GamIT Hungary Kft. +36 30 792 1784 [email protected]

Weboldal készítés, keresőoptimalizálás

 • Home
 • Keresőoptimalizálás – Tanuld meg hogyan működik a SEO
Keresőoptimalizálás – Tanuld meg hogyan működik a SEO

Keresőoptimalizálás – Tanuld meg hogyan működik a SEO

Az emberek többsége a keresőmotorokat használja, amikor valamire szükségük van, legyen az információ, termék vagy szolgáltatás. A Google maga naponta 3,5 milliárd keresést kap, ezért fontos szerepet játszik életünkben. Az üzleti világban is egyre nagyobb szerepet kap a keresőoptimalizálás, mivel a marketingesek 49%-a az organikus keresést tartja a legmagasabb megtérülésű csatornának.

Az organikus keresés olyan keresési eredményeket jelent, amelyek nem hirdetések, és a marketingesek a SEO-n vagy keresőoptimalizáláson keresztül alkalmazzák ezt a marketingcsatornát. A keresőmotorok erejének használata kulcsfontosságú egy vállalkozás bővítéséhez.

Az alábbi teljes SEO útmutatóval megtudhatod, hogyan helyezkedj fel a Google magasabb pozícióiba, hogyan növeld a forgalmat weboldaladon és hogyan javítsd a márka hírnevét.

Online marketing stratetgia ROI

Mit jelent a SEO?

A SEO (Search Engine Optimization) a keresőoptimalizálás rövidítése, ami azon folyamatok összessége, amelyek segítségével egy weboldal magasabb helyezést érhet el a keresőmotorok találati listáján. Ez fontos azért, mert az emberek gyakran keresnek a keresőmotorokban, és azok a weboldalak, amelyek magasabb helyen szerepelnek a találati listában, több látogatót vonzanak és magasabb konverziós arányt érnek el. A keresőoptimalizálás során különböző módszereket használunk annak érdekében, hogy a keresőmotorok könnyen megtalálják és értékeljék a honlap tartalmát, és így a felhasználóknak releváns eredményeket mutassanak a találati listában.

A SEO formális meghatározása

A keresőoptimalizálás (SEO) egy összetett gyakorlat, amely magában foglalja a weboldal technikai és tartalmi fejlesztési módszereit, melyek a célja, hogy a weboldalakat a keresőmotorok könnyen megtalálják, felmérjék és indexeljék, és a releváns keresési eredmények között megjelenjenek a keresési eredményoldalon (SERP).

A SEO egyszerűbb meghatározása

A SEO lényege, hogy javítsa weboldalad szerkezetét és tartalmát, hogy az oldalaid a keresőmotorokon keresztül felfedezhessék az általad kínált termékekre, szolgáltatásokra keresők.

A SEO legegyszerűbb meghatározása:

Minden, amit azért teszel, hogy magasabb helyezést érjen el weboldalad a keresőmotorokban, különösen a Google-ban.

Bár a Google is csak egy a sok keresőmotor közül, viszont a piaci részesedése 92% fölötti, ami miatt a keresőoptimalizálási tevékenységek fő célja általában a Google rangsorolási algoritmusának megfelelés.

Keresőmotor piaci részesedések
Keresőmotor piaci részesedések

A SEO előnyei és jelentősége

A keresőoptimalizálás lehetővé teszi, hogy az emberek könnyebben megtaláljanak Téged és vállalkozásodat, amikor olyan dolgokat keresnek, amelyek kapcsolódnak hozzád. Ez lehetőséget teremt a kapcsolatfelvételre, a kérdések megválaszolására, a problémák megoldására és az emberek megbízható forrásává válásra.

A keresőoptimalizálás segítségével weboldalad nagyobb forgalmat generálhat. A keresőmotorokra optimalizálás révén honlapod könnyebben lesz megtalálható a releváns kulcsszavak alapján, ami növeli a márkád ismertségét is. Emellett a keresőoptimalizálás segít abban is, hogy relevánsabb látogatókat vonz be honlapodra, akik nagyobb valószínűséggel változnak ügyfelekké.

A magasabb helyezés a Google keresőmotorjában azonnali hitelességet épít a vállalkozás számára. Ha a Google bízik benned, az emberek is nagyobb valószínűséggel, ami javítja a vállalkozás hírnevét és megbízhatóságát.

A keresőoptimalizálás nagyobb megtérülést (ROI) eredményez. Ha pénzt befektetsz be weboldaladba és a marketingkampányokba, akkor a keresőoptimalizálás révén honlapod magasabb forgalmat, több potenciális ügyfelet és magasabb értékesítést eredményezhet, amelyek visszahozzák a befektetett pénzt.

Összefoglalva, ha több márkaismertséget, online láthatóságot, potenciális ügyfeleket, értékesítést vagy hűséges ügyfeleket szeretnél, akkor a keresőoptimalizálás a megoldás.

A SEO típusai

A Google és egyéb keresőmotorok több tényezőt is figyelembe vesznek a tartalom rangsorolásakor, így a SEO-nak számos aspektusa van. A SEO három alapvető típusa az oldalon belüli, az oldalon kívüli és a technikai SEO.

 • Az oldalon belüli SEO azon dolgokat foglalja magában, amelyek az oldalon található tartalom minőségének és szerkezetének optimalizálására irányulnak. Ez a tartalom minőségét, a kulcsszavak használatát és az HTML-címkék megfelelő felhasználását foglalja magában.
 • Az oldalon kívüli SEO azokat az intézkedéseket jelenti, amelyek más weboldalakról mutatnak vissza az optimalizálni kívánt oldalra. Ide tartoznak a visszamutató linkek, a belső linkek és az oldal hírneve.
 • A technikai SEO pedig az általános weboldal teljesítmény javítására irányul, amely segít a keresőmotorokban való jobb rangsorolásban. Ide tartozik a honlap biztonságának javítása (például SSL-tanúsítványok használata), az UX javítása és a webhely struktúrájának optimalizálása.

Az SEO három alapvető típusa mellett, a SEO további három altípusa is létezik, amelyek szintén alkalmazhatóak weboldalakra és blogokra is:

 1. Helyi keresőoptimalizálás: Ez az altípus arra fókuszál, hogy a vállalkozások elérjék a lehető legmagasabb helyezést a Google Térképen és a helyi keresési eredmények között. A vélemények, a listák és a Google Cégprofil optimalizálása kulcsfontosságú ebben a folyamatban.
 2. Kép-SEO: Az oldalon belüli és technikai stratégiák keveréke, amelyeknek célja, hogy a weboldal képei megjelenjenek a Google képkeresőjében. Ennek érdekében kulcsszavakat és címkéket kell alkalmazni a képekhez, valamint biztosítani kell, hogy a képek ne legyenek túl nagy méretűek, hogy javuljon a weboldal sebessége.
 3. Video SEO: Az oldalon belüli, technikai és oldalakon kívüli stratégiák keveréke, amelyeknek célja, hogy a videók megjelenjenek a YouTube vagy a Google videotalálataiban. Ehhez kulcsszavakat kell alkalmazni a videó leírásában és címében, valamint optimalizálni kell a videó technikai paramétereit, mint például a felbontás és a formátum.

Bár mindhárom altípushoz szükség van az alapvető SEO-típusokra, azok eltérő mértékben támaszkodnak az alaptípusokra. A helyi keresőoptimalizálás például főként az oldalon kívüli SEO-ra épül, míg a kép- és video SEO inkább az oldalon belüli és technikai SEO-ra támaszkodik.

Hogyan működik a SEO?

Szóval, hogyan határozza meg a Google, hogy egy adott lekérdezés esetén mely oldalak jelenjenek meg a keresőmotor eredményoldalán (SERP)? Hogyan jelenik meg ez az adott weboldal forgalmában?
Vessünk egy pillantást a SEO működésére.

 • A Google keresőrobotjai folyamatosan pásztázzák az internetet, összegyűjtik, kategorizálják és eltárolják az indexében található több milliárd weboldalt. Amikor valaki rákeres valamire, és a Google találatokat jelenít meg, akkor az indexéből keres, nem magából a webből.
 • A Google egy összetett képletet (úgynevezett algoritmust) használ a találatok sorba rendezésére számos kritérium (rangsorolási tényezők, amelyekkel a következőkben foglalkozunk) alapján, beleértve a tartalom minőségét, a keresési lekérdezés szempontjából való relevanciáját, stb.
 • Az, hogy az emberek hogyan lépnek kapcsolatba a találatokkal, tovább jelzi a Google számára, hogy az egyes oldalak milyen igényeket elégítenek ki, ami szintén beépül az algoritmusba.

Lényegében a SEO olyan összetett rendszerként működik, amely a legpontosabb, legmegbízhatóbb és legrelevánsabb találatokat jeleníti meg a felhasználók számára. A Google az egyéb keresőmotorok alapján az adatokkal való visszajelzés eredményeképpen a keresőoptimalizálás kulcsfontosságú eleme az online jelenlétnek. Ahhoz, hogy tartalmad megfeleljen a Google szakértelem, tekintély és megbízhatósági követelményeinek (EAT), egy olyan weboldalra lesz szükséged, amely kielégíti a felhasználók igényeit és bizalmat ébreszt bennük. Ezért a feladatod, hogy olyan tartalmat állíts elő, amely összhangban áll az online jelenléteddel és a keresők igényeivel is.

SEO rangsorolási tényezők a Google-n

Mik ezek a követelmények? Mit jelent valójában a minőségi, célzott, EAT-barát és SEO-optimalizált tartalom? Nos, több száz Google rangsorolási tényező létezik, és folyamatosan fejlesztenek és finomítják az algoritmusát, hogy továbbra is a lehető legjobb élményt nyújtsa, de van 12 pont, amelyet prioritásként kell kezelni.

FirstPageSage szerint ezek a legfontosabb Google-rangsorolási tényezők és azok súlyozása:

 1. Kiváló minőségű tartalom következetes közzététele (26%)
 2. Kulcsszavak a metacímben (17%)
 3. Visszamutató linkek (15%)
 4. Szakértelem (13%)
 5. Felhasználói elköteleződés (11%)
 6. Belső linkek (5%)
 7. Mobilbarát/mobil-első (5%)
 8. Oldalsebesség (2%)
 9. Webhelybiztonság/SSL-tanúsítvány (2%)
 10. Sémajelölés/strukturált adatok (1%)
 11. Kulcsszavak az URL-ben (1%)
 12. Kulcsszavak a címsorban (H1) (1%)
 13. Egyéb (1%)

Persze, ne tévesszen meg minket a lista, az olyan „egyéb” faktorok, mint például a nem összekapcsolt hivatkozások, a közösségi visszajelzések, a domain előzményei, a kimenő linkek és a weboldal szerkezete, mindössze 1%-os súlyt képviselnek az összes Google rangsorolási tényezőből. Azonban ne tévesszenek meg minket a lista végén található tényezők jelentősége. Mivel több mint 200 Google rangsorolási tényező létezik, az „egyéb” faktorok együttesen legalább 189 faktort alkotnak ezen az 1%-on belül. Ez azt jelenti, hogy az első pillantásra kisebbnek tűnő tényezők, mint például a kulcsszavak az URL-ben, amelyek önmagukban 1% -ot tesznek ki, valójában nem olyan elhanyagolhatóak.

Hogyan működik a SEO: Oldalon belüli optimalizálás

Oldalon belüli SEO: Hogyan optimalizáljuk weboldalunkat a magasabb Google helyezésekért és nagyobb forgalomért?

Rendben, mostmár beszéljünk arról, hogyan végezheted el ténylegesen a keresőoptimalizálást. Hogyan optimalizálhatod weboldaladat ezekre a tényezőkre, hogy magasabb helyezést érj el a Google-on, és nagyobb bevételed legyen. Ehhez az oldalon belüli, oldalon kívüli és technikai optimalizálás kombinációjára van szükség, ezért a lépéseket így fogjuk megszervezni. 
Íme az oldaloptimalizálási lépések:

 1. Kulcsszókutatás
 2. Minőségi tartalom készítése a kulcsszavakra összpontosítva
 3. Kulcsszavak elhelyezése
 4. Címsorok optimalizálása
 5. Meta leírások optimalizálása
 6. Képek felvétele és optimalizálása
 7. Belső és külső linkek optimalizálása

Kezd a SEO kulcsszókutatással

A keresőoptimalizálás első lépése a kulcsszókutatás. Ennek során meghatározzuk, milyen kulcsszavakra célozzunk az optimalizálás során. Az ideális webhelylátogatók által leggyakrabban használt kifejezéseket kell megvizsgálnunk, majd mindegyik oldalunknak külön kulcsszócsoportot kell céloznia, hogy elkerüljük a versenyt az EAT szempontjából.

Hogyan végezzünk kulcsszókutatást a SEO-hoz

Az organikus tartalomhoz a legmegfelelőbb kulcsszavak megtalálása érdekében az alábbiakban találhatóak az alapvető lépések:

 • Készítsd el a saját kulcsszólistád: Kezdd azzal, hogy felsorolod azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyeket az ideális ügyfelek használnak a Google-ban. Gondolj az érdeklődési körükre, vágyaikra, fájdalompontjaikra és céljaikra, és figyelj az általuk használt nyelvre, amely eltérhet az általad használt szakmai nyelvtől.
 • Használj kulcsszókutató eszközt: A kulcsszókutató eszközök információkat szolgáltatnak a kulcsszavakról, így láthatod, hogy mely kifejezésekre lehet a legjobban rangsorolni, és hol találhatóak a legjobb lehetőségek.
  A kulcsszókutató eszközök általában a következő mutatókat mutatják:
  • Keresési mennyiség: Az adott kifejezést hányszor keresik havonta.
  • Verseny: Az adott kulcsszóra való rangsorolás nehézségi szintje.
 • Rendezés és rangsorolás: Helyezd a kapott kifejezéseket és adatokat egy táblázatba, majd csoportosítsd és rangsorold őket alaptémák szerint. Az ideális kulcsszavak olyanok, amelyeknek a keresési mennyisége elegendő ahhoz, hogy megfelelő forgalmat generáljanak, de nem olyan magas, hogy túlságosan versenyképesek legyenek a rangsorolás szempontjából. Fontos, hogy olyan kulcsszavakat válassz, amelyek esetében reális esély van az első oldalra kerülésre, még akkor is, ha kisebb a keresési mennyiség vagy alacsonyabb a verseny. Jobb az első oldalon megjelenni egy kisebb keresési mennyiségű, kevésbé versenyképes kulcsszóval, mintsem egyáltalán nem rangsorolni egy nagy keresési mennyiséggel és magas versennyel rendelkező kulcsszóval.

Készíts minőségi tartalmat ezekre a kulcsszavakra célozva

Bár a fő navigációs oldalak (kezdőlap, rólunk, kapcsolatfelvétel, termékek, szolgáltatások) célozhatnak kulcsszavakra, de a legtöbb célzott tartalom hosszú blogbejegyzések formájában jelenik meg.
A minőségi SEO tartalom jellemzői:

 • A tartalom azonos a kulcsszó szándékával: A tartalomnak meg kell adnia azokat az információkat, amelyeket az emberek a kulcsszó keresésekor keresnek. Ezért mindig keresd meg először a kulcsszót a Google-ban.
 • Kellemes felhasználói élmény: Kerüld el a túl agresszív felugró ablakokat, hívásra ösztönző gombokat vagy más zavaró elemeket. Használj képeket, amelyekkel az információk könnyebben érthetők, és gondoskodj arról, hogy az oldal gyorsan és megfelelően töltődjön be az összes eszközön (erről majd részletesen szó lesz a technikai SEO részben).
 • Természetes stílus: Ne használj túlzottan sok kulcsszót a tartalomban. Írj úgy, mintha az emberekhez beszélnél, ne pedig kizárólag a keresőmotoroknak optimalizálva.
 • Mélyreható: A Google nem kedveli a rövid, ismétlődő vagy alacsony értékű oldalakat. A pontos, naprakész információk általában 1500-2500 szó hosszúságúak.
 • Szervezett: Az oldalon található információk hierarchiáját fejléccímkékkel jelezd.

Kulcsszavak elhelyezése

Azon túl, hogy természetesen előfordulnak a tartalom törzsében, érdemes a kulcsszavakat az oldalon meghatározott helyekre is elhelyezni, hogy jelezd a Google-nak, mire szeretnéd irányítani a figyelmet.
Ide tartozik:

 • SEO cím (title tag)
 • Oldal címe (H1 címke)
 • Legalább két H2 címsor
 • Kép alternatív szövege
 • Képfájl neve
 • Természetesen a szövegben
 • URL
 • Meta leírás
Hogyan szerkeszd meg a tökéletes blogbejegyzést keresőoptimalizálás szempontból
Hogyan szerkeszd meg a tökéletes blogbejegyzést keresőoptimalizálás szempontból

4. Optimalizáld a címeket

A weboldal bármelyik oldalának két címe van. Az egyik az a SEO cím, vagyis a title címke ami megjelenik a keresési eredmények oldalán (SERP), ami az egyik leghatékonyabb hely a kulcsszó elhelyezésére. A másik a H1 cím, ami az oldalon jelenik meg, amikor a látogató az oldalra kattint. Attól függően, hogy az oldal tervezése hogyan van megvalósítva, ezek a címek lehetnek azonosak vagy különbözőek is.

A címek optimalizálásához a következőkre figyelj

Ha optimalizálni szeretnéd a weboldalad címeit, akkor érdemes figyelni néhány fontos dologra.

 • Először is, használd a kulcsszót a címekben, lehetőleg olyan formában, ami természetes és vonzó. Adj hozzá néhány kapcsolódó módosítót is, hogy jobban megmutasd a tartalmad témáját.
 • Emellett, egy oldalon csak egy H1 címsor legyen, ami a főcím, a H2-t pedig a különböző szakaszok címkézésére használd.
 • Tartsd a title hosszát 55-60 karakteren belül, és rakd be a kulcsszót az elejére, mivel a Google által megjelenített mennyiség változó.
 • Végül, fontos jelölni, hogy mi az érték, amit a felhasználó az oldaladtól kaphat, mert ez befolyásolja a SERP-ben való kattintást és az olvasás folytatását is.

Optimalizáld a meta leírásokat

Ahhoz, hogy az oldalad minél jobban rangsorolódjon a Google keresési eredményekben, fontos, hogy megfelelően optimalizáld a meta leírásokat. A meta leírás az a szöveg, amely megjelenik a SERP-ben a title címke alatt, és segít a felhasználóknak eldönteni, hogy az adott oldal releváns-e a keresési szempontjaiknak. Bár a Google nem mindig mutatja meg pontosan azt a meta leírást, amit megadtál a SERP-ben, mégis nagyon fontos, hogy SEO szempontból optimalizáld ezt a leírást. A Google ugyanis ezt a szöveget is figyelembe veszi az oldalad feltérképezésekor, hogy megérthesse, miről szól.

A meta leírás optimalizálása

Ha szeretnéd optimalizálni a meta leírást, figyelj az alábbiakra:

 • Add meg a kulcsszót és a kapcsolódó kulcsszavakat, ha ezt természetes és vonzó módon tudod megtenni.
 • Legyen rövid: A metaleírás ideális hossza 155-165 karakter.
 • Legyen lenyűgöző: Ne feledd, hogy a keresési eredmények között való megjelenés csak az első lépés! Még mindig rá kell venned a felhasználókat, hogy rád kattintsanak. Használj tömör leírást, egyértelmű előnyöket és cselekvésre ösztönző szöveget, mint egy hirdetésben.

Íme egy példa egy metaleírásra a keresési eredmények között:

Meta leírás optimalizálás

Adj hozzá optimalizált képeket

A képek kulcsfontosságú szerepet játszanak a keresőoptimalizálásban. Segítenek fenntartani a felhasználók érdeklődését oldalaid iránt, javítják az információ minőségét, és lehetőséget nyújtanak a rangsorolásra, valamint a képeredményeken keresztül növelhetik a weboldalra érkező forgalmat. Fontos megjegyezni, hogy a Google egyre inkább vizuálisabbá teszi a SERP-t, így a képek optimalizálása és azok használata még fontosabb, mint korábban.

Képek optimalizálása a SEO szempontból:

 • Fájlnév: Mentsd el a fájlnevet a kulcsszóval, szóközök helyett kötőjeleket használj.
 • Alt szöveg: Az alternatív szöveg lehetővé teszi a Google számára, hogy értelmezze a képet, és meghatározza a relevanciát a kulcsszavakhoz. Az alt szöveg továbbá hasznos lehet a képernyőolvasók számára, és megakadályozza, hogy üres terület jelenjen meg a kép helyén, ha az nem jelenik meg. Írd le, hogy mit ábrázol a kép, és kerüld a kulcsszó túlzott használatát.
 • Tömörítés: A nagy fájlméretű képek lassíthatják a weboldal betöltési idejét. Használj képméretet, amely megfelel az oldal elrendezésének, és tömörítsd a fájlokat a megfelelő méret eléréséhez. Minden honlap eltérő, de a 1000 képpontnál szélesebb képek nem feltétlenül szükségesek.

Belső és külső linkek

Amikor SEO-optimalizálod blogbejegyzéseidet, érdemes belső és külső hivatkozásokat is felhasználni.

Külső linkek: Keress 1-3 olyan weboldalt, amelyek a témához kapcsolódnak, és magas domain jogosultsággal rendelkeznek. Hivatkozz rájuk a bejegyzésedben, hogy segítsd a Google bizalmát. Így az olvasóid is több információhoz jutnak, ami hozzájárulhat a tartalom minőségéhez.

Belső linkek: Az általad írt bejegyzés tartalmában hivatkozz más bejegyzésekre, amelyek a te weboldaladon találhatók. Használj magas domain jogosultságú horgonyszöveget. Ez segíti a Google keresőrobotjait, hogy könnyebben feltérképezzék az oldalad tartalmát. Azonban, ne használj túl sok hivatkozást, és tartsd őket relevánsan az oldalhoz és a horgonyszöveghez. A pontos mennyiség a bejegyzés hosszától és a hivatkozható tartalom mennyiségétől függ.

Hogyan működik a SEO: Oldalon kívüli optimalizálás

Ahhoz, hogy az oldalad magasabb pozícióban szerepeljen a keresési eredményekben, nemcsak az oldal belső részét kell optimalizálnod, hanem az oldalon kívüli SEO taktikákat is alkalmaznod kell más weboldalakon és platformokon. Az alábbiakban bemutatunk néhány ilyen taktikát, amelyek segítenek javítani weboldalad keresési rangsorát.

Szerezz külső linkeket

A SEO taktikák közül a harmadik legfontosabb tényező a visszamutató linkek megszerzése, amelyek más weboldalakról mutatnak weboldaladra. Az ilyen linkek értéke függ a forrás weboldal hitelességétől. Minél több magas minőségű visszamutató linked van, annál jobb helyen rangsorolhat honlapod a Google keresési eredményeiben.

Hogyan lehet több visszamutató linket szerezni? A módszerek közé tartozik:

 • Eredeti, értékes tartalom létrehozása, amely vonzza a visszamutató linkeket.
 • Kapcsolatfelvétel más weboldalakkal, amelyek számára releváns lehet a tartalom és értékes kiegészítés lehet a honlapjuk számára.
 • Vendégbejegyzések írása más weblapokra, amelyek így visszamutató linkeket tartalmaznak honlapodra.
 • PR tudósítások elkészítése, amelyekben a weboldaladra mutató linkeket is elhelyezheted.

Oszd meg tartalmadat a közösségi médiában

Az oldal látogatóinak számának növelése érdekében fontos, hogy rendszeresen megoszd a blogbejegyzéseidet a közösségi médiában, mert ez nem csak forgalmat generál, de növeli az esélyt a visszamutató linkek megszerzésére is. Bár maga a közösségi média nem rangsorolási tényező, a platformokon való aktivitásod és a felhasználói elkötelezettség jelei befolyásolják a Google rangsorolását.

Építsd fel márkád hírnevét

Amikor az oldalak rangsorolásáról van szó, a Google nem csak az adott oldalt, hanem az egész márkát is figyelembe veszi. A Google más információkat is megnéz az interneten a márkáról, beleértve a véleményeket, értékeléseket, listákat, díjakat és még a nem összekapcsolt márkamegemeléseket is (nincs link az említéshez). Ennek megfelelően a márkahírnév építése elengedhetetlen a SEO szempontjából, ideértve a pozitív sajtómegjelenéseket és a vélemények kérését is. A helyi keresőoptimalizálás is fontos része ennek a folyamatnak.

Hogyan működik a SEO: Technikai optimalizálás

A technikai SEO optimalizálás a weboldal „hátsó részében” történik annak érdekében, hogy megfelelj a Google webhelybiztonsági és felhasználói élményre vonatkozó követelményeinek, valamint hogy a Google minél könnyebben végezhesse munkáját a honlapodon.
Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb műszaki optimalizálásokat, amelyekre figyelmet kell fordítani:

 • Oldalbetöltési sebesség: A weboldal tartalmának kódja és betöltési sorrendje, valamint a képméretek befolyásolhatják az oldalbetöltési sebességet. Itt fontos a „lusta betöltés (lazy loading)” és az oldalbetöltési sebesség optimalizálása.
 • Biztonság: Bizonyosodj meg arról, hogy weboldalad HTTPS-t használ a HTTP helyett, mivel ez javítja a webhelybiztonságot és növeli a felhasználók bizalmát.
 • Mobilbarát: Fontos, hogy webhelyed teljes mértékben reszponzív legyen és jól működjön mobilon is, mivel a Google már mobilközpontú indexelést alkalmaz.
 • Alapvető webes vitalok: A felhasználói élmény számszerűsítésére szolgáló három mérőszám, amelyek figyelembe veszik az oldal betöltési sebességét, az interakciókat és a stabilizáltságot. Itt megtudhatod, hogyan javíthatod az alapvető webes vitaljaidat.
 • URL-struktúra: Egy szervezett megközelítést jelent a webhelystruktúra kialakításához, amely magában foglalja például a /blog, /céloldal és /termékcsoportok használatát. Ennek az az előnye, hogy megkönnyíti a Google számára a weboldal feltérképezését, így javítva az oldal rangsorolását. Emellett az egyszerűbb navigáció és a jobb adatok szegmentálása révén az URL-struktúra javítja a felhasználói élményt.
 • Webhely-architektúra: Ideális esetben ennek azt kell jelentenie, hogy a felhasználó három kattintással vagy annál kevesebbel hozzáférhet bármelyik oldalhoz. Ezt a belső linkelés kulcsfontosságú eszközével érhetjük el, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyedén megtalálják az érdeklődési területüknek megfelelő tartalmakat.
 • Kanonikus URL-ek: Olyan URL-ek, amelyek az ismétlődő oldalakat jelölik. Bár a Google minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy azonosítsa a gyűjtő-URL-t bármely ismétlődéskészlethez, de ezt a gyűjtőcímkékkel vagy a 301-es átirányításokkal is jelezhetjük a Google-nak. Ha például a weboldalunknak több URL-címe van, mint például http://officehelper.hu, https://officehelper.hu, és https://www.officehelper.hu, akkor érdemes egyetlen kanonikus URL-t meghatározni, amelyre minden átirányítás mutat, ezzel segítve a Google-t az oldalunk helyes feltérképezésében.
 • Feltérképezhetőség és indexelhetőség: Meghatározhatod, hogy a Google hogyan kezelje a webhelytérképet és a robots.txt állományt. Ezek együttesen segítenek elmondani a Google-nak, hogy milyen tartalmakat szeretnénk, hogy feltérképezzen és indexeljen, és milyen tartalmakat ne. Ennek a megfelelő kezelése segít az oldalunk helyes megjelenítésében a keresőmotorok találati listájában.
 • Sémajelölés: A sémajelölés segít a Google-nak (és más keresőmotoroknak) megérteni a tartalomtípusaid, lehetővé téve, hogy adott esetben bővített találatokat jelenítsen meg.

SEO eszközök

A SEO kulcsfontosságú része az adatok elemzése, amelyek meghatározzák a hatékony keresőoptimalizáció stratégiád. Ahhoz, hogy hozzáférj ezekhez az adatokhoz, szükséged van különböző eszközökre, amelyek szerencsére nagyrészt ingyenesek.
Az alábbiak a legjobb SEO eszközök:

 • Google Analytics: Ez az aranyszabvány a weboldal forgalom elemzéséhez, és számos SEO mutató méréséhez használható, mint például a forgalom, az oldalon eltöltött idő, az oldalakkal való elkötelezettség és még sok más.
 • Google Search Console: A GSC elengedhetetlen a tartalomközpontú és technikai keresőoptimalizáláshoz. Bár egyes Search Console-adatok megjelennek a Google Analytics szolgáltatásban, önmagában sok minden elérhető a platformon. Használd Core Web Vitals-hoz, részletes lekérdezéselemzéshez, indexeléshez és sok máshoz.
 • Kulcsszókutató eszközök: A kulcsszókutatás alapvető fontosságú a reális célok meghatározásához a keresési mennyiség és a verseny szempontjából. Az ingyenes és fizetett kulcsszókutató eszközök használata segít megtalálni a megfelelő kulcsszavakat a célzott látogatók eléréséhez (pl. Ubersuggest, Google Keyword Planner).
 • SEO szoftver:  Ha mélyebb keresőoptimalizálási mutatókat szeretnél megvizsgálni, mint például a visszamutató linkek, a versenytársinformációk és a fejlettebb kulcsszóadatok, akkor szükséged lesz egy fizetős SEO eszközre , mint például az Ahrefs, a Moz Pro, a Screaming Frog, a SEMrush stb.
 • Weboldal ellenőrzük: Míg a fent említett eszközök gyakran összetettek, és megkövetelik, hogy tudd, hogyan értelmezd az adatokat, a weboldal ellenőrzők leegyszerűsíthetik a keresőoptimalizálást, és további útmutatást nyújthatnak.

SEO stratégiák és legjobb gyakorlatok

Az alábbiakban összegyűjtöttük néhány bevált SEO-stratégiát, legjobb gyakorlatot és tippet, amelyek segíthetnek a legtöbbet kihozni az weboldaladból.

 • Mindig keress a kulcsszóra: Amikor a felhasználók a Google-ban keresnek valamit, az nem feltétlenül azonos azon szavakkal, amelyeket Te célzol. Ezért fontos, hogy mindig a megfelelő kulcsszavakra összpontosíts, és ellenőrizd, hogy azok megegyeznek-e a keresőszándékkal.
 • Légy türelmes: A SEO lassan dolgozik, és időbe telik, míg eredményeket látsz. Az eredmények érdekében folyamatosan dolgoznod kell a SEO-n, és nem szabad feladni, ha az eredmények nem azonnal jönnek.
 • Fókuszban a minőség: A Google rendszeresen frissíti az algoritmusát, és bevezet új SERP-funkciókat, de a cél mindig ugyanaz marad: a legjobb tartalmak megjelenítése. Ezért az elsődleges szempont mindig az legyen, hogy hasznos és megbízható tartalmakat készíts. Ez a legjobb SEO stratégia, amit követhetsz.
 • Tartalmak rendszeres karbantartása: Bár a minőségi tartalom közzététele kulcsfontosságú, nem szabad elfeledkezni a már meglévő tartalmak frissítéséről sem. Rendszeresen aktualizálj örökzöld oldalakat, hogy megőrizd SEO értéküket, és folyamatosan növeled a látogatottságot az idő múlásával.
 • Adatok nyomon követése és mérése: A forgalmi és webhelyadatok rendszeres figyelése és elemzése segít abban, hogy nyomon tudd követni, mely témákról érdeklődnek leginkább a látogatóid, és mi jelenti számukra a legnagyobb értéket. Az adatok alapján azonosíthatod a problémákat, és meghatározhatod a céljaidat a forgalom növelése érdekében.
Mi az a SEO?
Mi az a SEO?