldalon, ami növelheti a weboldal hatékonyságát.
Google Analytics hogyan használd jól

Tartalom elemzése

Oldalnézetek

Az oldalnézetek elemzése révén nyomon követhetjük, mely oldalak a legnépszerűbbek a weboldalunkon, és melyek azok, amelyek kevésbé vonzzák a látogatókat. A látogatók által meglátogatott oldalak számának és arányának ismeretében többek között a következő lépéseket tehetjük:

 1. Tartalomstruktúra átgondolása: Ha kiderül, hogy egyes oldalak sokkal több látogatót vonzanak, mint mások, érdemes lehet felülvizsgálni a tartalomstruktúrát. Lehet, hogy az egyik témára vagy tartalomtípusra nagyobb igény van a látogatók részéről, így ezt a területet érdemes bővíteni vagy kiemelni.
 2. Navigáció optimalizálása: Az oldalnézetek elemzése alapján feltárható, hogy milyen könnyen találják meg a látogatók a különböző oldalakat. Ha azt tapasztaljuk, hogy néhány oldal nehezen érhető el vagy ritkán látogatott, akkor érdemes lehet a navigációt újragondolni és átszervezni annak érdekében, hogy a látogatók könnyebben rátaláljanak a keresett tartalomra.
 3. Konverziós arány javítása: Az oldalnézetek alapján azonosítható, hogy mely oldalakról indulnak a legtöbben a konverziós folyamatba. Ha egy adott oldal magas konverziós arányt mutat, érdemes lehet az ilyen típusú tartalmat kiemelni, vagy olyan elemeket hozzáadni az oldalhoz, amelyek további konverziókat generálhatnak.
 4. Tartalom optimalizálása: A látogatók által gyakran és ritkán látogatott oldalak elemzésével megtudhatjuk, melyik tartalom vonzza a legtöbb érdeklődést. Ennek alapján további hasonló tartalmakat készíthetünk, illetve optimalizálhatjuk a kevésbé népszerű oldalakat annak érdekében, hogy növeljük a látogatók érdeklődését és időtöltését az oldalon.

Az oldalnézetek elemzése segítségével tehát értékes információkat szerezhetünk a weboldalunk tartalmáról és struktúrájáról, amelyek alapján továbbfejleszthetjük és optimalizálhatjuk a weboldalunkat a lehető legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében.

Legnépszerűbb oldalak

A legnépszerűbb oldalak elemzése azt jelenti, hogy megvizsgáljuk a weboldalunkon mely oldalakat látogatják meg legtöbbször a felhasználók. Ezek az oldalak a legértékesebbek a látogatók számára, ezért érdemes rájuk különös figyelmet fordítani. A legnépszerűbb oldalakon végzett további fejlesztések és optimalizálások növelhetik a weboldal vonzerejét, a látogatók elégedettségét és a konverziós arányt.

Hogyan használjuk a Google Analytics-et a legnépszerűbb oldalak elemzésére?
 1. Adatok gyűjtése: A Google Analytics segítségével gyűjtsük össze az adatokat a weboldalunk legnépszerűbb oldalairól. Az elemző eszköz részletes információkat szolgáltat az egyes oldalakon eltöltött időről, az oldalmegtekintések számáról, valamint a be- és kilépési arányokról.
 2. Oldalak rangsorolása: Rangsoroljuk az oldalakat az adatok alapján, hogy megtaláljuk a legnépszerűbb oldalakat. Fontos figyelmet fordítani a látogatók számára legértékesebb tartalmakra, és a rangsor alapján döntéseket hozni az oldalak további fejlesztéséről és optimalizálásáról.
 3. Tartalom és dizájn optimalizálása: A legnépszerűbb oldalakat további fejlesztésekkel és optimalizálásokkal tehetjük még vonzóbbá a látogatók számára. Ezt úgy érhetjük el, hogy javítjuk a tartalom minőségét, növeljük az oldal használhatóságát és érthetőségét, valamint korszerűsítjük a vizuális dizájnt.
 4. Legnépszerűbb oldalak promóciója: Ha azonosítottuk a legnépszerűbb oldalakat, akkor ezeket célszerű kiemelni és promótálni a marketingkommunikáció során. Az ilyen oldalakra történő hivatkozások növelik a látogatók számát, és elősegítik a weboldalunk sikerét.

Azáltal, hogy a Google Analytics segítségével elemzzük és fejlesztjük a legnépszerűbb oldalainkat, növelhetjük a weboldalunk hatékonyságát, felhasználói élményét, és végül a konverziós arányt is.

Mérőszámok, amelyekre érdemes figyelni a legnépszerűbb oldalak elemzése során
 1. Oldalmegtekintések száma: Az oldalmegtekintések száma az, ahányszor egy adott oldalt megnéztek a látogatók. Minél több oldalmegtekintés történik egy oldalon, annál népszerűbbnek tekinthető.
 2. Egyedi oldalmegtekintések száma: Az egyedi oldalmegtekintések azt mutatják, hogy hány különböző látogató tekintette meg az adott oldalt. Ez a szám általában alacsonyabb, mint az összes oldalmegtekintés száma, hiszen egy látogató többször is megnézheti ugyanazt az oldalt.
 3. Átlagos oldalon töltött idő: Az átlagos oldalon töltött idő mutatja, hogy átlagosan mennyi időt töltenek a látogatók egy adott oldalon. Minél hosszabb ez az idő, annál nagyobb az esélye, hogy a látogatók értékesnek találják a tartalmat, és elköteleződnek az oldal iránt.
 4. Bounce rate (visszafordulási arány): A bounce rate azon látogatók aránya, akik csak egy oldalt néznek meg a weboldalon, majd elhagyják azt. Alacsony bounce rate esetén a látogatók valószínűleg több oldalt is megnéznek, ami azt jelzi, hogy érdeklődnek a tartalom iránt és a weboldal könnyen navigálható.

A Google Analytics segítségével könnyedén megtalálhatjuk és elemezhetjük weboldalunk legnépszerűbb oldalait. A legnépszerűbb oldalak továbbfejlesztése, optimalizálása és promóciója révén növelhetjük weboldalunk hatékonyságát és a látogatók elégedettségét, ami hozzájárul a weboldal sikeréhez.

Az oldalon töltött idő

Az oldalon töltött idő fontossága

Az oldalon töltött idő egy kulcsfontosságú mutató, amely megmutatja, hogy mennyire érdekes és vonzó a tartalom a látogatók számára. Ha a látogatók hosszú ideig időznek egy adott oldalon, az általában azt jelzi, hogy értékes és hasznos információkat találnak rajta. Ebben az esetben érdemes további hasonló tartalmakat készíteni és a meglévőket még inkább optimalizálni.

Azonban, ha egy oldalon csak rövid időt töltenek el a látogatók, akkor érdemes átgondolni a tartalom javítását és a felhasználói élmény fejlesztését, hogy még vonzóbbá váljon a látogatók számára.

Az oldalon töltött idő elemzésének lépései
 1. Adatok gyűjtése: A Google Analytics segítségével gyűjtsük össze az adatokat a weboldalunkon található egyes oldalak oldalon töltött idejéről. Ez a mutató segít abban, hogy megértsük, mennyi időt töltenek a látogatók egy adott oldalon.
 2. Adatok összehasonlítása: Hasonlítsuk össze az egyes oldalakon töltött időt, hogy megtaláljuk azokat az oldalakat, amelyeken a látogatók a legtöbb időt töltik. Ezután elemezzük, hogy mi lehet az oka annak, hogy ezek az oldalak vonzóbbak a látogatók számára.
 3. Tartalomfejlesztés: Azokon az oldalakon, ahol rövidebb az oldalon töltött idő, érdemes megfontolni a tartalom javítását és frissítését. Törekedjünk a látogatók számára érdekes és értékes tartalom létrehozására, amely hosszabb időt töltésre ösztönöz.
 4. Felhasználói élmény fejlesztése: Az oldalon töltött idő növelése érdekében érdemes a felhasználói élmény javítására is törekedni. Erre példa lehet a navigáció egyszerűsítése, a betöltési idő csökkentése, a vizuális dizájn frissítése, vagy a szöveg érthetőbbé tétele.

Az oldalon töltött idő analízise a Google Analytics segítségével segít abban, hogy megértsük, melyik tartalom vonzza leginkább a látogatókat, és lehetőséget ad a weboldal további fejlesztésére és optimalizálására. A cél az, hogy növeljük a látogatók oldalon töltött idejét, és ezzel javítsuk a felhasználói élményt, ami hosszú távon hozzájárul a weboldal sikeréhez és a konverziós arány növeléséhez.

Weboldal elemzés

Források és hivatkozások elemzése

Közvetlen forgalom

A közvetlen forgalom azokat a látogatókat jelenti, akik a böngészőjük címsorába írták be a weboldal címét, vagy egy könyvjelzőből érkeztek. A közvetlen forgalom fontos mutató, mivel azt jelzi, hogy a látogatók emlékeznek a weboldal címére, és szívesen térnek vissza. A közvetlen forgalom növelése érdekében érdemes könnyen megjegyezhető és rövid weboldalcímet választani, valamint olyan tartalmat készíteni, amely a látogatók számára hasznos és érdekes, így ösztönzi őket a visszatérésre.

A közvetlen forgalom elemzésekor a következőkre kell figyelni
 • Milyen gyakran térnek vissza a látogatók a weboldalra? A magas visszatérési arány azt jelzi, hogy a tartalom értékes a látogatók számára, és szívesen visszatérnek.
 • Melyik oldalak vonzzák a legtöbb közvetlen látogatót? Az ilyen oldalakon érdemes további hasonló tartalmat készíteni, vagy kiemelni a legnépszerűbb szolgáltatásokat és termékeket.
 • Mennyi időt töltenek a közvetlen látogatók az oldalon? Ha a közvetlen látogatók hosszú időt töltenek az oldalon, ez azt jelzi, hogy értékes információkat találnak, és jó a felhasználói élmény.
 • Milyen eszközökről érkeznek a közvetlen látogatók? Az eszközök elemzése segít abban, hogy optimalizáljuk a weboldalt a különböző képernyőméretekhez és böngészőkhöz.
A közvetlen forgalom növeléséhez az alábbi stratégiákat alkalmazhatjuk
 • Könnyen megjegyezhető és rövid weboldalcím választása. A könnyen megjegyezhető domainnév elősegíti, hogy a látogatók könnyebben visszatérjenek az oldalra.
 • Érdekes és hasznos tartalom készítése. A látogatók számára értékes tartalom ösztönözheti a visszatérő látogatásokat.
 • Személyre szabott élmény nyújtása. A látogatók számára releváns tartalom és ajánlatok megjelenítése növelheti a visszatérési arányt.
 • Hatékony és célzott marketingkampányok indítása. A közvetlen forgalom növeléséhez érdemes olyan marketingkampányokat folytatni, amelyek célzottan azokra a látogatókra koncentrálnak, akik valószínűleg érdeklődnek a weboldal tartalma iránt.

Organikus keresés

Az organikus keresés a keresőmotorokon, például a Google-on keresztül érkező látogatókat jelenti. Az organikus forgalom növelése érdekében érdemes olyan SEO-stratégiát alkalmazni, amely segít abban, hogy a weboldalunk jobb helyezést érjen el a keresési eredményekben. Fontos a releváns kulcsszavak használata, a metaadatok megfelelő kitöltése, valamint a minőségi és értékes tartalom létrehozása.

Az organikus keresési forgalom elemzésekor figyelembe kell vennünk a következőket
 • Mely kulcsszavak hozzák a legtöbb látogatót a weboldalra? Az ilyen kulcsszavakra érdemes további tartalmakat készíteni és a SEO-stratégiánkat ezekre fókuszálni.
 • Mely oldalak rangsorolása a legmagasabb a keresőmotorokban? Ezek az oldalak vonzzák a legtöbb organikus látogatót, ezért érdemes őket tovább fejleszteni és optimalizálni.
 • Hogyan változik az organikus forgalom az idő múlásával? A növekvő organikus forgalom azt jelzi, hogy az SEO-stratégiánk hatékony, míg a csökkenő forgalom arra utal, hogy további erőfeszítésekre van szükség a weboldal rangsorolásának javítása érdekében.
 • Mennyi időt töltenek a látogatók az oldalon az organikus keresésből érkezve? Ha az organikus keresésből érkező látogatók hosszabb ideig maradnak az oldalon, ez azt jelzi, hogy a tartalom releváns és érdekes számukra.
Az organikus forgalom növeléséhez az alábbi SEO-stratégiákat alkalmazhatjuk
 • Kulcsszókutatás és optimalizálás. A releváns és népszerű kulcsszavak használata elősegíti a weboldalunk rangsorolásának javítását a keresőmotorokban.
 • Minőségi és értékes tartalom létrehozása. A hasznos, érdekes és egyedi tartalom vonzza a látogatókat, és hozzájárul a weboldal rangsorolásának javításához.
 • Metaadatok kitöltése és optimalizálása. A meta címek és leírások segítenek a keresőmotoroknak és a látogatóknak abban, hogy megértsék, mi található az oldalon. Jól megírt metaadatok növelhetik a kattintási arányt és a weboldal rangsorolását.
 • Hivatkozásépítés. A minőségi és releváns hivatkozások (backlink-ek) növelik a weboldal hitelességét és elősegítik a jobb rangsorolást a keresőmotorokban.

Hivatkozók

A hivatkozók olyan külső weboldalak, amelyekről a látogatók a mi weboldalunkra érkeznek. A hivatkozók elemzése során azonosíthatjuk, mely oldalakról érkezik a legtöbb látogató, és milyen típusú oldalakról származnak. A hivatkozók növelése érdekében érdemes olyan tartalmat létrehozni, amely más weboldalakon is megjelenhet, például blogbejegyzések, infografikák vagy tanulmányok formájában.

A hivatkozók elemzésének részletei között érdemes megvizsgálni
 • Mely hivatkozó weboldalak küldik a legtöbb látogatót? Az ilyen hivatkozó oldalakról érkező forgalom értékes lehet, hiszen gyakran minőségi látogatókat hoz. Ebben az esetben érdemes még szorosabb kapcsolatot kiépíteni ezekkel a weboldalakkal, például közös projektek vagy tartalmak létrehozásával.
 • Milyen típusú hivatkozó oldalakról érkezik a forgalom? Az érkező forgalom típusa jelentős hatással lehet a látogatók viselkedésére. Például, ha főleg szakmai blogokról érkezik a forgalom, akkor érdemes még inkább szakmai tartalmakra koncentrálni a weboldalon.
 • Mely hivatkozó oldalakról érkezik a legtöbb konverzió? Nem csak a hivatkozó oldalakról érkező látogatók száma fontos, hanem az is, hogy milyen mértékben alakulnak át vásárlásokká vagy más célkitűzések elérésévé. A magas konverziós arányt mutató hivatkozó oldalak értékes forrásai lehetnek a jövőbeni ügyfeleknek.
A hivatkozók növelése érdekében hasznos lehet az alábbi stratégiák alkalmazása
 • Kapcsolatépítés és hálózatépítés. Kapcsolatok kiépítése más szakmai vagy iparág-specifikus weboldalak tulajdonosaival segíthet abban, hogy a tartalmunkat megosztják a saját oldalukon.
 • Vendégblogolás. A vendégblogolás lehetőséget biztosít arra, hogy más weboldalakon jelenjünk meg, és megosszuk a tudásunkat, miközben hivatkozást kapunk a saját oldalunkra.
 • Értékes tartalom megosztása közösségi médiában. A közösségi médiában megosztott értékes tartalmak segíthetnek abban, hogy több hivatkozást kapjunk a látogatók és más weboldalak tulajdonosai által.
 • PR tevékenységek. A sajtókapcsolatok és PR-tevékenységek segítségével hírnevet szerezhetünk a szakmában, és emiatt több hivatkozást kaphatunk a média és a kapcsolódó weboldalak által.

Minél több minőségi hivatkozást szerzünk, annál nagyobb eséllyel növekszik weboldalunk láthatósága a keresőmotorokban és a célközönségünk körében. Ne feledjük azonban, hogy a linképítés nem csupán a mennyiségre, hanem a minőségre is összpontosít. A jól célzott és releváns hivatkozók sokkal értékesebbek, mint a tömeges, de alacsony minőségű hivatkozások.

Google Analytics elemzések

A Google Analytics mérése és célkitűzései

Célok beállítása

A Google Analytics segítségével célokat állíthatunk be, amelyek nyomon követik a látogatók konkrét tevékenységeit a weboldalunkon. Például beállíthatunk célokat a regisztrációk, vásárlások vagy hírlevélre való feliratkozások nyomon követésére. A célok segítségével könnyebben értékelhetjük weboldalunk teljesítményét és optimalizálhatjuk a tartalmat és a marketingstratégiát.

A célok beállítása a Google Analyticsben több lépésből áll. Először is, be kell jelentkezni a Google Analytics fiókunkba, majd kiválasztani a megfelelő weboldalt, amelynek a teljesítményét szeretnénk nyomon követni. A bal oldali menüben kattintsunk a „Mérés és célkitűzés” menüpontra, majd a „Célok” elemre. Itt tudjuk hozzáadni és beállítani a különböző célokat.

A cél beállításakor többféle típust választhatunk, például

 1. Átirányítás: Az átirányítás akkor érkezik, ha a látogató eléri az előre meghatározott oldalt a weboldalunkon (pl. köszönőoldal vagy sikeres vásárlás utáni oldal).
 2. Időtartam: A cél az időtartam alapján mérhető, ha a látogatók egy előre meghatározott ideig az oldalon maradnak.
 3. Oldalmegtekintések: Az oldalmegtekintés alapú cél akkor teljesül, ha a látogatók egy adott mennyiségű oldalt néznek meg egy munkamenet alatt.
 4. Esemény: Az esemény alapú célok olyan felhasználói interakciók, mint például a gombokra kattintás vagy videók lejátszása.

Miután kiválasztottuk a cél típusát, meg kell határozni a cél részleteit, például az átirányítás esetén az elérni kívánt oldal URL-jét, vagy az időtartam esetén a kívánt időintervallumot. A cél beállítását követően a Google Analytics elkezdi nyomon követni a teljesüléseket, és a „Célok” menüpontban megtekinthetőek a kapott eredmények.

A célok használata segít megérteni, hogy mennyire sikeresek a weboldalunkon végzett tevékenységek, és hol lehetnek fejlesztési lehetőségek. A célok nyomon követésével és elemzésével folyamatosan javíthatjuk a weboldalunk teljesítményét és növelhetjük a konverziós arányt.

Konverziók nyomon követése

A konverziók nyomon követése a Google Analyticsben fontos, mivel ezek alapján mérhetjük meg weboldalunk hatékonyságát. A konverziók nyomon követéséhez először célokat kell beállítani, amelyekről a fentiekben beszéltünk. Ha ezek a célok megfelelően vannak beállítva, akkor a Google Analytics lehetővé teszi a különböző konverziós adatok elemzését.

A konverziók nyomon követéséhez a Google Analyticsben navigáljunk a bal oldali menüben az „Áttekintés” vagy „Mérés és célkitűzés” > „Célok” menüpontokra.

Itt találhatóak a különböző konverziós mutatók, mint például

 1. Konverziós arány: Ez a mutató azt jelzi, hány látogató végezte el a célkitűzés szerinti tevékenységet a weboldalon, az összes látogatóhoz viszonyítva.
 2. Konverziók száma: Az egyes céloknak megfelelően teljesített tevékenységek abszolút száma.
 3. Célérték: Ha a céloknak értéket rendelünk hozzá (pl. vásárlás esetén a bevétel), akkor a célérték az összes konverzióból származó érték összessége.
 4. Célterületek: Az egyes célok teljesülési aránya és értéke a különböző területeken (pl. hirdetések, organikus keresés, hivatkozó oldalak stb.).

A konverziós adatok elemzésével megállapíthatjuk, mely tevékenységek a legértékesebbek a vállalkozásunk számára. Emellett az adatok segítségével felderíthetjük a fejlesztési lehetőségeket és hatékonyabban irányíthatjuk a marketing erőforrásokat.

Az eredmények alapján például növelhetjük a hirdetési költségvetést azon forrásoknál, amelyek a legtöbb konverziót generálják, vagy újraértékelhetjük a célközönségünket, hogy még célzottabban kommunikálhassunk velük. A konverziós adatok folyamatos figyelemmel kísérése és elemzése segít optimalizálni a weboldalt és növelni a vállalkozás eredményességét.

Összefoglaló és következtetések

A Google Analytics egy rendkívül hatékony eszköz a weboldalak tulajdonosai és üzemeltetői számára, amely segíti a látogatók viselkedésének és igényeinek megértését. Az adatok elemzésével és a kapott információk felhasználásával lehetőségünk nyílik a weboldalunk folyamatos fejlesztésére és optimalizálására.

A Google Analytics használatával képesek vagyunk demográfiai, földrajzi, viselkedési és egyéb adatokat gyűjteni, amelyek segítségével jobban megérthetjük a látogatóinkat és igényeiket. Mindezen információk alapján tudatosabb döntéseket hozhatunk a tartalomstratégiával, a felhasználói élménnyel és a marketingkampányokkal kapcsolatban.

Az adatok elemzése során célokat állíthatunk, amelyek segítségével mérhetjük a weboldalunk teljesítményét és hatékonyságát. A konverziók nyomon követése révén pedig pontos képet kaphatunk a legértékesebb tevékenységekről és a fejlesztésre szoruló területekről.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) – Google Analytics használata

 1. Mennyibe kerül a Google Analytics használata?
  A Google Analytics alapvetően ingyenesen használható, de létezik egy fizetős változat is (Google Analytics 360), amely több funkcióval és nagyobb adatkapacitással rendelkezik. Az ingyenes változat azonban a legtöbb weboldal számára elegendő adatot és funkcionalitást nyújt.
 2. Milyen gyakran érdemes a Google Analytics adatait elemezni?
  A Google Analytics adatait rendszeresen érdemes ellenőrizni, hogy folyamatosan képben legyünk a weboldalunk teljesítményével kapcsolatban. Az adatok gyakorisága függ a céljainktól, de hetente vagy havonta érdemes legalább áttekinteni az adatokat.
 3. Hogyan tudom a Google Analytics adatait értelmezni?
  A Google Analytics adatait általában jelentések formájában tekinthetjük meg, amelyek részletes információkat tartalmaznak a látogatók, a tartalom és a források kapcsán. Az adatok értelmezéséhez érdemes megismerni a különböző mutatók jelentését és összefüggéseit, valamint azokat összevetni a céljainkkal és elvárásainkkal.
 4. Mi a különbség a közvetlen forgalom és a hivatkozók között?
  A közvetlen forgalom azokat a látogatókat jelenti, akik a böngészőjük címsorába írták be a weboldal címét, vagy egy könyvjelzőből érkeztek. A hivatkozók viszont olyan külső weboldalak, amelyekről a látogatók a mi weboldalunkra érkeznek. A közvetlen forgalom általában azt jelenti, hogy a látogatók emlékeznek a weboldal címére és szívesen térnek vissza, míg a hivatkozó oldalakról érkező látogatók más weboldalakról fedezik fel a weboldalunkat.
 5. Milyen adatvédelmi kérdések merülhetnek fel a Google Analytics használatával kapcsolatban?
  A Google Analytics használatakor érdemes tiszteletben tartani a látogatók adatvédelmét, és biztosítani, hogy az adatokat megfelelő módon kezeljük. Például be kell tartani az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét (GDPR) és más helyi adatvédelmi törvényeket. Ez magában foglalja a látogatók tájékoztatását az adatgyűjtésről, a cookie-k használatáról és a látogatók hozzájárulásának kérése az adatok gyűjtéséhez és kezeléséhez.
 6. Hogyan tudom integrálni a Google Analytics-et más marketing eszközökkel, mint például a Google Ads vagy a Facebook Ads?
  A Google Analytics könnyen integrálható más marketing eszközökkel, hogy még pontosabb képet kaphassunk a weboldalunk teljesítményéről és a marketing kampányaink hatékonyságáról. A Google Analytics és a Google Ads integrációjához a Google Ads fiókban követhetjük a beállítási lépéseket. A Facebook Ads esetében a Facebook Ads Manager segítségével hozhatunk létre egyedi konverziós eseményeket, amelyeket nyomon követhetünk a Google Analyticsben. Ezáltal összehasonlíthatjuk a különböző hirdetési platformok teljesítményét és optimalizálhatjuk a marketing költségvetést.
Google Analytics